Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Medjugorje: Cu Evanghelia devenim creaturi noi

Publicăm textul omiliei pe care cardinalul vicar al diecezei de Roma, Angelo De Donatis, a rostit-o joi, 1 august 2019, în timpul Liturghiei celebrate în Parohia Medjugorje, în Bosnia Herțegovina, cu ocazia ediției anuale a Festivalului tinerilor, care are ca temă "Urmează-mă!".

Adunați pentru Euharistie sub privirea Mamei lui Dumnezeu, rămânem uimiți de harul pe care Domnul îl revarsă asupra noastră încontinuu. Totul este har: darul Bisericii, al Cuvântului și al Pâinii, frumusețea creației și fața fraților. Tatăl bun vrea ca să-l urmăm pe Fiul pentru a găsi fericirea.

Dumnezeu nu este un angajator de personal ci izvorul Vieții și vrea ca toți să trăiască pe deplin. Îl urmăm pe Domnul pentru că am crezut că numai El aduce viața. Urmarea nu are vârstă, nu cere să fim pricepuți sau sosiți. Este gratuită, pentru că Tatăl bun iubește vasul de lut ce suntem noi! Nu există curricula de prezentat. Asta ne umple de bucurie, dar elimină și orice alibi: nimeni nu poate să spună că nu este potrivit pentru sfințenie în numele greșelilor sale și al fragilităților sale. Urmarea se teme de scurtături, nu de păcate!

Desigur, pentru a asculta acel "Urmează-mă" pe care Isus Învățătorul ni-l adresează este necesar ca Duhul Sfânt să deschidă inimile noastre și să le umple de înțelepciune divină. Evanghelia de astăzi ne prezintă pe cărturarul din noua Alianță, pe înțeleptul conform Evangheliei. Trei indicații putem scoate printre altele.

Prima. Împărăția cerurilor - așa cum am ascultat - este asemenea unui năvod aruncat în mare care adună toți peștii posibili. Apoi, tras la mal, pescarii selecționează pe cei buni de mâncat de cei răi. Părinții deșertului au imaginat că fiecare creștin este ca un bun pescar care veghează pe marea minții sale ținând gândurile sfinte și aruncându-le pe cel inutile sau otrăvitoare, așa cum face un pescar expert cu peștii. Cine este înțelept așadar? Creștinul care nu merge după tot ceea ce îi vine în minte: putem avea o mentalitate locuită de Duhul numai dacă nu ne lăsăm doborâți de gânduri de disperare, de frică, de neliniști pentru viitor; la fel mintea noastră nu poate să fie invadată de distrageri continue sau informații inutile, sau și mai rău să fie sclavă a social network. Se poate întâmpla să fim obsedați și de supărări, gelozii, gânduri de autodistrugere. Curaj: Evanghelia ne invită să purificăm gândurile pentru a primi gândul lui Cristos. O inimă evanghelică cere o minte liberă!

A doua indicație. Isus vorbește despre o judecată: nu putem nega acest adevăr de credință pe care-l mărturisim în Crez în fiecare duminică: "Va veni să judece pe cei vii și pe cei morți". Însă această judecată este lumină fericită de adevăr, nu sentința unui tiran; este răcorire, nu teroare. Judecata finală este pentru credincios triumful iubirii divine, întâlnirea cu Mirele; dar pentru cel care l-a renegat pe Cristos sau a trăit urându-l pe fratele această lumină plină de bunătate va scoate în evidență adevărul unei vieți fără roade: "Acolo va fi plânset și scrâșnirea dinților". Așadar unde se află înțelepciune? În a învăța să trăim încă de tineri situându-ne în orizontul adevărului care nu trece! Să nu facem greșeala de a ne încrede numai în ziua de astăzi, în soluțiile ușoare, în plăcerea imediată, în opiniile pe care le păstrează alegerile noastre egoiste. Viața zilnică este amenințată mai mult de superfluu decât de rău. Anticipăm asupra noastră judecata adevărată a lui Dumnezeu situându-ne imediat în orizontul adevărului: un tânăr creștin este înțelept când spune adevărul, caută adevărul, oferă adevărul. În acest sens cercetarea cugetului și spovada sacramentală sunt un instrument foarte mare pentru a crește în adevărata înțelepciune.

În sfârșit, a treia indicație. Cărturarul Împărăției - așa învață Evanghelia proclamată - este creștinul care "scoate din comoara inimii sale lucruri vechi și lucruri noi". Este o expresie minunată care se poate reda și astfel: adevăratul înțelept este cel care trăiește lucruri vechi care dau bucurii mereu noi, și lucruri noi care au gustul vechiului. Un exemplu pentru a înțelege raportul între vechi și nou: Vechiul Testament pregătește Noul Testament; însă Noul se înțelege pe deplin numai făcând referință la Vechi. Vechiul și Noul au nevoie unul de altul pentru a se deschide reciproc. În schimb înțelepciunea lumii nu integrează vechiul și noul, ci dezintegrează, confundă vechiul cu vechimea și noul cu noutatea; oscilează între modele de ultimă oră și fugi în trecut: aceste extremisme creează mereu conflict, asprime, ostilitate. Așadar iată a treia indicație: cel botezat trebuie să fie creatură nouă care are gustul vechiului, adică unul care are rădăcini, care înflorește pe terenul istoriei milenare de sfințenie din care este făcută Biserica. Creștinul autentic nu este nici un tradiționalist nici un progresist. Este o "nouă creație" care păstrează gustul bun al pâinii făcute în casă, parfumată și apetisantă tocmai pentru că este plămădită și coaptă cu o rețetă veche.

Așadar, preaiubiților, iată cele trei perle extrase din cochilia Evangheliei de astăzi: a purifica mintea; a anticipa asupra noastră judecata divină făcând adevărul; a deveni oameni noi care pun rădăcini în tradiția poporului sfânt al Domnului.

Dragi tineri, Duhul să vă facă înțelepți ca Maica lui Dumnezeu, care medita orice lucru în inimă și ca marele învățător sfântul Alfons Maria de' Liguori care în secolul al XVIII-lea a reevanghelizat cu inteligență pe concetățenii săi din Napoli.

Trimite, Tată, Duhul tău și reînnoiește inimile noastre după imaginea Fiului tău Isus, născut din Fecioara Maria. Amin.

(După L'Osservatore Romano, 3 august 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 500.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat