Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ierusalim: Biserici împotriva Curții Supreme datorită exproprierii bunurilor creștine

Conducătorii Bisericilor din Ierusalim au promovat o ceremonie de rugăciune, ca semn de protest împotriva deciziei Curții Supreme israeliene de a respinge apelul prezentat de Patriarhia Greco-Ortodoxă. În centru controversei legale, vânzarea contestată a trei proprietăți unui grup de coloni ebraici. O bătălie legală care se tărăgănează de mult timp în tribunal și care, deja în trecut, a provocat dezacord și neînțelegeri în rândul creștinilor.

La manifestație, care s-a ținut joi, 11 iulie 2019, după-amiază, la poarta Jaffa, unul din punctele de acces în cetatea sfântă, au participat patriarhi, episcopi și preoți din diferitele denominațiuni din Ierusalim. Printre aceștia erau patriarhul greco-ortodox Teofil al III-lea, arhiepiscopul Aba Embakob, arhiepiscopul Suheil Dawan, monseniorul Giacinto-Boulos Marcuzzo și custodele Țării Sfinte.

Protestul, afirmă o notă a Patriarhiei latine din Ierusalim, s-a încheiat în hotelul Imperial, unde patriarhul Teofil a ținut o scurtă conferință. Liderul creștin a reafirmat propria opoziție față de inițiativele grupurilor radicale care ajung să denatureze "integritatea și caracterul cartierului creștin din Ierusalim". "Colonii - a adăugat el - vor să ia în stăpânire patrimoniul nostru". El a exprimat auspiciul ca să prevaleze legea și statul de drept în fața tentativelor de expropriere a proprietăților ecleziastice, reînnoind invitația de a participa la ziua internațională de rugăciune pentru comunitățile creștine din Ierusalim în luna septembrie.

În centrul controversei, cumpărarea a trei edificii care aparțin Bisericii Greco-Ortodoxe și astăzi în proprietatea - conform celor stabilite de judecători - "grupului extremist" ebraic Ateret Cohanim. În luna iunie 2019, cu o decizie neașteptată datorită rapidității și modurilor în care a fost luată, Curtea Supremă a respins recursul Patriarhiei greco-ortodoxe din Ierusalim, pentru că tranzacția a avut loc prin intermediari străini și nu s-ar fi înregistrat iregularitățile.

Structurile se află în zona palestiniană din Ierusalim, ocupată și anexată de Israel.

În trecut liderii creștini din Țara Sfântă au denunțat deja inițiativele asociației ebraice, care promovează de mult timp o campanie de ocupare și cumpărare de imobile în partea creștină a orașului vechi. Conform diferitelor Biserici se profilează nu numai un atac la adresa "drepturilor de proprietate", ci la adresa însuși "status quo-ului care reglementează raporturile dintre diferitele comunități religioase" și care ar putea să devină în viitor o "amenințare" pentru însăși supraviețuirea creștinilor.

Ateret Cohanim vrea "să iudaizeze" cetatea sfântă și, prin intermediari și terțe societăți, deja a intrat în posesia multor proprietăți imobiliare din zonă. Cele trei edificii aflate în centrul controversei, care se tărăgănează de 14 ani, se află pe lângă poarta Jaffa, unul din cele mai folosite puncte de trecere de către creștinii locali și de către pelerinii care vor să ajungă la bazilica Sfântului Mormânt și la celelalte locuri sfinte. Cu această vânzare, societatea a devenit proprietară a majorității clădirilor situate între aceeași poartă Jaffa și piața arabă.

(După AsiaNews.it, 12 iulie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 329.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat