Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Antoine Courban: "Papa Francisc, stâncă a credinței"

De Riccardo Cristiano

După ce a citit interviul acordat de papa Francisc pentru La Stampa - Vatican Insider academicianul libanez Antoine Courban, nume de marcă al ortodoxiei medio-orientale, a relansat acel text pe Twitter adăugând: "Tu es Petrus" și aclamația liturgică ortodoxă, "Păstrează-l pentru mulți ani, o, Doamne". Angajat de multe decenii în dialogul ecumenic, interreligios și intercultural din Levante, Universitatea Saint Joseph din Beirut, unde predă.

Profesor Courban, nu este obișnuit ceea ce ați făcut dumneavoastră și faceți să transpară ceva ce pentru dumneavoastră trebuie să fie de importanță enormă.

Pentru mine asta este cu siguranță, dar nu numai pentru mine: am vorbit despre acest interviu cu mulți prieteni, toți sunt impresionați. Însă ceea ce am scris vreau să explic pornind de la mine și de la Declarația despre fraternitatea umană de la Abu Dhabi, care este un document de importanță epocală. Cuvintele care leagă în mod explicit Declarația și interviul sunt acelea în care papa spune că îi este frică de suveranisme pentru că aude mereu spunându-se "mai întâi noi, noi...". Iată, citind m-am întrebat, "ce este creștinismul? Ce este Biserica?". Biserica noastră este făcută din indivizi, din persoane. Adunarea creștină, Ecclesia, este compusă din indivizi, din ființe umane distincte și suverane. Nu este o masă omogenă. Niciodată nu poate fi ca drepturile unui grup să le șteargă pe cele ale individului, pentru că fiecare individ este icoană a lui Dumnezeu, imaginea lui Dumnezeu. Citind acele cuvinte, acele afirmații, mi-am amintit de Declarația de la Abu Dhabi și m-am gândit: când Isus i-a întrebat pe discipoli cine era El fiecare a răspuns în felul său, numai Simon a spus "Tu ești Mesia". Atunci Isus i-a spus: "Simon, tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea". Simon este Stânca credinței pe care se zidește Biserica lui Cristos. Este Biserica despre care tocmai v-am spus și pe care episcopul de Roma a amintit-o lumii întregi cu cuvintele sale în acest moment foarte dificil. Acum pentru noi episcopul de Roma și episcopul de Antiohia sunt succesorii lui Petru, din punct de vedere instituțional. Așa cum Simon pescarul din Galileea l-a recunoscut pe Isus din Nazaret ca Mesia, tot așa Francisc de la Roma recunoaște în fiecare om o icoană a aceluiași Mesia. Deci proclamă credința lui Petru. Papa Francisc, în interviul său, a vorbit într-un mod "Urbi et Orbi". Cu aceste cuvinte de valoarea universală, episcopul de Roma a demonstrat că este o stâncă a credinței noastre. A noastre, pentru că eu sunt un creștin.

Dumneavoastră rostiți cuvinte de valoare universală, dar în Italia mulți le-au citit ca referite la situația italiană, la criza noastră.

Nu cred că episcopul de Roma, papa Bisericii Catolice, adică universale, face declarații de așa importanță și pregnanță pentru lumea de astăzi, pentru toată lumea, referindu-se la un caz specific. Nu pot să spun eu asta, dar pot să spun că nu le-am citit așa. Le-am citit ca referite la situația din toată lumea, fiecare le poate vedea și citi mai mult pentru ceea ce se întâmplă în țara sa, pentru că se referă la toți. De exemplu, noi le-am citit ca niște cuvinte care se referă îndeaproape la situația libaneză, ceea ce se întâmplă aici și ceea ce interesează societatea noastră și comunitatea creștină libaneză, zdruncinată de tendințe și pericole suprematiste. Problema de astăzi nu este o problemă propriu-zis rasistă. Papa vorbește despre suveranisme, eu văd în cuvintele sale și în lectura sa foarte atentă a acestor tendințe globale o preocupare față de suprematism. Ceea ce indică în aderență deplină și totală la conținuturile epocale ale Declarației de la Abu Dhabi este pericolul de a considera "noi", comunitatea cutare, care poate să fie națională sau confesională, superiori altor. Aceasta este adevărata amenințare care se leagă de creșterea extremei drepte în toată lumea cu privire la acest mesaj de supremație.

După părerea dumneavoastră există un discurs suprematist sau populist și în lumea islamică?

Dar desigur, există fără umbră de îndoială și acesta este unui din motivele pentru care Declarația de la Abu Dhabi este o piatră de hotar pe drumul umanității. Așa cum v-am spus deja, acest interviu este o dezvoltare a sa sau o consecință a sa foarte importantă și consecventă.

După ce a amintit că Declarația de la Abu Dhabi este semnată și de marele imam de al-Azhar, imamul al-Tayyeb, profesorul Courban explică parcursul complex care a dus în situații diferite creștini și musulmani în momentul semnării documentului. În reconstrucția sa societățile creștine, mai ales în Occident, au recunoscut de acum în laicitatea statului o valoare. În schimb în societățile musulmane ar rămâne o dimensiune prioritar religioasă care le face să apară chiar în ochii lor ca o utopie escatologică. După ce a ilustrat această diferență adaugă că tocmai dacă se înțelege asta se înțelege enormitatea Declarației de la Abu Dhabi, care deschide calea spre acceptarea laicității statului în lumea islamică, o alegere bazată pe valorile universale ale omului. Și continuă: "Așadar, pentru ei este vorba de a renunța la acel suprematism islamic pe care mulți îl promovează. Nu este o întâmplare că în aceste ore atâția prieteni musulmani cu care am vorbit au citit acest interviu ca o dezvoltare naturală a Declarației de la Abu Dhabi și au exprimat auspiciul ca vorbe egale, sau asemănătoare, să vină de la o autoritate islamică. Vorbesc despre academicieni, jurnaliști, oameni politici, profesioniști care simt asta ca o necesitate, o urgență. Și eu personal consider că asta se va întâmpla, că aceste cuvinte referite la ziua de astăzi și la amenințările globale care apasă asupra noastră vor veni în curând".

(După Vatican Insider, 12 august 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 457.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat