Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Scrisoare pastorală

Gânduri de mulțumire

Nu nouă, Doamne, nu nouă, ci numelui tău dăm slavă! (cf. Ps 115,1)

Sfințiile voastre, dragi frați și surori, dragi prieteni,

Viața noastră este un dar de la Dumnezeu făcut în mod gratuit nouă, oamenilor, cu dorința de a așeza în noi chipul și imaginea sa și de a ne face părtași de cea mai nobilă demnitate, un act prin care a voit să ne înnobileze prin calități și haruri divine.

Prin vocația noastră umană suntem chemați să-i aducem fără încetare slavă lui Dumnezeu și să-i mulțumim necontenit, că așa a orânduit el, Părintele ceresc, să fim fiii săi iubiți și opera mâinilor sale.

Sfântul Irineu, scoțând în evidență acest adevăr, avea să proclame: "Gloria lui Dumnezeu este omul viu, iar viața omului este vederea lui Dumnezeu". Lui trebuie să-i aducem laudă fără a înceta să-i mulțumim!

Orice creștin, prin Botez, devine fiul preaiubit al Tatălui; însă pentru un preot sau pentru un episcop Dumnezeu a voit să facă și mai mult: să-l ridice prin Cristos, Fiul său, la o demnitate și mai mare: aceea de a fi alesul său special, cu menirea de a-i ajuta și pe alții să devină vrednici de a face parte din numărul familiarilor săi.

Acum, când responsabilitatea și misiunea mea de păstor și episcop al sufletelor din dieceza noastră trec, din voința preamilostivului Dumnezeu și a Sfântului Părinte papa Francisc, în mâinile noului ales, părintele Iosif Păuleț, gândul meu se îndreaptă, în mod firesc, spre Cel care m-a învrednicit pe mine, nevrednicul său slujitor, cu o asemenea misiune atât de lungă de ordinarius și episcop.

Convins că trebuie să-i mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ales, nu pentru vredniciile mele, ci din preamarea sa îndurare, să port pe umerii mei o povară, uneori grea și plină de răspunderi, însă, în același timp, dulce și plăcută, repet cu psalmistul: "Nu nouă, Doamne, nu nouă, ci numelui tău dă glorie, pentru îndurarea și adevărul tău!" (Ps 115,1).

Da, numai lui se cuvine să-i mulțumesc și să nu încetez a-i cere iertare și milostivire, pentru ce nu am reușit să fac sau nu am știut cum să fac ori am greșit în misiunea mea, pentru că umerii mei au fost de multe ori slabi și neputincioși, ca ai unei ființe omenești supusă atâtor slăbiciuni și greșeli...

Cu apostolul Paul trebuie să declar că, "dacă trebuie să mă laud, mă voi lăuda cu slăbiciunile mele. Dumnezeu și Tatăl Domnului nostru Isus știe că nu mint" (2Cor 11,30-31).

Încheindu-mi anul acesta misiunea de episcop de Iași și apoi de administrator apostolic chiar în ziua consacrării noului episcop Iosif, sunt dator, dar și bucuros, să exprim mulțumirea mea lui Dumnezeu, Părintele ceresc, pentru încredințarea primită pentru cei 41 de ani de slujire, mai întâi ca administrator apostolic, din 1978 până în 1990, ca episcop diecezan până în ziua de 6 iulie 2019, iar acum ca administrator apostolic până în ziua de 6 august 2019. Atunci, la 6 august, va avea loc consacrarea și întronarea noului episcop, în persoana Mons. Iosif Păuleț, căruia îi doresc ca, plin de zel și cu aceeași bucurie în slujire, să fie pentru toți un păstor bun și plin de dragoste părintească. Într-o astfel de atmosferă, doresc să înalț spre ceruri o intensă rugăciune de mulțumire și de preamărire pentru atâtea daruri, celebrând o sfântă Liturghie de încheiere a mandatului meu în ziua de duminică, 4 august, în catedrala din Iași, la ora 17.00. Cu bucurie îi invit pe toți să se asocieze cu mine la acest act de cerere de iertare și de laudă lui Dumnezeu pentru darurile sale. Sunt convins că rugăciunea comună va fi mai puternică înaintea lui Dumnezeu, luând exemplu de la papa Francisc care nu obosește să spună: "Vă rog să nu uitați să vă rugați și pentru mine", căci "unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu prezent în mijlocul lor" (Mt 18,23).

Mulțumind fiecăruia în parte pentru frățietate, comuniune și colaborare, vă implor ca și pe mai departe să fiți aproape de mine!

Dragi frați și surori, rămânând mereu în comuniune cu noul episcop, Mons. Iosif Păuleț, pe care vă recomand să-l ascultați și să-l urmați cu multă bucurie, cu episcopul nostru auxiliar, Aurel, căruia îi aduc vii și respectuoase mulțumiri pentru lucrarea realizată împreună, vă includ și pe voi toți, dragi confrați preoți, părinți decani, consilieri, colaboratori și slujitori în mijlocul poporului nostru atât de credincios, ca și pe voi, dragi persoane consacrate, dragi membri ai diferitelor oficii și asociații diecezane. Invitându-vă să primiți mulțumirea mea pentru sfânta colaborare în împlinirea misiunii noastre comune, vă rog să-mi permiteți să proclam un imn comun de preamărire a lui Dumnezeu, așa cum ne învață apostolul Paul, cerându-vă să îndreptăm spre cer o laudă comună, preluând cuvintele pe care le găsim în Scrisoarea către Efeseni. El ne invită mereu să fim recunoscători pentru tot ceea ce am primit ca semn al infinitei sale iubiri:

"Binecuvântat este Dumnezeu și Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care ne-a binecuvântat cu orice binecuvântare spirituală în cele cerești, în Cristos, întrucât ne-a ales în el mai înainte de întemeierea lumii ca să fim sfinți și neprihăniți înaintea lui! În iubire el ne-a rânduit de mai înainte spre înfiere, prin Isus Cristos, după placul voinței sale, spre lauda gloriei harului său cu care ne-a copleșit în [Fiul] său preaiubit [...].

În el, în care am fost chemați, am fost rânduiți de mai înainte după planul aceluia care lucrează toate după hotărârea voinței sale, ca noi care mai dinainte am sperat în Cristos să fim spre lauda gloriei sale.

În el, și voi, ascultând cuvântul adevărului, evanghelia mântuirii voastre în care ați crezut, ați fost însemnați cu sigiliul în Duhul Sfânt, cel promis. El este arvuna moștenirii noastre până la răscumpărarea celor pe care i-a dobândit spre lauda gloriei sale" (Ef 1,3-14).

Cu aleasă prețuire pentru tot și toate, îndrept spre ceruri această rugăciune scurtă și cuprinzătoare:

Răsplătește, te rugăm, Doamne, pe toți cei care ne-au făcut bine pentru numele tău și învrednicește-i de noi haruri și binecuvântări cerești, ca toți să rămână uniți în aceeași iubire!

Iași, 30 iulie 2019

episcop Petru Gherghel,
administrator apostolic

* * *

Alte scrisori pastorale ale PS Petru Gherghel sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.


 

lecturi: 2993.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat