Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Alergia omului modern față de lege

Evanghelia din Duminica a 15-a de peste an Cine este aproapele meu? Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 10,25-37 În acel timp, iată că un învățat al Legii s-a ridicat ca să-l pună pe Isus la încercare, spunând: "Învățătorule, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" El i-a zis: "Ce este scris în Lege? Cum citești?" Acesta, răspunzând, a zis: "Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din toată puterea ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți!" El i-a spus: "Ai răspuns bine, fă aceasta și vei trăi!".

Cum să-mi poruncească mie cineva, chiar fiind Dumnezeu, să iubesc? Eu sunt liber să fac ce vreau! În materie de iubire nu poate porunci nimeni. Dacă vreau iubesc, dacă nu vreau, nu iubesc! Trebuie să recunoaștem că suntem alergici față de orice autoritate, față de orice sună a lege, a impunere. Noi suntem măsura legii, noi suntem autoritatea supremă, și nimeni nu trebuie să-și permită să ne poruncească. Și totuși, Dumnezeu și-a permis să ne poruncească să iubim; vrem, nu vrem, deocamdată aceasta e realitatea. Oare de ce a crezut de cuviință să dea o asemenea lege? Nu știa că ne făcuse liberi? Cred pentru faptul că în fața lui Dumnezeu iubirea este importantă, foarte importantă, lucrul cel mai important, din moment ce a pus-o la începutul legilor sale pentru noi.

A iubi sau a nu iubi nu trebuie și nu poate să țină cont de capriciile noastre, de vremea bună sau rea, de persoana care se află în fața noastră, de capacitatea noastră de a ne iubi sau de a ne urî. A iubi nu se poate compara cu posibilitatea ca noi să decidem dacă purtăm aceeași ciorapi o zi sau trei luni.

A iubi, cel puțin pentru creștini este lege. Nu decizi tu dacă iubești sau nu, așa cum nu decizi tu dacă treci pe roșu sau pe verde, pentru că aceste reguli au fost decise de Legiuitor, în caz contrar asumându-ți consecințele. Nu iubești, treci pe roșu, te trezești accidentat și boțit pentru întreaga viață. Este lege să iubești, este lege să treci pe verde (dacă vrei să trăiești, și să-i lași și pe alții să trăiască), indiferent dacă vrei sau nu vrei. De aceea a dat Dumnezeu lege ca să ne iubim, ca să nu lase acest lucru la cheremul fiecăruia. Prin această lege Dumnezeu ne invită și la o libertate responsabilă. Nu sunt liber să debitez orice îmi vine în minte, chiar dacă aș fi singur singurel pe acest pământ. Nu sunt liber să aleg mărimea hainei sau a încălțămintei pe care o port, dar numai culoarea și croiala, altfel mă condamn singur la prostie, la mediocritate. Dacă în privința chemării Dumnezeu ne-a lăsat o margine de decizie (dacă vrei, vino si urmează-mă), în privința legii iubirii nu a făcut acest lucru, ci a exprimat-o la imperativ: Iubește-l pe Dumnezeu și pe aproapele tău ca pe tine însuți. Trebuie să fim constrânși de lege să iubim, pentru că este un lucru foarte important, și Dumnezeu nu putea să lase acest lucru la decizia fiecăruia. Cine nu este alergic la porunci, la lege, la autoritate, să ridice mâna.

Pr. Damian Pătrașcu, OFMConv.
 


lecturi: 549.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat