Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Doi copii și Isus în Euharistie

În satul meu natal Ciugheș, duminică, 11 august 2019 s-a petrecut un eveniment inedit al comunității romano-catolice. Pentru a doua oară în același an, copiii satului primeau prima sfântă Împărtășanie. Doar doi copii. O fetiță și un băiat: Delia Gianina Andraș și Rareș Anicăi. Îl știm pe parohul Anton Egner foarte meticulos pentru pregătirea micuților creștini în organizarea unui eveniment de asemenea importanță în viața oricărui copil.

În fapt, ce s-a întâmplat: părinții celor doi copii lucrează în străinătate, Anglia și Spania. Respect pentru cele două familii care au ales momentul întoarcerii în țară. Alte familii aleg revenirea în țară de Anul Nou pentru a vedea parada urșilor, răpăiturile de tobe și pentru a-și îmbrăca copiii în piei de animale. Am văzut în acest an mamă și tată cu trei copii purtând piei de urs pe scena comunei Palanca. Nu toate obiceiurile sunt frumoase.

Cele două familii au venit mai târziu în țară față de data obișnuită primei sfinte Împărtășanii deoarece în țara unde ei lucrează structura anului școlar este alta decât în România.

Gianina și Rareș purtau haine albe - simbolul purității și nevinovăției copiilor. Pentru micuțul Rareș a fost mai grea învățarea catehismului, deoarece în Anglia învață în limba engleză. Dar Gianina în Spania a învățat și românește - limba mamei sale, și limba spaniolă. Acel îngeraș de copil a citit impecabil și cu intonație toate lecturile sfintei Liturghii spre înțelesul fiecărui credincios, indiferent de vârstă. Cireașa de pe tort (ca să folosesc termenul copiilor) a momentului a fost când micuța Gianina a rostit rugăciunea "Tatăl Nostru" în limba lui Cervantes - spaniolă.

Privind cei doi copii mi-am amintit de anii copilăriei mele. Am fost vecin cu bunicul dinspre tată al micuțului Rareș. Atât eu cât și bunicul lui am primit în aceeași zi prima sfântă Împărtășanie - iunie 1959. Răsfoind albumele familiei, am găsit o fotografie de la acel fericit eveniment purtând costum național, alături de o vecină - așa cum apare în fotografia alb-negru care însoțește acest articol. Parohul comunității la acele vremuri a fost regretatul preot Iosif Duman plecat din mijlocul creștinilor, arestat fiind de Securitate. Nu pot uita acel trist eveniment când parohul nostru a fost dus cu duba Securității pentru totdeauna, din mijlocul creștinilor... aveam doisprezece ani.

La sfârșitul sfintei Liturghii, toată comunitatea a felicitat pe micuții Gianina și Răzvan cântându-le la unison "Mulți ani trăiască!" Toți copiii din sfântul locaș au fost invitați la masa festivă ce a avut loc la parohie. Iar subsemnatul nu pot uita gustoasa cacao cu lapte servită în iunie 1959 pe cerdacul vechii parohii, după Liturghia în cadrul căreia primisem prima Împărtășanie.

Pentru copiii comunității am ales niște versuri vârstei lor:

Nelu
de Elena Farago

Dintr-un rest de prăjituri,
Rareș face firmituri.
Mama-l vede și-l întreabă:
- Iar nu ești copil de treabă,
Nelule, și-mi faci gunoi?...
Cum fu vorba între noi?
- Vorba noastră? Stai să-ți spun
Ca sa vezi cum o țin minte:
Să mă fac tot mai cuminte
Și mai harnic și mai bun!
- Și de ce îmi faci gunoi?
- Pentru vorba dintre noi:
Eu acum fac firmituri
Pentru puii rândunicii,
Ca sa aibă și ei, micii,
Azi, la masă, prăjituri!...

Vă salut, ciugheșenii mei, oriunde v-ați afla!

Nicu Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 august: Ciugheș: Doi copii și Isus în Euharistie

* * *

Ciugheș: Prima sfântă Împărtășanie (2 iunie 2019)


 

lecturi: 2096.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat