Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (4 august 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi (cf. Lc 12,13-21) se deschide cu scena despre cineva care se ridică din mulțime și îi cere lui Isus să rezolve o problemă juridică referitoare la moștenirea de familie. Dar El în răspuns nu tratează problema și îndeamnă să se rămână departe de lăcomie, adică de dorința de a poseda. Pentru a-i abate pe ascultătorii săi de la această căutare neliniștită a bogăției, Isus relatează parabola bogatului nesăbuit, care crede că este fericit pentru că a avut norocul unei recolte excepționale și se simte sigur datorită bunurilor adunate. Va fi frumos ca astăzi voi s-o citiți; este în capitolul 12 din sfântul Luca, versetul 13. Este o parabolă frumoasă care învață multe. Relatarea intră în subiect atunci când iese în evidență contrapoziția între ceea ce bogatul proiectează pentru el însuși și ceea ce în schimb îi prospectează Dumnezeu.

Bogatul pune înaintea sufletului său, adică înaintea lui însuși, trei considerații: multele bunuri adunate, anii mulți pe care aceste bunuri par să îi asigure lui și în al treilea rând, liniștea și bunăstarea neînfrânată (cf. v. 19). Însă cuvântul pe care Dumnezeu i-l adresează anulează aceste proiecte ale sale. În loc de acei "mulți ani", Dumnezeu indică iminența "acestei nopți; în această noapte vei muri"; în locul "satisfacției vieții" îi prezintă "redarea sufletului; ți se va cere sufletul de către Dumnezeu", cu judecata care urmează. Cât privește realitatea multelor bunuri adunate pe care bogatul trebuia să întemeieze totul, ea este acoperită de sarcasmul întrebării: "Iar cele pe care le-ai pregătit, ale cui vor fi?" (v. 20). Să ne gândim la luptele pentru moșteniri; atâtea lupte de familie. Și atâția oameni, toți știm vreo istorie, care în ceasul morții încep să vină: nepoții, nepoțeii vin să vadă: "Dar mie ce-mi revine?", și iau totul. În această contrapoziție se justifică apelativul de "nebun" - pentru că se gândește la lucruri pe care el le crede concrete dar sunt o fantezie - cu care Dumnezeu se adresează acestui om. El este nebun pentru că în practică l-a renegat pe Dumnezeu, n-a rezolvat problemele cu El.

Concluzia parabolei, formulată de evanghelist, este de o eficacitate singulară: "Așa se întâmplă cu acela care adună comori pentru sine, dar nu este bogat înaintea lui Dumnezeu" (v. 21). Este un avertisment care revelează orizontul spre care noi toți suntem chemați să privim. Bunurile materiale sunt necesare - sunt bunuri! -, dar sunt un mijloc pentru a trăi onest și în împărtășire cu cei mai nevoiași. Isus ne invită astăzi să vedem că bogățiile pot să înlănțuiască inima și s-o abată de la adevărata comoară care este în ceruri. Ne amintește asta și sfântul Paul în lectura a doua de astăzi. Spune așa: "Căutați cele de sus... cugetați la cele de sus, și nu la cele de pe pământ" (Col 3,1-2).

Asta - se înțelege - înseamnă înstrăinarea de realitate, ci a căuta lucrurile care au o adevărată valoare: dreptatea, solidaritatea, primirea, fraternitatea, pacea, toate sunt lucruri care constituie adevărata demnitate a omului. Este vorba de a tinde la o viață realizată nu după stilul lumesc, ci după stilul evanghelic: a-l iubi pe Dumnezeu cu toată ființa noastră și a-l iubi pe aproapele așa cum l-a iubit Isus, adică în slujire și în dăruire de sine. Lăcomia de bunuri, voința de a avea bunuri, nu satură inima, ba chiar provoacă mai multă foame! Lăcomia este ca acele bomboane bune: tu iei una și spune: "Ah! Ce bună", și apoi iei alta; și una o trage pe cealaltă. Așa este lăcomia: nu se satură niciodată. Fiți atenți! Iubirea înțeleasă și trăită astfel este izvorul adevăratei fericiri, în timp ce căutarea nemăsurată a bunurilor materiale și a bogățiilor este adesea izvor de neliniște, de adversitate, de samavolnicii, de războaie. Atâtea războaie încep datorită lăcomiei.

Fecioara Maria să ne ajute să nu ne lăsăm fascinați de siguranțele care trec, ci să fim în fiecare zi martori credibili ai valorilor veșnice ale Evangheliei.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Sunt în mod spiritual aproape de victimele episoadelor de violență care au însângerat în aceste zile Texas, California și Ohio, în Statele Unite, lovind persoane lipsite de apărare. Vă invit să vă uniți cu rugăciunea mea pentru cei care și-au pierdut viața, pentru răniți și pentru cei din familiile lor. Bucură-te Marie...

În urmă cu 160 de ani, ca astăzi, murea sfântul paroh de Ars, model de bunătate și de caritate pentru toți preoții. Cu această ocazie semnificativă, am voit să trimit o Scrisoare preoților din toată lumea, pentru a-i încuraja în fidelitatea față de misiunea la care i-a chemat Domnul. Mărturia acestui paroh umil și total dedicat poporului său să ajute la redescoperirea frumuseții și importanței preoției ministeriale în societatea contemporană.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări: familii, asociații, pe fiecare credincios.

Astăzi sunt prezente diferite grupuri de adolescenți și tineri. Vă salut cu mare afect! Unde sunt tinerii este gălăgie și acest lucru este un har. Îndeosebi, salut echipele feminine de baschet din Universitățile americane din New Mexico și Nebraska; grupul pastorației tineretului din Verona; tinerii din Ponte di Brenta, Entragico, Cerese; seminariștii de la Seminarul Mic din Bergamo.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 435.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat