Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mare: Campusul "Vara împreună"

Campusul din acest an, desfășurat între 22 și 31 iulie 2019, a avut două etape: prima etapă a constat în campusul parohial, iar a doua etapă a fost organizată în colaborare cu Mișcarea Focolarelor.

Copiii din Parohia "Sfântul Mihail" din Valea Mare au participat în perioada 22 iulie - 28 iulie 2019 la campusul parohial, organizat de preoții din parohie: Iosif Dămătar și Anton Galațanu, în colaborare cu mai mulți tineri din comunitate. Tema acestui campus a fost: "Marcelin - pâine și vin".

Am pornit la drum cu aproximativ 155 de copii, de la 4 până la 14 ani, însoțiți de cei 45 de animatori. Am început luni, 22 iulie, într-o dimineață senină, asemenea tuturor dimineților care au urmat. Programul zilnic s-a desfășurat între orele 9.00-12.00 și 15.00-20.00, încheindu-se cu sfânta Liturghie.

Copiii au fost grupați în cinci grupe. Pentru că micuțul Marcelin a crescut în conventul fraților, numele echipelor a fost ales din rândul ordinelor călugărești. Astfel au fost: echipa roșie (Carmelitanii), echipa galbenă (Franciscanii), echipa albastră (Capucinii), echipa verde (Salezienii) și echipa albă (Îngerașii) formată din copiii cei mai mici.

Părintele Anton, împreună cu o parte din echipa animatorilor, au regizat o serie de videoclipuri, pe baza scenetei pregătite de "Iosefinii lui Murialdo". A rezultat un material video frumos care i-a captivat pe cei mici. Astfel animatorii au tratat anumite teme la cateheză ca: familia, sinceritatea, perseverența, prietenia și loialitatea.

În fiecare dimineață copiii erau invitați la bansuri, vizionarea filmulețului, cateheza și diverse jocuri pentru care se primeau puncte. Importantă nu a fost competiția, ci distracția și zâmbetele copiilor.

După-amiaza, copiii participau la diferite ateliere ca: brățări, semne de carte, rame și fluturași din hârtie. Totodată în fiecare zi au repetat momentul pentru spectacolul de duminică. La ora 18:00 copiii, împreună cu animatorii, se adunau în biserică pentru a pregăti cântecele de la Liturghie, iar după cor urma recitarea Rozariului.

S-au legat multe prietenii în această perioadă, dar una dintre cele mai importante prietenii legate este aceea dintre Marcelin și "prietenul său imaginar", Emanuel. Astfel nimeni nu va uita că Isus este cel mai bun prieten.

Miercuri, 24 iulie, toate echipele au pornit în căutarea comorii prin sat. Astfel copiii au fost încercați de multe provocări și întrebări. La sfârșitul jocului, toate grupele au avut de format un mesaj din multe cuvinte. Deși copii erau obosiți după această zi, zâmbetul se citea pe fața lor. Joi, 25 iulie, programul campusului a inclus și o ieșire la pădure, fapt care pe copii i-a bucurat foarte mult.

Duminică, 28 iulie, copiii și animatorii au pregătit un spectacol pentru întreaga comunitate. Salezienii au pregătit un bans, Carmelitanii au pregătit o scenetă ("Tata doarme?"), Capucinii au pregătit "Parada modei, ediția pijamale", Franciscanii au realizat o pantomimă amuzantă, iar grupa îngerașilor a bucurat publicul cu bansul lor vesel.

Această săptămână nu ar fi fot posibilă fără contribuția binefăcătorilor, care au asigurat o mică surpriză dulce copiilor, fapt pentru care le mulțumim și le amintim că sunt purtați în rugăciunile noastre.

În a doua parte a Verii Împreună, activitățile au fost organizate în colaborare cu Mișcarea Focolarelor. Acest Minimariapolis a adus împreună oameni din toată țara: Cluj, Roman, București, Iași, Gioseni și Valea Mare. Programul s-a desfășurat asemenea unei zile obișnuite de campus. În aceste trei zile, copiii și animatorii au descoperit frumusețea fericirilor (Matei 5,2-12). Copiii și animatorii au fost împărțiți în șapte grupe, fiecare având numele unei culori din curcubeu. În fiecare zi copii au meditat asupra fericirilor și au aflat lucruri noi despre Chiara Lubich și despre Mișcarea Focolarelor. Bansurile, atelierele, jocurile și cântecele și voia bună nu au lipsit de la campus.

Luni după-amiaza a avut loc o ieșire în natura, la fermă, astfel cei prezenți au putut vedea animalele, peisajele pitorești și au putut mânca brânzeturi natural și de calitate.

A doua zi a fost foarte specială datorită jocului mare. Cei mici au fost provocați să țină piept ispitelor și să reușească să îl vadă pe Isus în orice și în oricine. Au învățat să lucreze în echipă, să se ajute reciproc și să treacă împreună peste toate greutățile, astfel au învățat ce este unitatea.

Campusul s-a încheiat, însă ne-am propus să mai petrecem momentele împreună, așa că am apelat la "Sâmbăta împreună". Copiii sunt așteptați în fiecare sâmbătă, în curtea bisericii și la oratoriu, pentru a trăi momente frumoase împreună.

Silvia Jitaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-31 iulie: Valea Mare: Campusul "Vara împreună"


 

lecturi: 1419.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat