Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Este femeie și braziliană vicedirectoarea Sălii de Presă a Sfântului Scaun: a fost numită jurnalista Cristiane Murray

De Salvatore Cernuzio

Vârful Sălii de Presă a Sfântului Scaun este complet. Astăzi, 25 iulie 2019, Sfântul Scaun a difuzat numirea vicedirectoarei care va fi alături de Matteo Bruni, numit director la 18 iulie: este vorba de Cristiane Murray, braziliană, redactor al programului în limba portugheză de la Vatican News, unde se îngrijește și de canalele sociale.

Născută în 1962 la Rio de Janeiro, descrisă de colegi ca o persoană amabilă, sensibilă și profesională, Murray a participat în ultimele decenii ca trimisă la diferite călătorii papale și în aprilie 2018 a început să colaboreze cu Secretariatul General al Sinodului Episcopilor la pregătirea următoarei adunări sinodale pentru Regiunea Panamazoniană (6-27 octombrie 2019) în virtutea cunoașterii sale profunde a acelei lumi magice și complexe care este America Latină și, îndeosebi a Amazoniei și a angajării Bisericii în acea porțiune de lume. Bilingvă portugheză-italiană, cunoaște bine engleza, spaniola și franceza.

Rolul de vicedirector al Sălii de Presă a Sfântului Scaun a rămas vacant din 31 decembrie 2018, zi a demisiei neașteptate prezentate de spaniola Paloma Garcia Ovejero împreună cu aceea a directorului Greg Burke. Pentru această funcție se pare că papa a cerut în mod expres o femeie, tot dacă nu va fi găsită o femeie ca posibilă purtător de cuvânt.

Numele lui Cristiane Murray a început să circule deja de câteva săptămâni drept candidată la viceconducerea oficiului din Via della Conciliazione 54. Asta după ce două jurnaliste italiene care provin ambele de la publicații catolice au refuzat propunerea oferită lor de prefectul Dicasterului pentru Comunicare, Paolo Ruffini. De aici alegerea lui Murray care, departe de a fi o alegere de rezervă, va fi un instrument util pentru toți jurnaliștii în vederea Sinodului din octombrie.

Numirea vicedirectoarei a venit după exact o săptămână de la aceea a directorului Matteo Bruni, la încheierea interimatului lui Alessandro Gisotti, numit împreună cu Sergio Centofanti, vicedirector editorial al Dicasterului pentru Comunicare.

Din unele părți a fost prezentată ipoteza că această întârziere s-ar datora faptului că au apărut perplexități în Secretariatul de Stat la numirea jurnalistei braziliene din cauza problemelor referitoare la starea sa familială. În realitate, femeia a obținut în urmă cu câțiva ani declararea nulității matrimoniale și este căsătorită regulamentar. De fapt, situl Sfântului Scaun, Vatican News, în descrierea biografică scrie: "Este căsătorită și are doi copii". Așadar, ipoteza că ar exista îndoieli în Secretariatul de Stat este destituită de fundament.

"Am primit această numire cu emoție", spune Murray înseși într-o scurtă notă. "Pentru jurnaliștii și colegii din Dicasterul pentru Comunicare este o mare recunoaștere a muncii noastre zilnice în a duce în lume Evanghelia, mesajul papei și al Bisericii. Către Sfântul Părinte se îndreaptă prima mulțumire, a mea și a noastră a tuturor, mai ales femei, pentru că m-a ales pentru această importantă funcție. Îi mulțumesc prefectului, Paolo Ruffini, directorului editorial, Andrea Tornielli, și Secretariatului General al Sinodului Episcopilor condus de cardinalul Lorenzo Baldisseri cu care lucrez de peste un an pentru pregătirea adunării sinodale pentru Amazonia".

Comentând numirea, prefectul Ruffini explică: "Alegerea unei femei cu rădăcinile în Brazilia și privirea deschisă spre lume dă mărturie despre voința de a construi o echipă care să știe să vorbească limbajul celui care ne ascultă. Sunt sigur că Cristiane, care de așa de mulți ani lucrează în mass-media vaticane, și a cărei profesionalitate și umanitate au fost mereu apreciate, va da o contribuție fundamentală de inteligență, sensibilitate, amintire și proiect în slujirea pe care încercăm cu toții să o oferim Bisericii".

Și directorul editorial Andrea Tornielli subliniază că "încă o dată este recunoscută profesionalitatea internă din mass-media vaticane" și se declară "sigur că va fi prețioasă competența lui Cristiane pentru munca de la Sala de Presă a Sfântului Scaun". În sfârșit, Matteo Bruni asigură că "profesionalitatea" colegei braziliene și "experiența formată în anii de slujire adusă Bisericii și Sfântului Scaun vor fi extrem de prețioase în această nouă funcție. Și în numele personalului Sălii de Presă îi adresez un călduros bun-venit și cele mai fervente urări de spor la treabă".

(După Vatican Insider, 25 iulie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 574.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat