Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Familia Iubirii Milostive: Campus pentru tineri, despre vocație și angajare, la Luncani

În perioada 30 iulie - 3 august 2019, la Luncani, Bacău, s-a desfășurat campusul de vară pentru tineri organizat de Familia Iubirii Milostive, având ca temă "Vocația personală și angajamentul în lume", titlul luat din textul final al Sinodului Episcopilor întruniți la Roma în luna octombrie 2018, cu tema "Tinerii, credința și discernământul vocațional".

La această invitație au răspuns un grup de 15 tineri și adolescenți din diferite localități (Barticești, Schineni, Vânători, Bălușesti, Fundu Răcăciuni, Roman, Bacău, Buzău) cu dorința de a reuși să înțeleagă mai bine care este vocația lor, vocație ce cuprinde chemarea la viață, chemarea la prietenia cu Dumnezeu, chemarea la sfințenie... Aceasta are o mare valoare, pentru că situează viața noastră în fața lui Dumnezeu care ne iubește și care are un proiect minunat pentru fiecare dintre noi.

Tinerii au fost însoțiți și îndrumați de sr. Cecilia, sr. Alina, pr. Fernando și pr. Iosif.

Aceste zile de har au început cu prezentarea tinerilor și expunerea primei cateheze ce ne invita să meditam și să avem prezent în inima și mintea noastră faptul că orice viața este o vocație, o chemare, care așteaptă un răspuns într-o lume care oferă tinerilor o formare umană și intelectuală bazată doar pe știință și tehnologie, pierzând din vedere adevăratele valori și rădăcini creștine. Conciliul Vatican II ne-a ajutat să reînnoim conștiința acestei chemări adresate fiecăruia: "Toți creștinii, de orice condiție și stare, sunt chemați de Domnul, fiecare pe calea sa, la perfecțiunea sfințeniei Tatălui" (LG 11).

A doua zi am avut ocazia să medităm asupra unor obstacole pe care le putem întâlni în căutarea noastră vocațională. Acestea ar putea fi: așteptările noastre, dorințele pământești și lipsa de rugăciune. Cu multă atenție și curiozitate am ascultat și mărturia vocațională a unui preot și a unui seminarist care cu simplitatea lor au făcut să crească în noi dorința de a înțelege mai bine ceea ce Dumnezeu vrea de la noi și să nu ne descurajăm în fața obstacolelor.

După-amiază am vizionat împreună filmul "Walk. Ride. Rodeo".

Seara a fost încheiată cu o oră de adorație în fața preasfântului sacrament, unde am simțit în mod deosebit prezența lui Isus, lăsându-l să vorbească inimilor noastre, cerându-i să fie mereu cu noi și să ne dăruiască lumina și puterea Duhului Sfânt pentru a înțelege care este voința sa pentru noi.

Primirea îmbrățișării Tatălui Milostiv prin sacramentul Spovezii a fost un moment de bucurie și mare sărbătoare pentru fiecare.

A treia zi am meditat asupra sacramentului Căsătoriei. Conciliul Vatican II a definit familia ca "o mică biserică domestică" (LG 11), pentru că în ea se evidențiază aceleași caracteristici ale Bisericii Universale. Ea este o comunitate mică în dialog cu Dumnezeu, în serviciul vieții, o comunitate care evanghelizează și mărturisește propria credință în iubire.

Mărturia de viață și căsnicie a unei familii ne-a făcut să înțelegem mai bine aceste cuvinte și să ne facă conștienți că nu există familia perfectă, că vocația ei e o vocație la iubire, la slujire și că familia este celula fundamentală a societății.

În viața de familie ca în orice vocație este nevoie de Dumnezeu, de respect, de iubire reciprocă. Este nevoie de acceptare a diversității (bărbat și femeie), de autostimă, de a ști să exprimi emoțiile împreună cu partenerul, de tandrețe...

Seara, toți am vizionat filmul "Fireproof".

Lăudându-l pe Domnul cu rugăciunea Laudelor am început a patra zi urmată de micul dejun și de plecarea la Luizi-Călugăra unde am participat la sfânta Liturghie de consacrare a altarului și sfințire a bisericii "Sfânta Maria a Îngerilor".

După-amiază am meditat asupra sacramentului Preoției, sacrament instituit de Isus, Marele Preot, la Cina cea de taină.

După cină am avut ocazia de a vizita Mănăstirea Surorilor Carmelite de clauzură din Luncani și de a asculta mărturia lor și care este misiunea lor în Biserică.

Ultima zi a fost puțin mai diferită față de celelalte deoarece se simțea nostalgia despărțirilor, dar asta nu i-a împiedicat pe tineri să asculte ultima cateheză, despre viața consacrată, despre frumusețea și rolul ei în Biserică. "Viața consacrată este dar oferit Bisericii, se naște în Biserică, crește în Biserică, este în întregime orientată spre Biserică". (Papa Francisc)

După o scurtă meditație personală am împărtășit în grup gândurile, ideile și angajamentele pe care vom încerca să le punem în practică în viața de zi cu zi. Aproape toate concluziile au avut o idee comună și anume: că vocația este o mică sămânță plantată în inima tuturor de către Dumnezeu, dar care trebuie ajutată să crească urmând semnele timpului în care trăim și a descoperi că ceea ce vrea Isus de la fiecare tânăr este înainte de toate prietenia sa. "Suntem chemați de Domnul să participăm la opera sa creatoare, oferind contribuția noastră la binele comun pe baza capacităților și vocației pe care am primit-o" (Christus vivit nr. 253)

Nu au lipsit din programul nostru momentele de rugăciune personală și comunitară, sfânta Liturghie - centru zilelor noaste, Laudele, Vesperele, Novena Iubirii Milostive, sfântul Rozariu și Coronița Divinei Îndurări.

Chiar meditațiile personale și împărtășirea în grup, diferitele filmulețe cu privire la temele abordate au fost un dar pentru fiecare dintre noi, încercând să dăruim și în același timp să primim.

Și natura a avut aportul ei. Toți am fost captivați de frumoasele peisaje, de aerul curat care au fost un mijloc de relaxare binecuvântat și fiecare a încercat să profite cât mai bine de timpul liber (văzând că mulți dintre noi nu aveam semnal la telefon și nici internet!...).

Am avut ocazia de a-l avea în mijlocul nostru și pe noul episcop Iosif Păuleț, căruia îi mulțumim pentru prezența sa discretă, pentru disponibilitatea sa și pentru exemplul său de rugăciune... Cu siguranță ne-a însoțit cu rugăciune sa, ceea ce am încercat și noi să facem pentru el. Bunul Dumnezeu să reverse asupra lui înțelepciunea și credința sfinților apostoli, pentru a mărturisi tuturor iubirea lui Cristos, bunul păstor.

Aceste zile de har s-au încheiat cu sfânta Liturghie animată de tineri și care împreună cu noi au mulțumit bunului Dumnezeu pentru clipele minunate petrecute în aceste zile, dar și pentru toate harurile spirituale primite. Am exprimat și gândurile noastre de bine și recunoștință tuturor acelora care au contribuit la bunul mers al acestui campus: fraților carmeliți de la Luncani, pentru primirea călduroasă și pentru disponibilitatea lor, sr. Cecilia, sr. Alina, pr. Fernando și pr. Iosif care au fost alături de noi în orice moment.

Mulțumim din inimă bunului Dumnezeu pentru aceste zile minunate!

Familia Iubirii Milostive și tinerii participanți

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 iulie - 3 august: Familia Iubirii Milostive: Campus pentru tineri, despre vocație și angajare, la Luncani


 

lecturi: 726.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat