Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncași: Administrarea sfântului Mir

Parcurgând o perioadă intensă de pregătire, sub îndrumarea părintelui paroh Adrian Iștoc, luni, 12 august 2019, a doua zi de hram, 31 de copii, adolescenți și tineri, din Parohia "Sfântul Maximilian Maria Kolbe" din Luncași, au primit sacramentul sfântului Mir, administrat de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Această zi a fost mult așteptată de noi toți, dar mai ales de cei 31 de tineri și copii. De aceea, profundă recunoștință și fiori de bucurie ne-au cuprins pe toți la auzirea claxoanelor de mașini care anunțau apropierea păstorului nostru.

Candidații la Mir, împreună cu părintele paroh Adrian Iștoc, preoții prezenți, precum și întreaga comunitate din Luncași, l-au întâmpinat cu bucurie și entuziasm pe Preasfințitul Aurel, invocând încă de la momentul primirii sale puterea Duhului Sfânt pentru o sărbătoare frumoasă și un eveniment cu adevărat specific Rusaliilor.

După ce i-a salutat pe candidații la Mir, pe nași și pe credincioșii prezenți, episcopul auxiliar Aurel a prezentat și salutul noului păstor al Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț, precum și pe cel al episcopului nostru emerit, PS Petru Gherghel.

Celebrarea euharistică a început printr-o procesiune solemnă spre altar care a simbolizat drumul lung de pregătire a candidaților în vederea primirii sacramentului Mirului, care vor fi chemați de acum la misiunea de vestitori ai dragostei revărsate de Dumnezeu, prin Duhul Sfânt, în ei.

La cuvântul de învățătură șapte copii cu eșarfe pe care erau scrise cele șapte daruri ale Duhului Sfânt au fost principalii protagoniști ai răspunsurilor pline de conținut și înțelepciune la întrebările Preasfințitului Aurel. Excelența Sa, în cadrul omiliei, a subliniat importanța semnificativă a sacramentului sfântului Mir, care îi transformă pe cei ce-l primesc în mărturisitori fideli și autentici ai credinței creștine. Totodată a evidențiat și faptul că, precum Preacurata Fecioară Maria împreună cu apostolii care erau adunați în cenacol l-au primit pe Duhul Sfânt, la fel peste cei adunați într-un cuget în biserica parohială din Luncași Duhul Sfânt coboară cu cele șapte darurile ale sale. Nu au lipsit desigur nici întrebările adresate de către Preasfințitul candidaților, care au răspuns cu promptitudine și certitudine.

După predică, a început ritualul administrării Mirului: cu lumânările aprinse în mână, candidații la Mir și-au reînnoit făgăduințele de la Botez; apoi Preasfințitul, împreună cu ceilalți preoți, au impus mâinile asupra lor, invocând coborârea Duhului Sfânt. Dăruind fiecăruia prin ungere și formulele specifice "pecetea darului Duhului Sfânt", sfântul Mir, s-a simțit o atmosferă cu adevărat sfântă, plină de emoție și bucurie.

Un moment de asemenea special a fost atunci când la oferirea darurilor, Preasfințitul împreună cu câțiva copiii și părintele paroh, au eliberat în văzduh șapte porumbei, simbol al darurilor primate astăzi.

Sfântul Irineu afirma: "Fiul și Duhul sunt două mâini ale Tatălui". Așadar, după ce l-au primit în mod deplin pe Duhul Sfânt, în cadrul liturgiei euharistice, cu toții s-au împărtășit cu trupul lui Cristos. Astfel, fiecare și-a manifestat angajamentul și participarea la misterul Sfintei Treimi, începutul și sfârșitul întregii vieți creștine.

La sfârșitul sfintei Liturghii, care a fost animată în cântări de către candidații la sacramentul Sfântului Mir, împreună cu corul parohiei, una dintre candidate a mulțumit episcopului în numele tuturor, subliniind cât de importante sunt aceste daruri pentru o creștere lor armonioasă, nu doar umană, ci și spirituală. A mulțumit părintelui paroh, preoților prezenți, nașilor și părinților, precum și întregii comunități care a dat și mai mult fast sărbătorii printr-o prezență numeroasă.

Întrucât peste trei zile PS Aurel va împlini vârsta de 68 de ani, întreaga comunitate i-a cântat episcopului nostru, cu bucurie și entuziasm, "La mulți ani!"

Chiar dacă tinerii ce au primit sacramentul Mirului au fost în centrul acestei sărbători, bucuria a fost a întregii comunități care i-a însoțit prin cânt și rugăciune. Pentru toate acestea îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru că ne-a oferit această frumoasă zi și în același timp ocazia de a ne apropia mai mult de el, sperând, odată cu cei miruiți, să fim mai aproape de calea sfințeniei, cale ce duce la unirea deplină cu el.

Duhule Sfânt, vino și umple inimile credincioșilor tăi și revarsă asupra lor darurile iubirii tale nemărginite!

Mădălina-Lidia Chicet

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 august: Luncași: Administrarea sfântului Mir. Foto: Alexandru Pitiruti


 

lecturi: 1272.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat