Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Conferința de lansare a proiectului "CARE - Cooperare și asistență. Respect și egalitate!" al Centrului Diecezan Caritas

Centrul Diecezan Caritas Iași a susținut joi, 8 august 2019, conferința de lansare a proiectului "CARE - Cooperare și asistență. Respect și egalitate!" cod proiect 127740. Proiectul C.A.R.E. este implementat în cadrul Centrelor de Îngrijire la Domiciliu Suceava, Iugani și Pârgărești.

Aceste centre au fost înființate în anul 2004, 2005, respectiv 2009. Echipa de coordonare a Programului "Servicii de Îngrijire la Domiciliu", împreună cu colegii din teritoriu au depus eforturi susținute pentru a sprijini persoanele vârstnice cu scopul de a le reda demnitatea în vederea creșterii calității vieții.

Pe lângă acestea în cadrul Programului "Servicii de Îngrijire la Domiciliu", mai funcționează alte 6 centre de îngrijire care prin eforturi susținute reușesc să asiste anual peste 1200 de persoane vârstnice, imobilizate la pat sau la domiciliu.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin implementarea de măsuri integrate pentru îmbunătățirea calității vieții, combaterea excluziunii sociale și creșterea accesului la servicii socio-medicale pentru persoanele vârstnice cu domiciliul pe raza comunei Pârgărești - județul Bacău, comunei Mircești și Hălăucești - jud. Iași, Municipiului Suceava - județul Suceava în acord cu legislația în vigoare și nevoile grupului țintă.

La eveniment au participat părintele Paul Budău - decan de Iași și reprezentant al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, doamna Victoria Iulișca - primar al comunei Pârgărești, județul Bacău, părintele Egidiu Condac - director general al Centrului Diecezan Caritas Iași, Anca-Diana Păvălucă Maftei - director Domeniul Vârstnici și Persoane cu Dizabilități în cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași, angajați și colaboratori Caritas din Iași, Suceava, Iugani și Hălăucești.

De ce continuăm să luptăm pentru menținerea și funcționarea acestor Centre de Îngrijire la Domiciliu?

Pentru că dorim să redăm șansa la o viață demnă pentru vârstnicii din România.

- Peste 20% din populația vârstnică a României (65+) are nevoie de îngrijire la domiciliu și numai 0,23% beneficiază concret de aceste servicii.

- Multe persoane vârstnice dependente sunt izolate în prezent în gospodăriile lor, fără sprijin pentru nevoile elementare ale vieții cotidiene, în condiții de viață extrem de dificile și cu încălcarea unor drepturi fundamentale.

- În cele mai multe dintre situații, acestor persoane li se încalcă dreptul la o viață demnă și la un trai decent, după o viață de muncă și un număr semnificativ de ani de contribuție la bugetul de stat.

- Nevoia de îngrijire și suport a populației vârstnice din România a crescut progresiv în ultimii 20 de ani. Un element important este și acela că persoanele vârstnice din România se confruntă cu efectele dramatice ale migrației economice.

- În satele și în orașele mici ale României, un număr mare de bătrâni trăiesc singuri, fără sprijinul familiei sau al copiilor, care sunt plecați la muncă în orașele mari sau în străinătate.

- Problematica persoanelor vârstnice nu reprezintă încă o prioritate pe agenda politică deși semnalele de alarmă cu privire la impactul îmbătrânirii demografice sunt cunoscute de cel puțin 10 ani.

Prin acest proiect împreună cu reprezentanți ai Centrului Diecezan Caritas Iași, reprezentanți ai altor ONG, autoritățile și factorii de decizie din domeniul asistenței sociale și medicale, dar și oameni cu inima mare - voluntari/profesioniști putem să dezvoltăm acest domeniu pentru a asigura calitatea serviciilor, dreptul la servicii sociale și medicale, dreptul la o viață demnă, dar și o îmbătrânire activă unde, să fim o comunitate, unde să ne simțim integrați și în siguranță. Avem, de asemenea, datoria de a semnala nefuncționalitățile existente la nivelul societății, dar și a dezvolta aceste servicii punându-ne în slujba celor nevoiași sau lipsiți. Mulțumim echipelor de îngrijire la domiciliu care zi de zi aduc alinare persoanelor vârstnice. Disponibilitatea, curajul, implicarea lor aduce multe roade și speranță în viața acestor persoane.

Activitățile implementate în perioada 31.05.2019 - 30.11.2021 sunt următoarele:

- A1.1 Asigurarea managementului proiectului

- A2.1: Activitate transversal decontare rată forfetară

- A3.1 Dezvoltarea activităților de voluntariat și implicare activă a membrilor comunității

- A3.2 Furnizarea de programe de formare și participare la schimburi de experiență/ schimburi de bune practici

- A 4.1 Furnizarea de servicii socio-medicale în comuna Pârgărești - județul Bacău, comuna Mircești, comuna Hălăucești - jud. Iași, Municipiul Suceava - județul Suceava.

Ne propunem ca activitățile noastre din cadrul proiectului să fie ghidate de cuvintele din discursul Papei Francisc adresat participanților la Întâlnirea promovată de Caritas Internationalis (27 mai 2019):

"...Luând în considerare misiunea pe care Caritas este chemată să o desfășoare în Biserică, este important mereu să reflectăm din nou împreună asupra semnificației cuvântului însuși caritate. Caritatea nu este o prestație sterilă sau un simplu obol care trebuie dat pentru a reduce la tăcere conștiința noastră. Ceea ce nu trebuie să uităm niciodată este că această caritate își are originea și esența în Dumnezeu însuși (cf. In 4,8); caritatea este îmbrățișarea lui Dumnezeu Tatăl nostru dată fiecărui om, în special celor din urmă și celor suferinzi, care ocupă în inima sa un loc preferențial. Dacă am privi la caritatea ca o prestație, Biserica ar deveni o agenție umanitară și slujirea carității un «departament logistic» al său. Însă Biserica nu este nimic din toate acestea, este ceva diferit și mult mai mare: este, în Cristos, semnul și instrumentul iubirii lui Dumnezeu față de omenire și față de toată creație, casa noastră comună.

Dragi prieteni, vă mulțumesc, în numele întregii Biserici, pentru ceea ce faceți cu și pentru atâția frați și surori cărora le este greu, care sunt lăsați la margini, care sunt oprimați de sclaviile din zilele noastre, și vă încurajez să mergeți înainte! Fie ca voi toți, în comuniune cu comunitățile ecleziale de care aparțineți și a căror exprimare sunteți, să continuați să dați cu bucurie contribuția voastră pentru ca să crească în lume Împărăția lui Dumnezeu, Împărăția dreptății, a iubirii și a păcii..."

Proiectul C.A.R.E. este finanțat prin Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Prioritatea de investiții: Integrarea socio-economică a comunităților marginalizate, Obiectivul specific 4.4 - Reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesionale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice, Cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Mai multe informații privind acest proiect puteți obține la numărul de telefon 0232-210085, e-mail: contact@caritas-iasi.ro. Persoană de contact: Dogariu Antonina, manager proiect.

Antonina Dogariu,
manager proiect

* * *

Fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe site-ul www.caritas-iasi.ro al Centrului Diecezan Caritas Iași.

"CARE - Cooperare și asistență. Respect și egalitate!" - un nou proiect al Centrului Diecezan Caritas Iași


 

lecturi: 459.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat