Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Seacă - Onești: Campus de formare pentru viitorii lideri la ramura temerari

Cercetașii au trimis, din centrele din Adjudeni, Brăila, Hălăucești, Pildești și Prăjești, 28 de tineri pentru a se forma la "Campusul de formare pentru viitorii lideri la ramura temerari", desfășurat cu plecare din Valea Seacă, la 22 iulie 2019, și sosirea la Onești, în ziua de 26 iulie 2019, unde au rămas până pe 29 iulie, când au plecat spre casele lor. Formatorii au fost din Coman și Brăilița. După ce au absolvit campusul în cadrul sfintei Liturghii ei au fost trimiși din partea Bisericii în misiune.

Ca participantă la acest campus de formare metodologică consider că cea mai potrivită definire a se pot găsi în Psalmul 1: "Fericit omul care nu umblă după sfatul celor nelegiuiți, nu zăbovește pe calea păcătoșilor și nu se așază la adunarea celor care batjocoresc, dar își găsește plăcerea în legea Domnului și la legea lui cugetă ziua și noaptea. El este ca pomul sădit pe malul apei, care dă rod la timpul potrivit; frunzele lui nu se vestejesc și în tot ceea ce face are succes" (vv.1-2). Aleg această definire, căci educația care s-a oferit în acest campus a integrat în toate domeniile educative aspectele spirituale.

La campus au participat tineri cercetași din Adjudeni, Brăila, Hălăucești, Pildești și Prăjești, formatorii din Coman și Brăilița.

În centrul formării cercetășești, Dumnezeu ne-a fost susținător, călăuză și cel mai mare formator căci aprofundarea metodei scout s-a desfășurat la lumina Cuvântului lui Dumnezeu.

Participanții au descoperit bucuria de a "surâde și chiar de a se distra și amuza" chiar când au făcut eforturi mari (atât din punct de vedere fizic cât și spiritual). Din zorii zilei și până la lăsarea serii împreună cu deplasarea în campusul mobil (pe muzica ploilor și a bucuriei de a depăși umezeala ei) s-au studiat cele necesare inițierii în cercetășie și temele legate de metoda și practica cercetășească.

Conștiința fiecăruia a fost invitată să facă progrese din punct de vedere spiritual, iar mijloacele utile în însoțirea tinerilor generații s-au îmbinat armonios cu activitățile didactice, jocurile și misiunile cu mesajul lui Dumnezeu.

Nu mulți au curajul de a ieși din zona de confort pentru a căuta aventura, riscul și noutățile unor zile și nopți oricare ar fi situația meteo; noi și formatorii am reușit să o facem. În gara din Valea Seacă, ne-am intersectat 28 de oameni necunoscuți din mai multe localități, dar ceas cu ceas am devenit "o familie" ce nu mai voia să se despartă la plecarea din Onești.

Pe parcursul celor opt zile am avut ocazia să ne cunoaștem în stilul nostru, "fratele mare îl ajută pe cel mic". Ne-am dat seama că ne-au legat tot mai multe lucruri: de la căratul rucsacilor până la susținerea în rugăciune și sacramente, de la intențiile bune pe care le-am transformat în "misiuni" pregătite cu umor și finalizate cu aplauze. Dar legătura cea mai puternică a fost susținută de gândurile de a fi cu Dumnezeu care cheamă să slujim și să trăim cercetășia cu toată inima spre gloria lui Dumnezeu și binele copiilor și al tinerilor.

De la punctul de pornire și până la Onești, în cele opt zile, s-a parcurs o distanță de 44 km, în cea mai mare parte pe jos, și am putut observa multele, diversele și minunate daruri făcute de Dumnezeu. Patru zile și patru nopți la rând am fost călători ce și-au construit propriile adăposturi în mijlocul naturii. Ne-au îmbrățișat ploaia și soarele, ne-au hrănit cele pregătite de doamna Margareta Beța. Domnul ne-a susținut și binecuvântat în hike-ul de 24 de ore, iar zilele trăite la frații capucini de la Onești, care ne-au cazat, au permis intensificarea formării.

Ne-au îmbogățit "raporturile patrulelor și al misiunilor de observatori, slujitori, liturgiști și mai ales de cârcotași. În aceste zile s-a lucrat la progresul personal și dincolo de practica de a face construcții și a depășiri obstacole și a pericole s-a adăugat practica pedagogică în parohiile unde copii și adolescenții au primit invitația noastră la jocuri. Ce bogăție: informații metodologice, practici cercetași, noi prieteni, grupuri ce ne-au primit cu bucurie, motivații religioase și multiple metode specifice Scoutului!

Plecarea din campus a fost conform "ritului de trimitere în misiune" pentru a sluji Evanghelia și educația creștină. Biserica are încredere în noi, iar noi vrem să nu pierdem această încredere ce ne este încredințată; așa ne-am angajat în numele lui Isus Cristos care este Liderul nostru ce nu ne abandonează niciodată!

Lăcrămioara Baciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-29 iulie: Valea Seacă - Onești: Campus de formare pentru viitorii lideri la ramura temerari


 

lecturi: 1089.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat