Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Irak. Cardinalul Sako: "Papa în Irak ca nou Ezechiel"

De Daniele Rocchi

"Papa Francisc este un om deschis, căutător de pace și de fraternitate. În Irak toți, creștini și musulmani, îl stimează pentru simplitatea și apropierea sa. Cuvintele sale ating inima tuturor pentru că sunt cele ale unui păstor. Este un om care poate aduce pace. Atâtea milioane de musulmani au urmărit vizita pontifului la Abu Dhabi. Așa va fi și în Irak". Cardinalul Louis Raphael Sako, patriarh de Babilonia al caldeenilor, vorbește astfel despre anunțata vizită a papei Francisc în Irak prevăzută în 2020, "probabil la primăvară, dacă nu vor fi tensiuni și probleme de securitate". "Un gând continuu - amintește patriarhul caldeean - cel al pontifului față de Irak. Anunțul său făcut în iunie participanților la Reuniunea Operelor de Ajutor dat Bisericilor Orientale (ROACO), revelează scopurile călătoriei: a face în așa fel încât Irakul să privească înainte, «prin participarea pașnică și împărtășită la construirea binelui comun al tuturor componentelor și religioase ale societății și să nu recadă în tensiuni care vin din conflictele niciodată stinse ale puterilor regionale»". Cardinalul Sako vorbește la agenția SIR în cadrul meeting-ului partenerilor Caritas Irak care s-a desfășurat la Bagdad de la 1 la 3 iulie, promovată de aceeași Caritas locală în strânsă sinergie cu Caritas Internationalis.

O vizită care se situează pe urma celei la Abu Dhabi unde pontiful și marele imam sunnit, Al Tayyeb, au semnat documentul despre fraternitatea umană...

Cred că este foarte important a-i ajuta pe oameni să-l vadă pe celălalt ca pe un frate și nu ca pe un dușman, un adversar. Trăim toți împreună, lucrăm, suntem vecini, nu trebuie să ne fie frică. Trebuie să schimbăm mentalitatea și cultura. Urarea mea este ca vizita papei Francisc să reprezinte un moment forte pentru frații noștri musulmani șiiți. De fapt, Documentul de la Abu Dhabi a fost semnat de sunniți și nu de șiiți. Sper ca papa să-l poată întâlni pe ayatollahul Ali al Sistani, conducător spiritual al șiiților, și să semneze cu el același document. Dacă se va voi să se schimbe ceva în conținut se poate face chiar dacă eu cred că esențialul este deja în interiorul său. Ar fi semnul unei lumi musulmane unite în a spune gata cu războaiele, gata cu moartea și distrugerea. Demnitatea umană este o valoare absolută.

Deci în programul papal ar putea să fie inserată o oprire în orașul sfânt șiit Al Najaf pentru a-l întâlni pe ayatollahul Ali al Sistani, conducător spiritual al șiiților din Irak?

De la Bagdad la Najaf sunt numai douăzeci de minute de zbor cu avionul. Cred că poate exista timpul pentru o întâlnire și pentru semnarea documentului.

O temă strâns legată de documentul de la Abu Dhabi este aceea a cetățeniei, invocată de creștinii irakieni și de celelalte minorități.

Este nodul pentru toate. Noi suntem cetățeni irakieni de credință creștină, suntem legați de pământul nostru pe care-l locuim încă înainte de islam, de patria noastră. Oriunde aș merge eu voi fi mereu legat de ea. Guvernul trebuie să adopte reforme pentru a garanta drepturi egale pentru toți cetățenii. Nu există drepturi umane creștine sau musulmane, există o bază umană pentru toți. Eu sunt un cetățean, nu contează dacă sunt creștin sau musulman. Trebuie separată religia de politică. Constituția trebuie să fie bazată pe cetățenie. Nu mai este timp de sectarisme. Comunitatea internațională să facă presiune asupra guvernelor din Orientul Mijlociu pentru ca religia să fie separată de stat.

Ur al caldeenilor, loc de origine al celor trei religii abrahamitice, ebraismul, creștinismul și islamul, ar putea să fie una din etapele principale ale călătoriei papale.

Ur ar putea să fie locul pentru o întâlnire interreligioasă. În Coran se găsesc pasaje referitoare la Abraham care pot să fie cântate de un imam. Noi, creștinii, am putea citi un text din Biblie. Apoi s-ar putea recita rugăciuni universale și să se țină două discursuri. Astfel din Ur ar putea porni un mesaj pentru întreaga lume: în credință toți suntem fii ai lui Abraham. Abraham este un om care are încredere în Domn ul. Există simboluri care pot să atingă inima fiecărui om, chiar dacă este un fundamentalist. Dumnezeu speră și în omul rău și îl așteaptă așa cum tatăl bun îl așteaptă pe fiul în parabola fiului risipitor.

Ce Irak va găsi papa? O țară care caută cu trudă să lase în urma sa o serie de războaie și, mai ales, cea mai recentă invadare a ISIS...

Un Irak despicat, fragmentat, plin de ruine și marcat de atâtea greșeli. Papa va fi pentru noi ca un nou Ezechiel, profet care a trăit în Babilonia vorbind evreilor care în acel timp trăiau ca noi: în afara propriilor ținuturi, ca refugiați, descurajați. Ezechiel face profeția despre oasele uscate (cap. 37): "Profețește asupra acestor oase și spune-le: «Oase uscate, ascultați cuvântul Domnului! Așa spune Domnul Dumnezeu către aceste oase: 'Iată, eu fac să vină în voi un duh și veți trăi! Voi pune să fie peste voi nervi, voi face să apară carne deasupra voastră, voi întinde asupra voastră piele și voi pune în voi un duh și veți trăi. Și veți cunoaște că eu sunt Domnul'»". Eu sper în renașterea Irakului și a irakienilor, mă rog pentru o viață nouă. Papa, nou Ezechiel, ne poate deschide poarta spre un viitor de pace. Este o imagine frumoasă pe care o port în mine și cine știe dacă nu poate fi amintită în tema călătoriei papale.

De mult timp papa Francisc dorește să-i viziteze pe evacuații creștini din Câmpia Ninive care au găsit refugiu la Erbil, în Kurdistan. Cu alungarea lui ISIS multe familii se întorc. La ce punct este întoarcerea și reconstruirea caselor?

Peste jumătate din familiile creștine s-au întors în casele lor, multe altele în schimb au părăsit țara. Am scris un articol despre "teologia refugiaților" unde compar speranța noastră de astăzi cu aceea a evreilor aflați în exil în Babilonia. La Ninive vedem bucuria celor care se întorc în satele lor și sărbătoarea pentru că au construit ceea ce a fost distrus. Ca păstori suntem chemați să dăm speranță oamenilor noștri, însoțindu-i și ascultându-i. Nu suntem administratori, ci păstori. Față de cel care a emigrat, cel care a rămas s-a regândit la istoria sa și a hrănit spiritul cu speranța în viitor. Și s-au întors. În schimb cel care a plecat este chemat să înceapă o altă istorie în altă parte, să învețe o altă limbă, o altă mentalitate, tradiții diferite.

În ce mod pot creștinii să păstreze identitatea lor în această țară unde s-au născut și unde din totdeauna au fost punte între celelalte credințe și etnii?

Ca arhiepiscop de Kirkuk obișnuiam să organizez întâlniri cu toți liderii religioși locali, șiiți, sunniți, kurzi, turkmeni și toți erau conștienți de faptul că numai Biserica putea să-i reunească împreună. Avem o vocație de unitate care ne dăruiește forță și bucurie. Nu este totul negru. Există și fulgere de lumină aici.

(După agenția SIR, 12 iulie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 993.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat