Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mâhnirea papei pentru moartea cardinalului Ortega

După o lungă boală a murit vineri, 26 iulie 2019, cardinalul cubanez Jaime Lucas Ortega y Alamino, arhiepiscop emerit de San Cristóbal de La Habana. Avea 82 de ani și în ultimele sale zile condițiile sale de sănătate s-au agravat din cauza unui cancer. Decesul a avut loc la 6.16, ora locală, în reședința sa din Havana, unde în cei treizeci și patru de ani ai lungii sale slujiri a avut privilegiul foarte rar de a-i primi pe ultimii trei pontifi: Ioan Paul al II-lea, în vizita istorică din 1998, Benedict al XVI-lea, în 2012, și, de două ori în câțiva ani, Francisc, în septembrie 2015 și apoi cu ocazia opririi făcute la 12 februarie 2016. Om de dialog, capabil să mențină vie Biserica din Cuba în ani grei, era iubit, respectat și admirat de popor precum și de autoritățile de conducere a țări. Când a aflat știrea, cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, în numele Sfântului Părinte Francisc, a trimis succesorului regretatului cardinal, arhiepiscopul Juan de la Caridad García Rodríguez, telegrama de condoleanțe pe care o publicăm într-o traducere din spaniolă:

Papa Francisc, primind vestea morții domnului cardinal Jaime Lucas Ortega y Alamino, arhiepiscop emerit de San Cristóbal de La Habana, vă roagă pe Excelența Voastră să prezentați celor din familia sa, clerului și credincioșilor din această arhidieceză, condoleanțele sale și apropierea sa paternă. În afară de asta, în timp ce oferă rugăciuni pentru odihna veșnică a răposatului, care a slujit Biserica și pe frații săi în diferitele funcții pe care Providența i le-a încredințat, vă acordă Binecuvântarea Apostolică, drept semn de speranță creștină în Domnul Înviat.

***

O notiță scrisă la mână de prietenul Jorge Mario Bergoglio: cardinalul Ortega y Alamino a primit acest dar singular în ziua următoare a alegerii lui Francisc, cu autorizarea pontifului de a publica documentul; două foi pe care arhiepiscopul de Buenos Aires a pregătit propria intervenție la una dintre congregațiile generale care au precedat conclavul și pe care cardinalul cubanez îi ceruse să o poată avea. O prietenie, a lor, înrădăcinată în originea comună latinoamericană și pecetluită de două călătorii ale lui Francisc în patria arhiepiscopului de Havana: cu ocazia vizitei din septembrie 2015 și apoi în pauza făcută la 12 februarie 2016 pentru a-l întâlni pe Kiril, patriarh de Moscova și al întregii Rusii. De altfel, Ortega putea să se laude cu privilegiul foarte rar de a fi găzduit în casa proprie pe ultimii trei pontifi: pe Ioan Paul al II-lea, în călătoria istorică din 1998, după patruzeci de ani de când nu se mai celebra o liturghie în aer liber pe pământul Cubei, pe succesorul său Benedict al XVI-lea în martie 2012 și, întocmai, pe papa argentinian.

Fiu unic, Jaime Lucas s-a născut la 18 octombrie 1936 la Jagüey Grande, dieceza și provincia de Matanzas, în partea de nord a coastei cubaneze la circa nouăzeci de kilometri de capitală. Tatăl Arsenio, care a lucrat într-o fabrică de zahăr pentru a porni apoi o activitate comercială modestă, a murit că el era încă mic. Figură centrală a fost mama Adela care i-a rămas alături în mod constant și s-a stins la o vârstă venerabilă. O femeie puternică: în seara dinaintea anunțului oficial al numirii de cardinal – definită „o bombă” de nunțiul apostolic de atunci în Cuba, Beniamino Stella – l-a îmbrățișat spunându-i: „Fără onoruri, acum te așteaptă mai multe suferințe, mai multe cruci”.

Când micuțul avea cinci ani, familia sa s-a mutat din satul Jagüey Grande în orașul Matanzas. Acolo a frecventat școala obligatorie în colegiul prestigios „Arturo Echemendía”, obținând diploma în științe și litere în 1955. Tânărul a studiat și pian, una dintre marile sale pasiuni împreună cu aceea față de cinema: „Îmi spun că semăn cu Marlon Brando, am falca tare”, îi plăcea să spună glumind.

Tot la Matanzas, după un an de universitate, a intrat în seminarul „Sfântul Albert cel Mare”, condus de părinții din Societatea Misiunilor Externe din provincia canadiană din Quebec. După patru ani de studii umaniste și filozofice, episcopul său, Alberto Martín y Villaverde, l-a trimis să completeze studiile teologice la Montreal, tot în seminarul părinților de la Misiunile Externe.

Din Canada, Ortega a urmărit revoluția cubaneză din 1959, alegând să se întoarcă în patrie în pofida condițiilor dificile pentru Biserică. Întors în Cuba, a fost hirotonit preot la 2 august 1964 în catedrala din Matanzas de episcopul José Maximino Eusebio Domínguez y Rodríguez. Prima sa funcție a fost la Cardenas, ca vicar cooperator, dar a durat numai doi ani, întreruptă brusc în 1966 când a fost închis în lagărele de muncă cunoscute cu sigla UMAP (Unidades militares de apoyo a la producción), controlate direct de Ministerul de Interne. O detenție care a dura opt luni, în timpul cărora reușea să celebreze liturghia în ascuns folosind un pahar de aluminiu ca potir. Așadar „reeducarea” castristă n-a avut efecte asupra „deținutului Ortega”, care imediat ce a fost eliberat din închisoare a început să fie paroh în satul său natal. Și când în 1969 a devenit paroh al catedralei din Matanzas, i s-a cerut să se ocupe și de parohia din Pueblo Nuevo din oraș și de alte două biserici de la țară, din cauza lipsei de cler. În același timp a fost președinte al Comisiei diecezane de cateheză și a desfășurat un apostolat activ în rândul noilor generații din comunitatea locală. În acei ani foarte grei pentru Biserică, a dat naștere în dieceză unei mișcări de tineret care includea – printre diferitele forme de apostolat – campusuri de vară și o acțiune evanghelizatoare prin opere teatrale, reprezentate chiar de tineri și tinere. Mai mulți ani, împreună cu activitatea pastorală de la Matanzas, a fost profesor la seminarul interdiecezan „San Carlos y San Ambrosio” la Havana, unde mergea în fiecare săptămână pentru a ține cursuri de teologie morală.

La 7 decembrie 1978 numirea ca episcop de Pinar del Río, una dintre primele ale pontificatului lui Wojtyła și la 14 ianuarie 1979 hirotonirea primită de la nunțiul apostolic Mario Tagliaferri în catedrala din Matanzas. Ca moto a ales expresia sfântului Paul „Îmi este suficient harul tău” (cf. 2Cor 12,9). Însă Pinar del Río a fost pentru el numai trambulina de lansare spre Havana: un soi de probă generală reușită, îi plăcea lui să recunoască, tocmai „datorită prezenței unui laicat puternic”. Sprijinul laicilor i-a luat teama de a înfrunta încercarea, după ce predecesorul său Oves Fernández a trebuit să cedeze datorită presiunilor excesive. Și astfel, după ce la 20 noiembrie 1981 a fost promovat arhiepiscop de San Cristóbal de La Habana – acesta este titlul oficial și complet – a luat în primire canonică la 27 decembrie, la două zile după Crăciunul care în acea vreme nu se putea celebra public.

În capitală a găsit o situație dramatică, puțini preoți, nicio organizație eclezială pentru laici, clădiri dărăpănate și niciun mijloc la dispoziție. A înțeles că înainte de a înfrunta „exteriorul” trebuia să se gândească la organizarea „internă”, dat fiind că urgența-preoți provocată de blocul regimului era o rană gravă. Iată deci că pentru seminarul interdiecezan, Ortega a proiectat personal – inspirându-se din funcționalitatea satelor turistice – o nouă structură la periferia orașului. Prima piatră a binecuvântat-o Ioan Paul al II-lea în 1998 în Piața Revoluției la Havana, în timpul vizitei istorice în care a rostit o glumă rămas în anale. „În Cuba – a spus el – sunt doi comandanți: Castro și Ortega”. După aceea guvernul a dat cale liberă proiectului și în 2010 Raúl Castro a participat la inaugurare. Crearea de noi structuri, constituirea consiliului diecezan de pastorație, reconstruirea a peste patruzeci de biserici și structuri parohiale, instituirea unei case sacerdotale care primește preoții din dieceză și din toată Cuba pentru reuniuni, pentru zile de reculegere sau pur și simplu pentru a se odihni; crearea unui centru laical pentru reuniuni, cu bibliotecă, capelă și camere pentru oaspeți; construirea a două centre de întâlnire și de reuniune, mai ales pentru tineri: acestea sunt câteva dintre principalele acțiuni întreprinse de arhiepiscop care a demonstrat mereu un interes deosebit față de laici și în special față de tineri și față de familii. În 1991 a fondat Caritas la Havana, dând astfel naștere la Caritas Cuba. În 2011 a demarat Centrul Cultural „Padre Félix Varela” pentru formarea laicatului. Și aici a apărut în public într-una din ultimele dăți, la 14 iunie, când episcopii cubanezi i-au acordat medalia Carlos Manuel de Céspedes pentru evanghelizarea culturii. Grație omiliilor sale, buletinului arhidiecezan lunar „Aquí la Iglesia” și altor intervenții și mesaje, s-a făcut cunoscut de oamenii din arhidieceză și din națiune, care au ascultat mereu opiniile sale și orientările sale, cu toate că Biserica din Cuba n-a avut mult timp niciun acces la mijloacele de comunicare socială. Așadar, în fruntea comunității din Havana timp de peste treizeci și patru de ani, Ortega a devenit punctul de referință al comunității catolice cubaneze, înăuntrul și în afara arhipelagului caraibean, lider al unei „Biserici sărace dar nu deprimate sau tăcute”, așa cum îi plăcea s-o definească. A fost de patru ori (în perioada 1988-1998 și apoi 2001-2007) președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din țară. Și a desfășurat o activitate de prim plan în cadrul Consiliului Episcopal Latinoamerican (CELAM), și ca vicepreședinte din 1995 până în 1999. În afară de asta, o cunoaștere mai universală a problemelor i-a fost garantată de faptul că a fost membru în Curia Romană, în Congregația pentru Cler, în Consiliul Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari și în Comisia Pontificală pentru America Latină. A primit titlul de doctor honoris causa de la universitățile nord-americane Barry an Saint Thomas (Florida), San Francisco (California), Providence College (Rhode Island); Boston College (Massachusetts), Saint John’s (New York). În consistoriul din 26 noiembrie 1994 a fost creat și publicat cardinal de Ioan Paul al II-lea – al doilea în istoria Cubei după Manuel Arteaga y Betancourt – cu titlul „Sfinții Aquila și Priscila”. Și când, la 11 decembrie 1994, Ortega s-a întors la Havana îmbrăcat în purpura de cardinal, oamenii l-au primit în masă. După ce a participat la conclavele din 2005 și din 2013, la 26 aprilie 2016 a renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei și în noiembrie 2017 a fost primit în audiență în Vatican de papa.

Protagonist al reapropierii dintre Cuba și Statele Unite ale Americii, puternic voită de Francisc și realizată la sfârșitul anului 2014 cu medierea secretarului de stat, cardinalul Pietro Parolin, Ortega era numit în patrie „cardinalul dezghețării”. Și vestea morții sale a fost publicată și pe situl „Gramma”, cotidianul oficial al Partidului Comunist Cubanez și principal organ informativ al guvernului.

(După L’Osservatore Romano, 28 iulie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1264.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat