Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiepiscopul Șevciuc: Visele noastre se realizează
De Vladimir Rozanskij

După întâlnirea episcopilor ucraineni greco-catolici cu papa Francisc din 5-6 iulie 2019, arhiepiscopul major de Kiev, Sviatoslav Șevciuc, a exprimat toată satisfacția comunității greco-catolice ucrainene. După părerea sa, sunt de acum aproape să se realizeze principalele trei dorințe ale Bisericii sale: vizita papei în Ucraina, acordarea statusului de patriarhie Bisericii uniate și beatificarea mitropolitului Andrei Sheptickij, care a condus Biserica în primele decenii din secolul al XX-lea.

"În aceste zile nu trebuia să luăm decizii definitive", a afirmat Șevciuc, "au fost momente de reflecție și analiză a pașilor pe care urmează să-i facem. Așteptăm în scurt timp roadele acestor reflecții, crearea structurilor necesare și a mecanismelor care vor duce Biserica noastră la înflorire în Ucraina și în lume". Arhiepiscopul l-a invitat explicit pe papa Francisc să viziteze țara, și în timpul cinei informale din Casa "Sfânta Marta", și papa a promis că se va gândi la asta.

Șevciuc a amintit că "mulți vor să-l asculte și să-l vadă pe papa, care venind în Ucraina ar putea să aline rănile războiului, să oprească hemoragia lor". Ar fi un mod pentru a interveni "nu numai asupra consecințelor conflictului, ci și pentru a extirpa motivele care i-au dat naștere", punând capăt climatului de dușmănie și acuză reciprocă între diferitele părți ale poporului ucrainean, între ucraineni și ruși, între membrii diferitelor Biserici.

În timpul întâlnirii a fost tratată și tema patriarhiei, în contextul reflecției asupra dimensiunii ecumenice a Bisericii. Conform lui Șevciuc "patriarhia este un mod de a exista, nu numai un titlu onorific. Este un ansamblu de mecanisme pentru a face să înflorească Biserica, permițându-i să răspundă cu eficiență la nevoile pastorale ale poporului nostru". Biserica Greco-Catolică nu este "o amenințare" pentru frații ortodocși, nu este împotriva nimănui, ci este "în favoarea tuturor: această revoluție mentală încă mai trebuie făcută".

Pentru aceasta este nevoie de noi structuri; conform estimărilor ministerului de externe, în fiecare an un milion de persoane emigrează din Ucraina, iar patriarhia ar avea grijă de toți, și în țările de destinație. De altfel, încă din timpurile sovietice, Biserica uniată s-a ocupat de diaspora ucraineană din toată lumea, de unde provine o bună parte a actualului cler din țară, cum este însuși arhiepiscopul Șevciuc.

De mare importanță este și beatificarea slujitorului lui Dumnezeu Andrei Sheptickij, o personalitate de mare importanță în panorama ecumenică din secolul al XX-lea, părinte al renașterii greco-catolice în Ucraina și chiar în Rusia și Bielorusia. "Mitropolitul Sheptickij a înțeles cel dintâi dimensiunea globală a Bisericii noastre", a adăugat Șevciuc, "când a devenim mitropolit aveam numai trei dieceze în teritoriul imperiului austro-ungar, astăzi avem 34 de dieceze în toată lumea, înainte de toate grație vizitelor pastorale în toate colțurile globului", unde grație lui au fost numiți episcopi și păstori, punând bazele pentru structura internațională de astăzi.

Sheptickij a fost cu adevărat unul dintre "profeții ecumenismului" de la începuturile anilor 1900, chiar în virtutea vocației speciale a Bisericii Greco-Catolice, pe care el o considera o punte ideală între catolici și ortodocși, între Orient și Occident. A condus Biserica uniată în timpurile furtunoase al sfârșitului imperiilor, al revoluției bolșevice, îndurând și condamnări și închisoare, până la timpul ocupației naziste din Ucraina. A murit înainte de încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și n-a văzut suprimarea Bisericii sale de către regimul sovietic. Renașterea credinței în rândul ucrainenilor și greco-catolicilor ne duce cu adevărat la profețiile sale și la speranțele sale a unei Biserici una și sfântă.

(După AsiaNews.it, 13 iulie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 397.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat