Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Putin la papa: circa o oră de colocviu despre crizele din Siria, Ucraina și Venezuela

De Salvatore Cernuzio

A început în mod "tradițional" vizita lui Vladimir Putin în Vatican, primă etapă a călătoriei de zece ore la Roma. Adică a început cu întârzierea președintelui Federației Ruse care, ca și în precedentele audiențe cu papa din 2013 și 2015 (în această ultimă ocazie au fost șaptezeci de minute de așteptare), s-a prezentat la Francisc pe la 14.05. Deci după circa o oră față de orarul prevăzut în agendă, 13.15.

"Țarul" a găsit că-l așteaptă o Romă de cartolină cu Via della Conciliazione golită de turiști, toți îngrămădiți în spatele balustradelor cu smartphone-uri în mână (câteva tinere fluturau nostalgic drapelul URSS-ului), și nici umbra gunoiului de acum omniprezent în capitală. Precedat de zgomotul elicopterelor și de un cortegiu de circa treizeci de automobile și motociclete de jandarmi și polițiști, limuzina foarte blindată cu ferestre fumurii avându-l la bord pe președinte (o Aurus Senat de aproape șase metri și jumătate) a trecut prin poarta statului Cetatea Vaticanului.

Prima etapă era curtea "San Damaso" unde șeful de stat, îmbrăcat în negru, a fost primit de plutonul de onoare al Gărzii elvețiene, de gentilomii Sanctității Sale și de Monseniorul Georg Gänswein, prefect al Casei Pontificale, care l-a însoțit în a doua lojă din Palatul Apostolic. În suită o numeroasă delegație în care figurau și ministrul de externe, Serghei Lavrov, și cel al industriei, Denis Manturov.

În Sala del Tronetto a început întâlnirea cu Francisc. Papa zâmbitor a mers în întâmpinarea președintelui și l-a salutat cu o strângere călduroasă de mână. "Bine ați venit", "mulțumesc", au fost primele cuvinte schimbate între cei doi. În schimb colocviul s-a desfășurat în Sala Bibliotecii. Așezați unul în fața celuilalt la marea masă renascentistă din lemn, în prezența unui traducător, Jorge Mario Bergoglio și Vladimir Putin au dialogat timp de 55 de minute tratând diferite probleme internaționale: "În cursul colocviilor cordiale a fost exprimată de ambele părți satisfacție pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, întărite ulterior cu semnarea, în data de astăzi, a unui protocol de înțelegere referitor la colaborarea din spitalul «Bambino Ges?» și spitalele pediatrice din Federația Rusă" pentru a întări colaborarea bilaterală în domeniul asistenței medicale și a cercetării științifice, informează Sala de Presă a Sfântului Scaun.

După aceea au fost tratate "câteva probleme importante pentru viața Bisericii Catolice din Rusia" și, în timpul conversației, papa și președintele s-au oprit și "asupra problemei ecologice și asupra câtorva tematici din actualitatea internațională, cu referință deosebită la Siria, la Ucraina și la Venezuela". Teme anticipate deja în zilele trecute de ambasadorul rus pe lângă Sfântul Scaun, Aleksandr Avdeev, care sublinia optimul "raport de încredere" între liderul Rusiei și pontiful Bisericii universale.

Îndeosebi criza din Ucraina rămâne un nod de desfăcut: temă tratată deja în colocviul din 10 iunie 2015 pecetluit de invitația papei de "a înceta violențele" și "a favoriza inițiative concrete pentru o soluționare pașnică a conflictului". Printr-o serie de coincidențe la douăzeci și patru de ore de la audiența cu Putin, Francisc va primi mâine și poimâine în Vatican Sinodul Permanent și pe mitropoliții din Biserica greco-catolică ucraineană, tocmai pentru a discuta despre dramele din țara est-europeană, în trecut țară de revoluții și foamete, în prezent scenariu de războaie. Ca acela din Donbass care din 2014 a provocat circa 10 mii de morți.

În afară de asta, în audiența de astăzi a lipsit invitația adresată papei de a vizita Rusia despre care se vocifera în zilele trecute și pe care chiar ieri Kremlinul a dezmințit-o, un pas important care ar fi scris o nouă pagină de istorie în raporturile dintre Roma și Moscova, dar mai ales între Bisericile Catolică și Ortodoxă, apropiate după secole de distanță grație întâlnirii istorice dintre papa Francisc și patriarhul Chiril în Cuba în urmă cu trei ani.

Semnificative - și numeroase față de cum erau de obicei - cadourile date de papa la sfârșitul audienței de astăzi, începând de la o gravură în aramă care reprezintă o vedere a Pieței "Sfântul Petru" realizată în 1774 de Giuseppe Masi. "În felul acest nu veți uita Roma", a comentat Francisc, dăruind și medalia celui de-al șaselea an de pontificat, "Documentul despre fraternitatea umană" semnat la Abu Dhabi cu marele imam de Al-Azhar, exortația despre sfințenie Gaudete et exsultate și cea despre tineri Christus vivit, în afară de mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii 2019. "Este mesajul din acest an pe care l-am semnat pentru dumneavoastră astăzi", a spus Bergoglio.

Putin a oferit o icoană a sfinților Petru și Paul: "Voi sărbătoriți la 29 iunie, noi sărbătorim la 12 iulie", a spus el. Și a dăruit și cd-ul unui film încă inedit cu titlul "Sin" ("Păcatul", nr) a cunoscutului regizor de peste optzeci de ani Andrei Konchalovsky dedicat figurii lui Michelangelo, împreună cu o carte care prezintă fotogramele peliculei.

"Rugați-vă pentru mine", a silabisit papa Francisc înainte de a-și lua rămas bun de la liderul rus care a răspuns: "Mulțumesc pentru timpul pe care mi l-ați dedicat. Colocviu foarte substanțial și interesant". După aceea Putin s-a întâlnit cu secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, și cu "ministrul de externe" al Sfântului Scaun, Monseniorul Paul Richard Gallagher.

La sfârșitul vizitei în Vatican, Putin a mers la Quirinale pentru prânzul cu președintele Republicii, Sergio Mattarella. La 16.15 era programată întâlnirea la Palazzo Chigi cu președintele consiliului, Giuseppe Conte, la sfârșitul căreia este prevăzută o conferință de presă comună. După aceea cei doi președinți vor merge la Ministerul Afacerilor Externe pentru a participa, la 18.30, la Forul de dialog italo-rus al societăților civile, organizată în colaborare cu Institutul pentru Studii de Politică Internațională (ISPI).

În ziua romană a lui Putin ar trebui să se țină și o întâlnire strict privată cu președintele FI, Silvio Berlusconi. Ultima întâlnire este fixată la 19.30 la Villa Madama pentru cina celor două delegații.

(După Vatican Insider, 4 iulie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 852.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat