Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O scrisoare de viață

Papa Francisc către preoții din toată lumea

De Nicola Gori

O invitație la speranță, la a găsi curajul, la a nu se simți singuri. Este ceea ce a voit să exprime papa Francisc în scrisoarea adresată preoților din toată lumea la 4 august, comemorare liturgică a sfântului Ioan Maria Vianney, exemplu de viață sacerdotală și patron al parohilor. Așa cum o echipă nu învinge toate meciurile, tot așa Biserica împreună cu preoții săi poate să piardă unele provocări, dar ținta finală va fi oricum obținută: victoria campionatului. Pornește de la această asemănare arhiepiscopul Jorge Carlos Patrón Wong, secretar pentru seminarii din Congregația pentru Cler, în acest interviu acordat ziarului "L'Osservatore Romano", comentând scrisoarea pontifului către preoți.

Care este aspectul principal care caracterizează această scrisoare a papei Francisc?

Este o scrisoare existențială, de viață, a unui păstor către păstori, a unui tată către fii, a unui frate mai mare către frații preoți. Este rod al unei experiențe de viață și de apropiere de inima preoților. Este rezultatul atâtor întâlniri și colocvii personale pe care papa le-a avut în viața sa și în special de când este succesor al lui Petru. Este și sinteza atâtor scrisori pe care pontiful le primește și le citește personal, în care se exprimă sentimentele și dificultățile vieții. În mod clar este un mesaj de mulțumire în numele poporului lui Dumnezeu pentru tot binele pe care preoții îl fac în cotidian. Este, mai ales, o încurajare care pornește de la Cuvântul și de la prezența lui Isus, care i-a ales pe preoți ca prieteni.

Ce reprezintă și astăzi pentru preoți exemplul sfântului paroh de Ars?

Cred că este un model concret de caritate pastorală în cotidianitate. Un stil de viață de apropiere totală de Dumnezeu și de poporul său. Sfântul Ioan Maria Vianney este un punct de referință pentru trăirea zilnică a preotului cu persoanele pe care Domnul i le-a încredințat în toate circumstanțele, în special în cele în care este nevoie de jertfă, umilință, blândețe, binele care trece neobservat. Așa cum învață sfântul paroh, toate acestea au o mare semnificație în viața fiecăruia și a comunității vii și reale. Sfântul Ioan Maria a fost cu adevărat prezență a lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor și ca atare a asumat o slujire bucuroasă în cotidianitate și, printre atâtea dificultăți, a mărturisit milostivirea. Dar și astăzi, în toată lumea, se scriu pagini de istorie de sfințenie sacerdotală asemănătoare. Avem mulți preoți ca parohul de Ars. Ei sunt cei care mențin Biserica vie și activă, pentru că preotul este parte a poporului lui Dumnezeu și își dedică viața pentru el.

În scrisoare se vorbește despre purificare și despre fragilitate, dar și despre evitarea de a se abandona descurajării. Cum trebuie privit la viitor după scandalurile din partea exponenților clerului?

Privirea este de speranță și de încredere totală. Papa valorizează eforturile și mulțumește pentru angajarea tuturor. Această acțiune a sa de reformă este necesară pentru a da un impuls îngrijirii pastorale pentru ca orice tip de abuz să nu mai găsească niciodată spațiu pentru a se dezvolta și a se perpetua. Suntem preoți astăzi, într-un timp de purificare eclezială unde Cristos înviat dă viață Bisericii convertindu-i pe toți la El: suntem invitați să ne eliberăm de ipocrizia aparenței și a exteriorității. Aceasta este vestea bună. Este acțiunea Duhului Sfânt, pentru că preoții sunt chemați să trăiască cu sinceritate, cu interioritate. Preoții trebuie să fie în convertire permanentă pentru a fi mai simpli, umili, bucuroși și cu o conduită de viață mai evanghelică. Trebuie să-și amintească de faptul că sunt tot mai mult discipoli ai lui Isus și mai ales să țină cont de faptul că roadele pastorale vin din acțiunea Duhului și nu atât din strategii umane.

De ce se poate defini recunoștința o armă puternică?

Recunoștința este răspunsul natural cel mai profund dat gratuității lui Dumnezeu. Tot ceea ce suntem și avem ne-a fost dăruit gratuit din partea lui Dumnezeu. El ne-a chemat cel dintâi, El ne-a ales, El ne-a dat darurile pentru a răspunde la vocație și a îndeplini o misiune. Fiecare preot are o listă nenumărată de gesturi de iertare, de compasiune, de iubire, de încredere care arată cum suntem tratați de Dumnezeu și de poporul său. Am primit totul și încontinuu primim totul. De aceea, este o acțiune naturală să dăruim ceea ce am primit. Toate acestea sunt foarte puternice. De fapt, atunci când unul se dăruiește primește mult de la Domnul: fidelitatea, viața și bucuria care vine din vestirea Evangheliei, apropierea, legăturile de prietenie, sfințenia poporului lui Dumnezeu. Suntem oameni euharistici, de aducere de mulțumire, pentru că primim mai mult decât ceea ce dăruim.

Papa face referință la "tristețea dulceagă". Cum este posibilă evitarea ei?

Această "tristețe dulceagă" poluează viața și o alterează. Toți avem nevoie de forța lui Dumnezeu și de confruntarea cu frații. Forța harului lui Dumnezeu ne face să mergem dincolo de eforturile noastre și de eșecuri. Preotul experimentează zilnic faptul că se poate încrede în Dumnezeu. Experimentează în fiecare zi că fiecare acțiune mică este transformată, înmulțită și făcută transcendentă. Duhul Sfânt este cel care ne face să dăruim viața și nu vom putea face asta niciodată singuri, ci cu comunitatea, cu poporul lui Dumnezeu, cu frații episcopi și preoți. Fac o comparație cu un meci de fotbal. "Tristețea dulceagă" este o mișcare minimă, o prezență obositoare care ne face să credem că viața este un meci de acum pierdut. Este ca o parcare mortală, o inerție, un resentiment, o plângere. În schimb viața cu Cel Înviat ne face să jucăm la maxim cu bucurie, cu încrederea totală că vom învinge, pentru că avem cel mai bun căpitan care este Cristos înviat și avem și echipa cea mai bună care este comunitatea eclezială. Biserica ce se reînnoiește la fiecare generație, este mereu tânără și mereu în reînnoire, ca atunci când o echipă de fotbal îi reînnoiește pe jucători. Și atunci când pierde vreun meci, nu pierde campionatul. Așa cum nu există niciun campion care câștigă toate meciurile, tot așa și Biserica. Numai că la sfârșit campionatul este al nostru pentru că a fost deja câștigat de Cristos înviat. Este o speranță activă care vine din experiența lui Isus și a echipei.

De unde poate lua un preot curajul necesar pentru viața zilnică?

Direct de la Dumnezeu și de la poporul său, de la raportul personal cu Cristos, de la rugăciune, de la sacramentele Euharistiei și Reconcilierii. Dar și de la însoțirea spirituală și umană frecventă și sistematică împreună cu un frate înțelept care să ne ajute să ne confruntăm cu Evanghelia, să discernem, pentru a uniformiza viața cu voința lui Dumnezeu. Și, mai ales, în fraternitatea sacerdotală care ajută să nu se cadă în tendința prometeică, în riscul de a se simți un superman, de a se încrede numai în forțele proprii, simțindu-se superiori altora. Este puternică referința la poporul lui Dumnezeu care ne hrănește cu rugăciunea, cu mărturia de credință, care ne face să ieșim pentru a nu ne izola și a ne închide în grupuri rezervate. Ca discipoli ai lui Cristos, preotul trebuie să fie om al întâlnirii cu Dumnezeu Tatăl și cu poporul său.

Ce reprezintă Maria pentru un preot?

Este Mama care îmbrățișează, care mijlocește și ne amintește trei realități. Prima se referă la modul cum ne privește Dumnezeu Tatăl: mereu cu iubire milostivă. A doua este alegerea lui Isus care ne cheamă să fim prieteni, discipoli misionari. În sfârșit, a treia este ungerea Duhului Sfânt care, cu acțiunea sa, lărgește dimensiunea inimii noastre, făcând în așa fel încât să poată deveni ca aceea a lui Isus. Toți preoții au în interioritate un mic sanctuar marian unde să facă un pelerinaj zilnic. Acolo experimentăm această companie, această mângâiere, această actualizare a chemării lui Isus de a-l urma iubindu-l pe Dumnezeu și poporul cu toată forța noastră, inimă și voință. Ea ne spune mereu în mod foarte matern aceleași cuvinte adresate indianului Juan Diego: "Ce este, fiul meu, cel mai mic dintre toți? Ce întristează inima ta? Oare nu sunt eu aici, eu care am onoarea de a fi mama ta?".

(După L'Osservatore Romano, 7 august 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc către preoți cu ocazia celei de-a 160-a aniversări a morții sfântului paroh de Ars


 

lecturi: 1249.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat