Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ordo Virginum în România a împlinit 25 de ani de existență

Ca să înțelegem bine această realitate a fecioarelor consacrate este suficient să citim explicația din Catehismul Bisericii Catolice, la numărul 922: "Încă din timpurile apostolice, fecioare creștine, chemate de Domnul să se atașeze exclusiv de el într-o mai mare libertate a inimii, a trupului și a spiritului, au luat hotărârea, aprobată de Biserică, de a trăi în starea fecioriei «pentru împărăția cerurilor» (Mt 19,12)".

"Fecioara s-a dus să caute în cer modelul de imitat pe pământ; și era normal să caute în cer norma de viață, ea care în cer și-a găsit Mirele, l-a găsit pe Cuvântul lui Dumnezeu și cu puterea iubirii lui a fost transformată. Cine poate nega că a venit din cer o astfel de chemare la curăție, dacă pe pământ era aproape necunoscută, mai înainte ca Dumnezeu să coboare pentru a-și asuma natura umană? Atunci când Fecioara a zămislit în sânul ei, și Cuvântul s-a făcut trup, când Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om, unind fără vreo pată trupească, natura divină cu cea umană, atunci această viață din cer s-a răspândit pe pământ, în toată lumea" (cf. De virginibus, sf. Ambrozie).

În perioada 6-10 august 2019, la invitația părintele Viorel Ababei, asistentul spiritual al surorilor din ordinului nostru, am participat la exercițiile spirituale anuale în Centrul de spiritualitate "Gaudium et Spes" din Traian (NȚ). Pr. Adrian Faraoanu, cu echipa lui de colaboratori, ne-a primit cu drag și ne-a oferit condițiile necesare ca exerciții spirituale să fie rodnice. Tema meditațiilor a fost "Promisiunile lui Dumnezeu" făcute de-a lungul timpului și la fel de actuale și astăzi, în măsura în care și noi împlinim condițiile cerute. Ne-am bucurat întâlnindu-ne împreună într-o singură serie, ne-am întărit în credință și ne-am propus să împlinim cu entuziasm datoriile zilnice.

Punctul culminant al zilelor de reculegere a fost atins în ziua de vineri, 9 august, la Liturghia pontificală prezidată de episcopul emerit Petru Gherghel, în mâinile căruia am depus voturile și prin grija căruia acum 25 de ani în urmă a fost înființat Ordinul fecioarelor în Dieceza de Iași (era ziua de 9 aprilie 1994 când în catedrala din Iași au fost consacrate 122 de fecioare din 21 de parohii dintre care 58 au sărbătorit Jubileul de argint). Au fost prezente 12 fecioare jubilante care au primit din partea episcopului Petru câte o amintire de la jubileul de argint. În prezent numărul fecioarelor consacrate din Dieceza de Iași a crescut ajungând la 248 de fecioare din 41 de parohii dintre care 148 sunt în viață.

Astăzi, mai mult ca oricând, este foarte greu să propui tinerilor trăirea curăției și totuși în lume cresc numărul persoanelor care se decid pentru ordinul fecioarelor consacrate, în Italia ne apropiem de 800.

Toată lauda și mulțumirea se cuvin Domnului care continuă să cheme în a-l urma mai îndeaproape precum și preoților parohi care ne-au fost alături în conștientizarea vocației noastre și a celor care s-au ocupat de formarea noastră: pr. Iosif Dorcu, pr. Alois Fechet, pr. Ioan Gabor și pr. Claudiu Dumea, autorul cărții Fecioara consacrată. Mulțumiri speciale pr. Iulian Tancău care a întregit bucuria sărbătorii noastre cu zâmbetul lui larg și generos și a imortalizat fotografic momentele mai importante.

Sr. Maria Gabor, OV

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-10 august: Ordo Virginum în România a împlinit 25 de ani de existență


 

lecturi: 1748.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat