Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Consacrat în adevăr
S-au celebrat funeraliile cardinalului Paolo Sardi

La altarul Catedrei din bazilica Vaticană s-au desfășurat în dimineața de luni 15 iulie 2019, funeraliile cardinalului Paolo Sardi, diacon de "Santa Maria Ausiliatrice". La sfârșit, papa Francisc a prezidat ritul "ultima commendatio" și "valedictio". Liturghia a fost celebrată de cardinalul Tarcisio Bertone, din ordinul episcopilor (publicăm ample fragmente din omilia sa). Au concelebrat treisprezece cardinali, șapte episcopi - între care arhiepiscopii Jan Romeo Pawlowski, delegat pentru Reprezentanțele pontificale, și Giampiero Gloder, președinte al Academiei Pontificale Ecleziastice - și circa cincisprezece prelați și preoți, între care monseniorul Paolo Luca Braida, șef de oficiu al Secretariatului de Stat. Cu membrii corpului diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun, erau arhiepiscopul Edgar Pena Parra, substitut al Secretariatului de Stat, și monseniorul Paolo Borgia, asesor. La rit, condus de ceremonierii pontificali, a asistat cardinalul piemontez Giovanni Lajolo. Printre rudele cardinalului Sardi, fratele Pietro Angelo și cei din familie. Au fost numeroși ecleziasticii, călugării și laicii care au voit să fie prezenți; între ei arhiepiscopul Georg Gänswein, prefect al Casei Pontificale, și marele maestru al Ordinului Militar Suveran de Malta, fratele Giacomo Dalla Torre. Cardinalul a fost înmormântat în cimitirul din Ricaldone, localitatea sa natală.

Moartea unui episcop-cardinal ne pune înainte de toate în fața misterului morții care nu privește în față pe nimeni la orice vârstă a vieții, oricare ar fi funcția pe care o avem sau misiunea pe care o desfășurăm. Apoi, moartea așa de rapidă a cardinalului Paolo Sardi ne atinge intim și profund și devine motiv de meditație și de examinare a conștiinței cu privire la sensul vieții, la măreția și fragilitatea vieții noastre: măreție datorită vocație de slujire, de sacrament al carității lui Cristos Păstor; fragilitate pentru că este prinsă de un fir de timp și de un fragment de materie care este cu toate acestea minunatul nostru trup.

Interdependența dintre materie și spirit, dintre suflet și trup, care este misiunea dificilă a vieții noastre în această lume, până la maturitatea deplină a stăpânirii de sine, ba chiar până la statura deplină a lui Cristos care crește în noi, este pusă la încercare de moartea neașteptată.

Dar noi știm că viața fiecărui creștin, mai ales viața fiecărui preot, în interioritatea sa profundă, se pregătește, zi de zi, pentru acest moment, pentru această întâlnire finală cu Cristos, pentru a-și îndrepta privirea spre El, prieten și mântuitor, de atâtea ori invocat ca Domn, ca frate, model de viață, mare preot. Cu alte cuvinte: noi mergem spre moarte, ba chiar spre lumină: ne plăsmuim pentru moartea în care vom asuma fizionomia noastră definitivă.

Aș vrea să repet cu credința și iubirea sfântului papă Paul al VI-lea cuvintele pe care probabil cardinalul Paolo Sardi, discipol al lui Montini, le-a adresat Domnului Isus, rezumând toate trăsăturile vieții sale în întâlnirea sa finală cu El: "Iată-mă la iubirea Ta, iată-mă pentru totdeauna cu Tine. Iată-mă într-o stare de sublimare, care nu-mi permită să recad în psihologia instinctivă de om sărac, decât pentru a-mi aminti realitatea ființei mele și a milostivirii Tale, și pentru a reacționa în cea mai nemărginită încredere cu răspunsul care se datorează din partea mea: Amen, fiat; tu știi că te iubesc; așa să fie, așa să fie. Tu știi că te iubesc. Fixează într-un act permanent de fidelitate absolută voința mea de slujire din iubire: a iubi până la sfârșit. Nu permite ca eu să mă despart de Tine. Îmi adun toate forțele mele și confirm darul total făcut, gândindu-mă la acel al tău: consummatum est / totul s-a împlinit".

Apusul vieții prezente, pe care l-am visa să fie odihnit și senin, trebuie să fie în schimb un efort crescând de veghere, de dăruire, de așteptare. Este greu; dar în felul acesta moartea sigilează ținta pelerinajului pământesc și este punte pentru marea întâlnire cu Cristos în viața veșnică.

Mi se pare că aceste cuvinte ale lui Paul al VI-lea exprimă bine cum se poate privi în față moartea, pornind de la o viață intensă oferită, plină de afecte, o viață profund iubită și dăruită lui Dumnezeu și aproapelui.

Lecturile sacre pe care le-am ascultat au luminat fără îndoială figura iubitului cardinal răposat, dar solicită cu sublinieri speciale angajarea noastră ministerială: elogiul înțelepciunii artizane cu Dumnezeu a virtuților care-l fac pe om, mai ales pe învățătorul de viață, cooperator și formator al fiilor lui Dumnezeu, conform proiectului original al Creatorului (Pr 8,22-31); dorința vederii lui Dumnezeu "față în față", când demnitatea extraordinară a filiației divine va străluci în toată strălucirea sa (1In 3,1-2); în sfârșit rugăciunea sacerdotală a lui Isus pentru ca discipolii săi să fie "consacrați în Adevăr" (In 17,11-19).

Revine profilul maestrului de teologie morală care a contribuit la formularea și la răspândirea magisteriului moral al sfântului papă Ioan Paul al II-lea. Între documentele acelui pontificat excelează enciclica Veritatis splendor de actualitate perenă și pe care cardinalul Paolo a ilustrat-o și a explicat-o în numeroasele sale comunicări făcute credincioșilor, demonstrând că termenii "adevăr", "libertate", "lege" se înțeleg pe deplin numai în cadrul orizontului propriu-zis creștin, adică atunci când adevărul devine față în Cristos, libertatea este concepută ca dar al lui Dumnezeu, conștiința devine aceea a Fiului în fața Tatălui și legea este considerată expresie a poruncii noi a iubirii.

Fie ca Tatăl ceresc, care ni l-a dăruit pe Mântuitorul și pe Duhul Sfânt, să întărească în noi credința și speranța, pentru ca să nu ne îndoim niciodată că vom obține acele bunuri pe care ni le-a revelat și ni le-a promis.

__________________

O amintire a cardinalului piemontez

Cardinalul italian Paolo Sardi, diacon de "Santa Maria Ausiliatrice" din via Tuscolana, a decedat sâmbătă 13 iulie 2019, la Policlinica Gemelli din Roma, după o scurtă boală, la vârsta de 84 de ani. S-a născut la 1 septembrie 1934 la Ricaldone, o localitate piemonteză din Monferrato, în Dieceza de Acqui și în provincia de Alessandria, și a fost hirotonit preot la 29 iunie 1958. În iunie 1976 a fost chemat să presteze serviciu la Secretariatul de Stat, ocupând responsabilități crescânde la prima secțiune (Afaceri generale), ajungând să devină șef de oficiu și apoi vice-asesor. La 10 decembrie 1996, Ioan Paul al II-lea l-a numit arhiepiscop titular de Sutri încredințându-i în același timp funcția de nunțiu apostolic cu sarcini speciale, iar la 6 ianuarie 1997 i-a conferit hirotonirea episcopală. De la 23 octombrie 2004 la 22 ianuarie 2011 a fost vice-camerling al Sfintei Biserici Romane. Între timp, la 6 iunie 2009 a devenit pro-patron al Ordinului Militar Suveran de Malta (SMOM), apoi patron din 30 noiembrie 2010 - după crearea de cardinal din partea lui Benedict al XVI-lea, care a avut loc în consistoriul din 20 noiembrie din același an - până în noiembrie 2014, când a renunțat la funcție datorită ajungerii la limita de vârstă.

Paolo Sardi s-a născut din părinți umili dar cinstiți: tatăl său era agricultor pe câmpiile din Monferrato și mama sa era învățătoare la elementară. În anii copilăriei a izbucnit al Doilea Război Mondial, "flagel oribil" ale cărui consecințe au fost totuși cât de cât atenuate pentru cei din familia sa, grație posibilității de a avea din produsele pământului cele necesare pentru a trăi. De aceea a crescut într-un ambient simplu și sănătos, în care se respirau valorile evanghelice, într-un climat de hărnicie senină și încrezătoare: un frate al bunicii paterne era preot, așa cum era și un frate al mamei sale. Prin urmare a fost aproape natural ca în această familie de buni creștini să apară două vocații: cea a lui Paolo și cea a unui frate al său, Stefano, ambii deveniți preoți.

Foarte tânăr, părintele Paolo a intrat în Seminarul diecezan din Acqui Terme, pentru studiile medii, gimnaziale și liceale. Apoi a fost trimis la Seminarul din Torino, la Rivoli, pentru a frecventa acolo propedeutica. La sfârșitul acestei perioade, episcopul a decis să-l trimită să completeze studiile teologice la Roma.

De aceea, din octombrie 1954 a frecventat Facultatea Teologică de la Universitatea Pontificală Gregoriana, obținând licența în iunie 1958. Hirotonit preot la 29 iunie în același an, în octombrie, la cererea episcopului a început Facultatea de Drept Canonic tot la Gregoriana. După ce a obținut doctoratul în 1963, s-a întors în dieceză pentru a preda teologie morală în Seminar, dedicându-se în același timp serviciilor pastorale, mai ales duminica în parohiile din Acqui. Grație acestei experiențe directe în contact cu oamenii, a conjugat în mod oportun teoria și practica în aprofundarea Cuvântului lui Dumnezeu, evitând riscurile unui abstractism doctrinal dezlipit de realitate. În intenția de a completa propria formare juridică, s-a înscris apoi la Facultatea de Jurisprudență de la Universitatea Catolică "Sacro Cuore" din Milano și a obținut doctoratul în februarie 1968, sub conducerea profesorului Orio Giacchi. Între timp a fost invitat să predea teologie morală la Facultatea Teologică din Torino, desfășurând această misiune până în 1976. Rod al activității de predare din acei ani a fost volumul Avortul ieri și astăzi (Paideia, 1975), care reconstruia istoria evoluției gândirii catolice asupra acestei teme delicate.

În iunie 1976 a fost chemat să presteze serviciu la Secretariatul de Stat de substitutul de atunci, monseniorul Giovanni Benelli. A rămas acolo timp de peste treizeci de ani, ocupând responsabilități crescânde la secțiunea pentru Afaceri generale. În 1990 a devenit șef de oficiu și în 1992 vice-asesor. Îndeosebi, a coordonat oficiul care colabora cu Ioan Paul al II-lea în redactarea de texte și discursuri pontificale.

La 10 decembrie 1996 a fost numit arhiepiscop titular de Sutri devenind nunțiu apostolic cu sarcini speciale. În bazilica "Sfântul Petru" a primit hirotonirea episcopală la 6 ianuarie 1997 de la papa Wojty?a. Și la 23 octombrie 2004 a fost chemat de același pontif să ocupe funcția de vice-camerling al Sfintei Biserici Romane. În acest rol a colaborat cu cardinalul camerling Eduardo Martínez Somalo la activitățile legate de conclavul din aprilie 2005, în care a fost ales Benedict al XVI-lea.

La 6 iunie 2009 papa Ratzinger l-a numit pro-patron al Ordinului Militar Suveran de Malta și apoi l-a creat cardinal diacon de "Santa Maria Ausiliatrice al Tuscolano" în consistoriul din 20 noiembrie 2010. Primind purpura de cardinal, de la 30 noiembrie a devenit patron al Ordinului Militar Suveran de Malta, desfășurând această misiune până în noiembrie 2014, după ce a participat la conclavul din martie 2013 care l-a ales pe papa Francisc. Care l-a 31 martie 2014 l-a confirmat membru al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, după ce fusese numit de Benedict al XVI-lea la 29 decembrie 2010.

Până în ziua internării sale în spital, în fiecare dimineață cardinalul Sardi celebra Liturghia în bazilica Vaticană, la altarul unde este înmormântat papa Ioan al XX-lea, cu o mare participare de credincioși. În sfârșit trebuie amintită angajarea depusă timp de douăzeci de ani pe planul teoretic și practic, în sprijinul Institutului Științific Internațional "Paul al VI-lea" de cercetare asupra fertilității și infertilității umane, la Policlinica Gemelli.

(După L'Osservatore Romano, 16 iulie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 954.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat