Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ioan Paul I bun păstor după imaginea lui Cristos

Prima biografie completă

De cardinal Beniamino Stella

Participarea mea - permiteți-mi s-o spun - atinge o sferă personală a vieții mele, din moment ce Luciani a fost episcop de Vittorio Veneto, dieceza mea de origine, timp de 11 ani. Personal, am amintirea vie a sfințeniei sale umile și sobre, precum și caracterul său amabil și cordial. Am păstrat în inimă, de-a lungul anilor, amintirea unei persoane simple căreia nu-i plăcea să apară, a unui păstor bun și atent care întrupa blândețea evanghelică, a unei figuri care pentru mine a fost un far luminos de-a lungul drumului vocațional și sacerdotal, precum și a slujirii mele aduse Bisericii.

Volumul despre Albino Luciani pe care-l prezentăm astăzi adună, sub forma biografiei dar și a hagiografiei, aspectele importante ale profilului uman și sacerdotal al acestui slujitor al Domnului, reparcurgând anii din Belluno de la naștere până în 1958, timpul episcopatului la Vittorio Veneto mai înainte și la Veneția după aceea și, în sfârșit, acea scurtă paranteză de viață care merge de la 10 august la 28 septembrie 1978, și care cuprinde Congregațiile prealabile și conclavul care l-a ales pontif și moartea neașteptată' care a provocat un adevărat șoc în Biserică și în lumea întreagă.

Ne aflăm în fața unei opere deosebit de dense, care adună o impunătoare lucrare de cercetare istorico-critică și o însemnată investigare a izvoarele arhivistice; în același timp, textul conține numeroase note biografice înzestrate cu o variată panoramă de mărturii.

Rezultă o scriere de circa o mie de pagini, care nu se limitează să reparcurgă o cronologie de date și de circumstanțe referite la biografia lui Luciani, ci, mult mai mult, relatează o existență creștină, sacerdotală și episcopală care a întrupat cu eroism urmarea Învățătorului.

Pentru a evidenția profilul iubitului papă Luciani contribuie, în operă, câteva mari nuclee de cercetare; de fapt, ea reia integral volumul al IV-lea al Positio super vita, virtutibus et fama sanctitatis, prezintă rezultatele unei ample consultări arhivistice ale cărei detalii sunt prezentate în nota bibliografică finală, dă glas la numeroși martori ale căror depoziții au fost adunate în peste două sute de sesiuni procesuale și, în sfârșit, face referință la cea mai calificată bibliografie existentă despre viața și despre activitatea slujitorului lui Dumnezeu.

Este inutil de a spune că mărimea operei nu ușurează misiunea de a trasa o sinteză a conținutului biografic și spiritual al acestor pagini; asta nu derivă numai din faptul că redactarea cuprinde circa o mie de pagini, ci, și mai mult, din ceea ce exprimă și lasă să se întrevadă aceste rânduri, adică statura unui om care a trăit urmarea Domnului în mod extraordinar, care a slujit Biserica fiind preot, episcop și timp de mai mult de o lună ca papă, fără a pierde niciodată simplitatea sufletească și sărăcia în duh, a unui apostol la inima căruia se afla evanghelizarea copiilor și a adulților.

Urmând diferitele perioade ale vieții sale așa cum sunt clasificate în carte, mă voi opri pe scurt asupra câtorva aspecte care, în diferitele faze ale vieții - preoție, episcopat și pontificat - evidențiază trăsătura lui Luciani de bun păstor, după imaginea lui Cristos.

De la naștere la preoție

Volumul relatează cu bogăție de amănunte și de mărturii aspectele principale ale acelui prim context uman și spiritual în care Luciani a crescut, adică familia sa. Albino este descris ca un copil destul de neliniștit, "care nu stă locului un minut" (pag. 39), care uneori se lansează în jocuri periculoase și, de aceea, un copil normal ca atâția; în același timp, el era deja de mic alipit cărților și doritor să citească și să studieze, devenind foarte repede unul dintre cei mai buni din școală.

Humus-ul casei sale de origine, marcat de simplitatea și de sărăcia timpului, l-a făcut deosebit de receptiv și față de credința creștină; "prima sa învățătoare de catehism" - cum va spune el însuși mai târziu - a fost mama sa Bartola, de la care a învățat o credință genuină, educarea la rugăciune dar - și acest lucru mi se pare cu adevărat interesant cu referință la viitorul său magisteriu pontifical - a învățat și o mare încredere în Providență, experimentând deja de mic paternitatea și maternitatea lui Dumnezeu.

Un alt element profetic al anilor care preced intrarea în seminar și apoi preoția se referă la corespondența dintre Luciani și tatăl său - care în acel moment se afla în Franța - cu privire la începerea parcursului vocațional; într-o scrisoare, pe care după aceea viitorul papă o va păstra pentru totdeauna în portofel și o va considera un adevărat testament pentru viață, tatăl său i-a scris: "Sper că atunci când vei fi preot vei fi de partea săracilor, deoarece Cristos era de partea lor". În modul în care Luciani a trăit viața de păstor al poporului lui Dumnezeu există o reverberație a acelor cuvinte pe care tată a voit să i le adreseze, precum și un fir direct care îl leagă cu actualul magisteriu al papei Francisc.

În această primă parte dedicată anilor din copilărie, din seminar și din preoție, cartea arată cum Luciani a fost capabil să întrupeze imaginea lui Isus bun păstor, în mod special în trei domenii: cel al evanghelizării, al conducerii și al direcțiunii spirituale.

De fapt, asumând funcția de director al oficiului catehetic, Luciani s-a străduit - scriind și numeroase articole - pentru ceea ce considera el că este o urgență pastorală, adică o prezentare reînnoită a Catehismului pentru copii și pentru adulți, chiar și prin noi metodologii la apariția cărora a contribuit el însuși; munca sa neobosită a ajuns, în decembrie 1949, în publicarea unei broșuri cu titlul Catehetica in firimituri, care a avut chiar șapte editări. Cu un limbaj proaspăt și un stil simplu, el își propunea să promoveze conținutul credinței creștine și să instruiască pe cateheți cu privire la metodologiile de adoptat cu copiii.

Cu privire la conducere, volumul adună câteva mărturii intense ale timpului în care Luciani a fost vicar general al diecezei; se amintește cum raportul cu preoții a fost mereu afabil și cordial, despre cum avea el darul ascultării și era atent la sănătatea și la sensibilitatea fiecărui confrate și despre cum, prin această funcție, el a încercat să promoveze armonia clerului, să-i asculte pe preoți, să rezolve problemele lor și să ducă înainte rolul său fără a se îmbrăca vreodată cu autoritarism. M-a impresionat acea mărturie în care se spune: "Nu l-am auzit niciodată pe Luciani să spună ceva împotriva preoților" (pag. 214). Reiese aici figura unui păstor care, asemenea lui Cristos, știe să fie blând și umil cu inima, știe să înțeleagă și știe să-și ofere viața pentru alții.

În sfârșit, domeniul direcțiunii spirituale, cu privire la care cartea arată disponibilitatea lui Luciani de a-i primi pe cei care-l căutau pentru a fi călăuziți, sfătuiți sau spovediți; el este definit - și această trăsătură ne duce la Bunul Păstor - ca un "duhovnic și sfătuitor foarte iubitor" (pag. 232), disponibil să primească și să asculte persoanele și atunci când era bolnav, și cu darul extraordinar al perscrutatio cordium, adică acea capacitate de a citi în inima persoanei care era în fața sa și de a ști s-o orienteze cât mai bine.

Așadar, în această primă fază a vieții lui Luciani putem vedea profilul bunului păstor în dorința evanghelizării, în conducere și în direcțiunea spirituală.

Episcop de Vittorio Veneto și patriarh de Veneția

La 4 decembrie 1958 Luciani a fost numit episcop al diecezei de Vittorio Veneto. Era trepidant, dar a acceptat acea chemare cu încredere în Providență și în spirit de ascultare față de papa.

Cartea prezintă celebra omilie pe care Luciani a ținut-o la Canale d'Agordo, la câteva zile după consacrarea episcopală; reiese și aici trăsătura umilă a slujitorului lui Dumnezeu, care, reparcurgând cu amintirea străzile, casele și biserica satului în care a crescut, a vorbit despre vechiul sistem pe care-l folosește Dumnezeu: "Îi ia pe cei mici care sunt în noroi și în istorie - a spus el - și îi ridică la înălțimi".

Și în ceea ce privește această nouă fază a vieții sale, textul evidențiază un însemnat elan pastoral; de fapt, reparcurgând slujirea episcopală, din paginile cărții reiese zelul neobosit cu care Luciani a alergat de la un colț la altul al diecezei, s-a cufundat în viața fiecărei comunități, a reușit să încheie două vizite pastorale și a deschis două misiuni diecezane, una în Burundi și cealaltă în Brazilia. În afară de asta, este semnificativă încheierea primei omilii ca episcop, rostită în catedrala din Vittorio Veneto duminică 11 ianuarie: "Eu aș fi cu adevărat cel mai nefericit dintre toți episcopii dacă n-aș începe slujirea mea mai ales de la asta, de a iubi, și a iubi foarte mult, sufletele voastre" (pag. 263).

Din reconstrucția oferită de paginile volumului reiese cum Luciani a structurat zilele sale și slujirea sa episcopală după o disciplină spirituală, am putea spune o asceză cotidiană ce cuprindea în primul rând rugăciunea, începând de la 5.30 dimineața; apoi ascultarea persoanelor, citirea poștei, a informațiilor și a articolelor mai importante; și, de asemenea, studiul, pregătirea predicilor și conferințelor, și desigur activitățile pastorale mergând prin dieceză. O viață ritmată de ritmul obișnuit "de studiu, rugăciune și muncă" (pag. 274).

Ca episcop el a luminat conștiințele, s-a dedicat învățării credinței, a dat elan operelor laicale și a dorit să-i cunoască personal pe preoți; acestora din urmă - afirmă cartea - "le cunoștea bine fața, funcțiile precum și slujirea. Se interesa de toți, era părtaș la problemele lor în mod atent și discret" (pag. 293). Încă o dată ne aflăm în fața profilului bunului păstor, capabil de ascultare, de dialog și de atenție personală față de fiecare.

De fapt, despre slujirea episcopală - și aceea dificilă trăită ca patriarh de Veneția, într-un timp și un context eclezial marcate de profunde diviziuni și de un climat incandescent - se amintește mai ales capacitatea sa de ascultare a persoanelor și a situațiilor, precum și de echilibru în conducerea pastorală.

Pontif

Referitor la a treia mare perioadă a vieții sale, când a fost ales papă al Bisericii catolice, se poate găsi în documentația numeroasă cu care este înzestrat volumul că Albino Luciani era văzut ca imagine vie a lui Cristos bun păstor; de fapt, în zilele imediat precedente primului conclav din 1978, profilul care apare lent în dialogurile dintre cardinali și în consultările informale - atât intra-ecleziale cât și jurnalistice - ar putea să fie sintetizat de portretul pe care cardinalul brazilian Aloísio Lorscheider l-a trasat într-un interviu, înainte ca să înceapă conclavul; în 1998, același cardinal a afirmat toate caracteristicile din acel portret "exprimau orientările colegiului cardinalilor, în căutarea unui papă care să fie înainte de toate un bun păstor" (pag. 723).

În text sunt prezentate și câteva mărturii ale altor cardinali care au luat parte la acel conclav, care afirmă, nu fără o anumită uimire, că adunarea parcă a fost cuprinsă de suflul Duhului Sfânt și, în pofida tensiunilor inițiale care prevesteau o discuție lungă, totul s-a îndreptat în scurt timp spre figura lui Luciani, mai ales pentru două aspecte care-l remarcau: simplitatea și apropierea de popor.

Puținele zile ale pontificatului, așa cum scoate în evidență și cartea prin mărturii multiple, au fost suficiente pentru ca Luciani să impresioneze opinia publică; el a cucerit inima poporului lui Dumnezeu prin naturalețea sa, claritatea limbajului, zâmbetul cordial care era exprimare a empatiei sale naturale.

Tocmai cu aceeași dorință a bunului păstor, care încearcă să ajungă la fiecare oaie din turma sa pentru a o conduce la pășunile verzi ale vieții divine, papa Luciani dorea "ca toți să înțeleagă și să simtă Evanghelia mai aproape de om și de preocupările fiecăruia", și asta "îl inducea să folosească un limbaj simplu și imediat" (pag. 784), care i-a adus imediat afectul poporului lui Dumnezeu.

Concluzie

Volumul lui Stefania Falasca, pr. Davide Fiocco și Mauro Velati, așa cum se poate imagina, oferă multe alte elemente semnificative ale biografiei papei Luciani, împreună cu aspecte importante ale spiritualității sale, ale profilului uman și ale slujirii sacerdotale, episcopale și pontificale; sunt multe sugestiile care reies citind aceste pagini, care adună o mare cantitate de documentație și sunt rod al unei cercetări îngrijite și pasionate.

Din partea mea, am considerat important să evidențiez acele trăsături care atestă frumusețea figurii lui Albino Luciani, spiritualitatea sa înrădăcinată în simplitatea educației creștine primite, dăruirea sa generoasă pentru Biserică, sobrietatea trăsăturii și virtutea umilinței care-l distingea, simplitatea limbajului cu care dorea să vestească tuturor Evanghelia; în acest sens, mi s-a părut că pot aproape să găsesc, mai ales grație aportului acestor pagini, portretul bunului păstor, care își oferă viața pentru turma sa.

(După L'Osservatore Romano, 3 august 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 264.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat