Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Abba, Tată. Exerciții spirituale pentru persoane consacrate

În perioada 5-11 august 2019, s-au desfășurat exerciții spirituale în mănăstirea carmelită de la Luncani, jud. Bacău, sub îndrumarea pr. Mihai Afrențoae, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, cu participarea a 30 de persoane consacrate, din diferite ordine călugărești.

Tema centrală propusă participanților a fost Abba, Tată și a avut în vedere atât relația pe verticală, cu Dumnezeu Tatăl, cât și legătura cu tatăl pământesc, în dimensiunea orizontală a existenței, practic, o aprofundare a trăirii demnității de fii adoptivi ai lui Dumnezeu, prin sacrificiul mântuitor al lui Cristos.

Itinerarul spiritual a fost jalonat de simboluri precum: chip, mână, ochi, ureche, tăcere, dar și de învățăturile exprimate în parabole, cum ar fi a viticultorului, a semănătorului, ori a fiului rătăcitor. Părintele îndrumător a avut mereu în vedere o imagine în oglindă a paternității cerești și pământești, cu referire la texte religioase din Sfânta Scriptură și din scrierile unor sfinți, precum sfântul Augustin, sfântul Francisc de Assisi, sfântul Toma de Aquino, sfânta Tereza de Avila etc., dar și texte filosofice aparținând unor autori, precum Aristotel, Søren Kierkegaard, Rabindranath Tagore, Blaise Pascal și alții.

Subiectele care au polarizat dezvoltarea meditativă au abordat o tematică despre ordinea interioară care facilitează înțelegerea propriei misiuni, ca alegere continuă și conștientă; despre înțelegerea suferinței după modelul lui Cristos, prin iubire și supunere față de Tatăl, ca și exprimarea bucuriei de a împlini chemarea la sfințenie, ca responsabilitate față de noi înșine, dar și față de ceilalți. Colocviile spirituale s-au extins asupra unor concepte aflate în opoziție cum ar fi: ascundere / revelare (Adam / Cristos), libertate / sclavie (trăirea în stare de har / păcat), sfințenie / faliment etc. Invitația la introspecție a fost deopotrivă o chemare la comuniunea cu cei prezenți, prin participarea la sfintele sacramente și rugăciunea comună. În meditații și contemplații, participanții au parcurs drumul de la credința care caută înțelegerea la Dumnezeu este iubire, un mister care se revelează omului în efortul de colaborare cu Duhul Sfânt.

Vocația pusă în practică devine vocație funcțională, o redescoperire a fundamentului ascultării unde hrana este să fac voia Celui care M-a trimis și să împlinesc lucrarea Lui (In 4,34), inserați în activitatea comunității, într-un dialog permanent cu aproapele nostru, cu noi înșine și cu Dumnezeu. Astfel, conștienți de ridicarea la demnitatea de fii adoptivi ai Tatălui dobândită pentru noi prin Crucea lui Cristos, pe parcursul acestor exerciții spirituale am fost îndrumați de pr. Mihai Afrențoae cu înțelepciune și har să străbatem o cale a crucii interioară. În concluzie, am primit invitația la încredere și fidelitate ca răspuns la iubirea Tatălui mereu prezent, în așteptare, în pragul casei sale.

ETB

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-11 august: Luncani: Abba, Tată. Exerciții spirituale pentru persoane consacrate


 

lecturi: 979.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat