Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Unchiul meu, Paul al VI-lea", sfințenia zilnică a papei Montini în amintirile nepoatei Chiara
De Luciano Zanardini

"Am bine imprimată în memorie figura sa: avea ceva aristocratic, era agilă, înaltă, zveltă, ochii săi căprui-albaștri, strălucitori, sprâncenele accentuate, privirea era vie și investigatoare, nu se limita să te privească, ci pătrundea în cotloanele inimii, părea că reușește să citească înlăuntrul tău, buzele fine și delicate alegeau cu grijă cuvintele, erau mereu așa de natural zâmbitoare cu noi fetele, fruntea destinsă și fără riduri: fața sa emana calm și pace profundă".

În "Unchiul meu, Paul al VI-lea" autoarea, Chiara Montini, deschide sertarul amintirilor familiei sale și relatează copilăria, vacanțele, jocurile, bucuria credinței și acele zile de luni după Paște reuniți cu toții împreună. Cartea editată de Morcelliana oferă portretul dulce și afectuos al unei persoane care a contribuit la schimbarea istoriei Bisericii. Cu beatificarea și, după aceea, cu canonizarea, Chiara a simțit "datoria de a împărtăși această moștenire cu acela care n-a avut bucuria și norocul de a-l cunoaște, de a-l întâlni, de a-l frecventa".

Elveția era ținta odihnei de vară în perioada în care a fost arhiepiscop de Milano. "Ne vorbea adesea despre parohul de Ars față de care avea o mare venerație și admirație. Amintirea acelor momente îndepărtate mă umple și astăzi de mare seninătate. Unchiul se arăta în toată simplitatea sa: cordialitatea sa era expresie de gentilețe și disponibilitate, afectul său era grijuliu și foarte duios, avea față de noi fetele atenții delicate și răbdare infinită, cuvintele sale era mereu clare și comprehensibile; adesea venea la suprafață o trăsătură tipică a unor exponenți ai familiei Montini, adică umorul, distins de un filon de ironie subtilă care avea în prietenul preaiubit, părintele Bevilacqua, un susținător și un complice excepțional".

După alegerea la scaunul pontifical, nepoata a înțeles "că a pierdut un unchi deoarece condiția unui papă, așa cum avea să spună Jean Guitton, este unică în lume". Întâlnirile cu ilustra rudă au avut loc după aceea cu frecvență mai mică, anual, dar legate mereu de festivități mariane: 8 decembrie, Neprihănita Zămislire, în Vatican și 8 septembrie cu ocazia sărbătorii Nașterii Sfintei Fecioare Maria la Castel Gandolfo. Cu moartea (1971) fratelui Francesco, Paul al VI-lea, "deși era cuprins de mii de gânduri relevante și de responsabilități mult mai considerabile, a fost mereu participant atent și afectuos, un unchi care încerca să umple golul lăsat de moartea fratelui". După ce a terminat liceul, Chiara a cerut o audiență privată pentru a primi sfaturi cu privire la parcursul pe care să-l întreprindă. "Nesiguranța mea, îndoielile mele, fragilitatea mea au găsit în îmbrățișarea unchiului răspunsurile pe care nimeni nu mi le-a putut da. Cu această ocazie a fost absolut de explicit, clar și autoritar. Voia ca eu să studiez istoria familiei noastre, să fac cercetări ale mărturiilor, ale scrierilor, ale gândirii care mereu vie, puternică și rodnică a susținut pe cei din familia noastră. M-a invitat să aprofundez trecutul familial, trecutul nostru comun, pentru că din acele rădăcini a crescut un copac mare care trebuia ocrotit și apărat, păzit și investigat, făcut exemplu și model pentru generațiile care vor urma".

Însă n-a fost mereu ușor să fii nepoata papei. În anii contestării, Chiara Montini a trăit "situații uneori jenante, dureroase și dramatice, în care nu eram mereu în măsură să mă apăr de comentarii ironice și glume înțepătoare. Mă simțeam rănită de săgețile pe care cei de vârsta mea le trăgeau spre mine, de frazele aspre și mai puțin respectuoase nu numai la adresa numelui meu ci și mai ales la adresa activității unchiului". În fața la toate acestea, mai întâi ca studentă și apoi ca tânără universitară, a ajuns aproape să ascundă originile sale. Timpul a ajutat-o pe Chiara să recitească mărturia extraordinară a acestui om. "Toată viața lui Paul al VI-lea trece prin iubirea lui Dumnezeu și iubirea față de Dumnezeu, iubirea față de Cristos și față de întreaga lume și față de fiecare individ în parte. Mi se pare că pot să afirm că iubirea sa a fost una exemplară și de neoprit, mereu fidelă, mereu respectuoasă, mereu gratuită, mereu gata să primească, să susțină, să înțeleagă, să ierte. Sfințenia sa s-a manifestat în coerența și în plinătatea de a fi fidel față de vocația creștină: a face bine ceea ce trebuie făcut, a căuta căile Domnului în virtuțile comune și obișnuite".

(După Vatican Insider, 15 iulie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 395.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat