Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa îi cere lui Assad inițiative concrete pentru populație

Interviu cu cardinalul secretar de stat Pietro Parolin

De Andrea Tornielli

Protejarea vieții civililor, stoparea catastrofei umanitare în regiunea Idlib, inițiative concrete pentru o întoarcere sigură a evacuaților, eliberarea deținuților și accesul pentru familii la informații despre cei dragi ai lor, condiții de umanitate pentru deținuții politici. Împreună cu un apel reînnoit pentru reluarea dialogului și a negocierilor cu implicarea comunității internaționale. Acestea sunt preocupările și cererile concrete conținute într-o scrisoare pe care papa Francisc a voit s-o adreseze președintelui sirian Bashar Hafez al-Assad. Scrisoarea pontifului, care poartă data de 28 iunie 2019, a fost dusă în aceste ore de cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale. Cardinalul, curierul documentului scris în limba engleză, era însoțit de franciscanul Nicola Riccardi, subsecretar al aceluiași Dicaster, și de cardinalul Mauro Zenari, nunțiu apostolic în Siria. Referitor la conținutul și scopurile scrisorii, Vatican News l-a intervievat pe cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, prim colaborator al pontifului.

Eminență, de ce a decis papa să-i scrie președintelui Assad?

La originea acestei noi inițiative este preocuparea papei Francisc și a Sfântului Scaun față de situația de urgență umanitară din Siria, îndeosebi în provincia Idlib. În zonă trăiesc peste 3 milioane de persoane, dintre care 1,3 milioane de evacuați interni, constrânși de conflictul lung din Siria să găsească refugiu chiar în acea zonă care a fost declarată demilitarizată anul trecut. Recenta ofensivă militară s-a adăugat la condițiile deja extreme de viață pe care au trebuit să le suporte în lagăre, constrângându-i pe mulți dintre ei să fugă. Papa urmărește cu îngrijorare și cu mare durere soarta dramatică a populațiilor civile, mai ales a copiilor care sunt implicați în luptele sângeroase. Din păcate războiul continuă, nu s-a oprit, continuă bombardamentele, au fost distruse în acea zonă diferite structuri sanitare, în timp ce multe altele au trebuit să suspende complet, sau parțial, activitatea lor.

Ce anume cere papa președintelui Assad în scrisoarea care a fost predată?

Papa Francisc reînnoiește apelul său pentru ca să fie protejată viața civililor și să fie ocrotite principalele infrastructuri, cum sunt școlile, spitalele și structurile sanitare. Într-adevăr ceea ce se întâmplă este inuman și nu se poate accepta. Sfântul Părinte îi cere președintelui să facă tot posibilul pentru a opri această catastrofă umanitară, pentru salvgardarea populației lipsite de apărare, îndeosebi a celor mai slabi, respectând dreptul umanitar internațional.

Din cele ce ați spus transpare că intenția inițiativei papale nu este așadar "politică". Așa este?

Da, așa este. Așa cum am explicat deja, preocuparea este umanitară. Papa continuă să se roage pentru ca Siria să poată regăsi un climat de fraternitate după acești ani lungi de război și ca reconcilierea să prevaleze asupra diviziunii și asupra urii. În scrisoarea sa, Sfântul Părinte folosește de trei ori cuvântul "reconciliere": acesta este obiectivul său, pentru binele acelei țări și al populației sale lipsite de apărare. Papa îl încurajează pe președintele Bashar al-Assad să facă gesturi semnificative în acesta proces de reconciliere mai urgent ca niciodată și dă exemple concrete: citează condițiile pentru o întoarcere în siguranță a celor exilați și a evacuaților interni și pentru toți cei care vor să se întoarcă în țară după ce au fost constrânși s-o părăsească. Și citează și eliberarea deținuților și accesul pentru familii la informații cu privire la cei dragi ai lor.

O altă temă dramatică este aceea a prizonierilor politici. Papa amintește de asta?

Da, se află în mod deosebit la inima papei Francisc și situația prizonierilor politici, cărora - afirmă el - nu se pot nega condiții de umanitate. În martie 2018 Independent International Commission of Inquiry on the Syrian Arab Republic a publicat un raport în această privință, vorbind despre zeci de mii de persoane deținute în mod arbitrar. Uneori în închisori neoficiale și în locuri necunoscute, ei ar îndura diferite forme de tortură fără a avea nicio asistență legală și nici contact cu familiile lor. Raportul prezintă că din păcate mulți dintre ei mor în închisoare, în timp ce alții sunt judecați în mod sumar.

Așadar care este scopul acestei noi inițiative a lui Francisc?

Sfântul Scaun a insistat mereu asupra necesității de a căuta o soluție politică practicabilă pentru a pune capăt conflictului, depășind interesele de parte. Și acest lucru trebuie făcut cu instrumentele diplomației, dialogului, negocierii, cu asistența comunității internaționale. A trebuit să învățăm asta încă o dată că războiul cheamă război și violența cheamă violență, așa cum a spus papa de mai multe ori și cum repetă și în această scrisoare. Din păcate suntem preocupați față de stagnarea procesului negocierilor, mai ales cel de la Geneva, pentru o soluție politică a crizei. Pentru aceasta în scrisoarea trimisă președintelui Assad, Sfântul Părinte îl încurajează să arate bunăvoință și să se străduiască pentru a căuta soluții practicabile punând capăt unui conflict care durează de prea mult timp și care a provocat pierderea unui mare număr de vieți nevinovate.

(După L'Osservatore Romano, 23 iulie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 531.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat