Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Al doilea campus de vară

În săptămâna 8-14 iulie 2019, în Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Barticești, s-a desfășurat cel de-al doilea campus din această vacanță de vară intitulat "Regele leu". Celor peste 180 de copii și tineri care plini de bucurie și entuziasm au participat la această activitate li s-a oferit ocazia de noi experiențe și trăiri deosebite prin intermediul cărora au redescoperit virtuți elementare.

Vizând tema acestui campus, "Regele leu" face trimitere la imaginea lui Isus Cristos, Regele nostru, care a dat un remarcabil exemplu de iubire plin de sacrificiu prin intermediul căruia a reușit să ne arate ce înseamnă să fii cu adevărat rege. Iată ce a spus el: "Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi" (In 15,13). Isus și-a dat de bunăvoie viața pentru noi și acest lucru a fost cea mai mare expresie de iubire arătată nouă. Așadar, iubirea unui rege poate fi dovedită prin slujirea aproapelui. A fi rege, asemenea lui Cristos, înseamnă a-i ajuta pe ceilalți, a te dărui lor cu totul, căci măreția unui rege nu constă în puterea acestuia, ci în sprijinul pe care îl oferă. Și tocmai prin această slujire, Isus ne-a arătat că dragostea este mai mult decât un sentiment, deoarece doar atunci când iubești cu adevărat ești capabil de sacrificiul slujirii. El ne-a arătat acest lucru de-a lungul timpului și de aceea acum îl recunoaștem ca Regele și Stăpânitorul nostru.

Regele are virtuți deosebite, virtuți care ne-au fost dezvăluite și nouă pe parcursul acestei săptămâni. Astfel, în prima zi a campusului, am redescoperit adevărata valoare și frumusețe a unei noi vieți, am meditat și am constatat că viața fiecăruia dintre noi este o minune, un dar gratuit din partea lui Dumnezeu. Trebuie să fim recunoscători pentru fiecare clipă trăită, pentru fiecare răsărit pe care îl vedem, pentru fiecare zâmbet care ne luminează ziua, pentru bucuria a tot ce este. Contemplând tot ceea ce ne înconjoară, ne vom îndrepta pașii către adevărata fericire, Creatorul nostru.

În a doua zi, am deschis ochii pentru a privi la o adevărată valoare, și anume prudența. A fi atent la ceea ce te înconjoară și a acorda o sporită grijă întâmplărilor de care ai parte și persoanelor pe care le întâlnești, slujește la mai buna conviețuire între semeni.

În a treia zi a campusului, am remarcat o nouă virtute plină de echilibru, o virtute de o mare valoare morală, cumpătarea. Ea este o abținere nu de la cele interzise, ci de la cele permise, făcându-se deci în scopul îndreptării. Este o mare virtute să te bucuri cu cumpătare de cele îngăduite, în scopul de a te responsabiliza față de toate, lucru plăcut lui Dumnezeu. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: "Cumpătarea este anihilarea treptată, până la anulare, a dorințelor". Așadar, prin cumpătare înveți a avea măsură în cele absolut necesare pentru dobândirea evlaviei și a înțelegerii idealurilor celor mai înalte.

În a patra zi, am învățat chiar și o expresie nouă, un gând bun și liniștitor care ne spune "Hakuna Matata!" Aceasta înseamnă "a sta fără griji", expresie care pentru mulți reprezintă chiar un stil de viață prin care deprindem "puterea prezentului" și bucuria simplității și a comuniunii cu tot ce ne înconjoară.

A cincea zi ne vorbește despre marele dar al sincerei și adevăratei prietenii, o veritabilă fericire care dă valoare vieții. La poarta prieteniei bate acea strânsă legătură bazată pe simțăminte reale și oneste, legătură care se naște fără motive și se trăiește cu toată ființa, care implică afectivitate și sacrificiu ale propriului imbold.

Iar cea dea șasea zi ne-a învățat despre virtutea dreptății, acea dispoziție morală datorită căreia omul este capabil să înfăptuiască în mod deliberat ceea ce este drept și just în relația cu ceilalți.

În ultima zi, duminica, am participat cu toții la Sfânta Liturghie primind binecuvântare de la Dumnezeu, iar seara a avut loc spectacolul de final de campus ce a cuprins o diversitate de momente frumoase pregătite cu mare trudă.

Acest campus a fost destinat în special copiilor, dar mesajul a dorit să ajungă la urechile tuturor, mesaj care se adresează în ideea de a trăi o viață mai responsabilă, mai atentă, în care să fim dispuși la sacrificii în slujba iubirii, să fim umili și să lăsăm ca iubirea să fie călăuza pașilor și alegerilor noastre.

Mulțumim celor care au organizat acest campus și ne-au fost alături: pr. paroh Alois, pr. vicar Octavian, surorilor, animatorilor și tuturor binefăcătorilor acestui campus. Deși campusul este gata, Dumnezeu ne cheamă la slujire prin iubire. Să îi răspundem!

Mai multe fotografii de la acest campus pot fi vizualizate pe pagina de Facebook a Parohiei Barticești "Sfântul Iosif Muncitorul".

Ingrid Iacobuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-14 iulie: Barticești: Al doilea campus de vară
 


lecturi: 1320.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat