Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Edith Stein. Ales Bello (filozofă): "Și astăzi sunt timpuri dificile care cer o rezistență serioasă și constructivă"

De M. Chiara Biagioni

"Sunt timpuri dificile care cer o rezistență meditată, serioasă și constructivă". Și figura lui Edith Stein, opera sa și mai ales viața sa dăruită în apărarea drepturilor umane până la moarte într-un lagăr de concentrare, pot să fie un far, un punct de referință. Actualizează mesajul lui Stein în ziua în care se amintește moartea sa filozofa Angela Ales Bello, fost decan de filozofie la Universitatea Pontificală Laterană. Era ziua de 9 august 1942, când Edith Stein a fost ucisă la Auschwitz-Birkenau. Călugăriță din Ordinul Carmelitanelor Desculțe, filozofă, mistică germană, victimă și ea a ideologiei naziste pentru că era de origine ebraică. În 1998 papa Ioan Paul al II-lea a proclamat-o sfântă și anul următor a declarat-o patroană a Europei. "Cred că mesajul său este de caracter în primul rând moral și apoi politic", spune filozofa Ales Bello. "Cu ideea că dacă ființele umane vor să constituie o comunitate, ea trebuie să se bazeze în mod fundamental pe valori etice și apoi să se traducă într-o comunitate politică. Aceasta era ideea sa de comunitate statală".

Ce mesaj ar adresa Stein astăzi Europei?

Ea credea că suveranitatea fiecărui stat nu era în contrast cu o comunitate mai amplă care să-i poată include pe toți, menținând diversitățile și totuși unindu-i în idealuri comune. O comunitate lărgită, pacifică, în care să nu fie contraste. În tinerețea sa participase la primul război mondial ca voluntară la Crucea Roșie motiv pentru care cunoștea negativul războiului și răul care provine din el și considera întocmai că depășirea acestuia trebuia să fie o conduită de viață orientată de valori umane și religioase. Europa, conform lui Stein, și astăzi ar trebui să fie legată de aceste valori comune depășind egoismele dar și superficialitățile și atitudinile la modă care nu sunt pozitive.

Ce înțelegeți prin "atitudini la modă"?

Ființele umane au întotdeauna o parte pozitivă și o parte negativă. Partea negativă este aceea care duce la dispersare și la superficialitate și uneori și la rău. Nu întâmplător Stein a murit datorită faptului că la origine era evreică. Din fericire astăzi nu există contraste așa de puternice ca în epocile trecute în Europa. Dar există alte tipuri de contraste care împiedică să se perceapă elementele comune care ar putea să întărească nu numai Europa, ci și întreaga lume. Mă refer la contrastul cu popoarele străine, cu acela care nu este de aceeași rasă, ba chiar cu acela care gândește diferit. În fața unui asemenea scenariu, este necesară o educație profundă, permanentă, a tuturor, la valori de conviețuire și valori umane care riscă, în fiecare epocă și îndeosebi în a noastră, să fie uitate.

Suveranisme, închideri ale granițelor, găsirea unui dușman. Astăzi, se prezintă din nou aceleași tentații și aceleași întunecimi din trecut. Ce este în spatele acestei amnezii a trecutului?

Din păcate, nu se cunoaște istoria și chiar dacă se cunoaște nu se vrea amintită pentru că prevalează interesele și succesele imediate. Prevalează protagonismele personale care adesea indică și o mare slăbiciune psihică. Au existat în trecutul nostru oameni politici importanți precum Schumann, De Gasperi, care au meritat să fie recunoscuți pentru că au construit în bine și în bine înseamnă în binele tuturor, pentru creșterea tuturor, nu numai a Europei.

Cum era "rezistența" lui Edith Stein?

A fost o rezistență nu numai personală, ci activă și pentru bunul comun. Știm că a trimis chiar o scrisoare pontifului din acea epocă pentru ca să poată spune un cuvânt în favoarea drepturilor umane. Astăzi noi suntem norocoși pentru că avem un papă ca Francisc căruia nu avem nevoie să-i cerem nimic. Însă cred că exemplul său poate să implice mai ales pe tineri în a arăta că nu sunt de partea egoismului, de partea unei închideri oarbe care în linie de principiu nu folosește omenirii și din punct de vedere practic este și falimentară.

Ce ar spune Edith Stein tinerilor?

Există foarte multe conferințe și scrieri în care Edith Stein se adresează tinerilor. Însă lucrul interesant de care ar trebui să ținem cont este că Stein se adresează adulților pentru ca să-i învețe pe tineri. Cred că un punct de bază al epocii noastre este lipsa din păcate în adulți, nu în tineri. Așadar ar trebui ca adulți să facem o operă de formare care înseamnă cunoaștere, educație intelectuală și practică, dar înseamnă mai ales o formare spirituală.

(După agenția SIR, 9 august 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 530.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat