Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (29 iunie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Sfinții Petru și Paul, pe care-i sărbătorim astăzi, în icoane sunt uneori reprezentați în timp ce sprijină edificiul Bisericii. Asta ne amintește cuvintele din Evanghelia de astăzi, în care Isus îi spune lui Petru: "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea" (Mt 16,18). Este prima dată când Isus rostește cuvântul "Biserică", dar mai mult decât asupra substantivului aș vrea să vă invit să ne gândim la adjectiv, care este un posesiv, "a mea": Biserica mea. Isus nu vorbește despre Biserică niciodată ca despre o realitate externă, ci exprimă marea iubire pe care o are față de ea: Biserica mea. Este afecționat de Biserică, de noi. Sfântul Paul scrie: "Cristos a iubit Biserica și s-a dat pe sine însuși pentru ea" (Ef 5,25), adică, explică apostolul, Isus iubește Biserica precum mireasa sa. Pentru Domnul noi nu suntem un grup de credincioși sau o organizație religioasă, suntem mireasa sa. El privește cu duioșie Biserica sa, o iubește cu fidelitate absolută, în pofida greșelilor și trădărilor noastre. Ca în acea zi lui Petru, astăzi ne spune nouă tuturor: "Biserica mea, voi sunteți Biserica mea".

Și putem să repetăm asta și noi: Biserica mea. Nu o spunem cu un sentiment de apartenență exclusivă, ci cu o iubire inclusivă. Nu pentru a ne diferenția de alții, ci pentru a învăța frumusețea de a fi cu alții, pentru că Isus ne vrea uniți și deschiși. De fapt, Biserica nu este "a mea" pentru că răspunde la eu-l meu, la voințele mele, ci pentru cu eu să revărs în ea afectul meu. Este a mea pentru ca să mă îngrijesc de ea, pentru ca, asemenea apostolilor din icoană, și eu s-o sprijin. Cum? Cu iubirea fraternă. Cu iubirea noastră fraternă putem spune: Biserica mea.

Într-o altă icoană sfinții Petru și Paul sunt reprezentați în timp ce se strâng reciproc într-o îmbrățișare. Între ei erau foarte diferiți: un pescar și un fariseu cu experiențe de viață, caractere, moduri de a face și sensibilități destul de diferite. N-au lipsit între ei opinii contrastante și dezbateri sincere (cf. Gal 2,11 șu). Însă ceea ce îi unea era infinit mai mare: Isus era Domnul amândurora, împreună spuneau "Domnul meu" Celui care spune "Biserica mea". Frați în credință, ne invită să redescoperim bucuria de a fi frați și surori în Biserică. În această sărbătoare care unește doi apostoli atât de diferiți, ar fi frumos ca și fiecare dintre noi să spună: "Mulțumesc, Doamne, pentru acea persoană diferită de mine: este un dar pentru Biserica mea". Suntem diferiți dar acest lucru ne îmbogățește, este fraternitatea. Face bine să apreciem calitățile celuilalt, să recunoaștem darurile altora fără răutate și fără invidii. Invidia! Invidia provoacă amărăciune înăuntru, este oțet pe inimă. Invidioșii au o privire amară. De atâtea ori, când unul găsește un invidios, îi vine să întrebe: dar ce ai mâncat la micul dejun astăzi, cafea cu lapte sau oțet? Pentru că invidia este amară. Face amară viața. În schimb cât de frumos este a ști că ne aparținem reciproc, pentru că împărtășim aceeași credință, aceeași iubire, aceeași speranță, pe același Domn. Ne aparținem unii altora și acest lucru este splendid, să spunem: Biserica noastră! Fraternitate.

La sfârșitul Evangheliei, Isus îi spune lui Petru: "Paște oile mele" (In 21,17). Vorbește despre noi și spune "oile mele" cu aceeași duioșie cu care spunea Biserica mea. Cu câtă iubire, cu câtă duioșie ne iubește Isus! Ne simte ai săi. Iată afectul care edifică Biserica. Prin mijlocirea apostolilor, să cerem astăzi harul de a iubi Biserica noastră. Să cerem ochi ca să știm să vedem în ea frați și surori, o inimă care să știe să-i primească pe alții cu iubirea duioasă pe care Isus o are față de noi. Și să cerem forța de a ne ruga pentru cel care nu gândește ca noi - acesta gândește altfel, mă rog pentru el - să ne rugăm și să iubim, care este contrariul lui a vorbi de rău, eventual pe la spate. A nu vorbi de rău niciodată, a ne ruga și a iubi. Sfânta Fecioară Maria, care aducea înțelegere între apostoli și se ruga cu ei (cf. Fap 1,14), să ne păstreze ca frați și surori în Biserică.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În această sărbătoare a patronilor principali ai Romei urez tot binele romanilor și celor care trăiesc în acest oraș. Îi îndemn pe toți să reacționeze cu simț civic în fața problemelor societății.

Reînnoiesc recunoștința mea delegației Patriarhiei ecumenice de Constantinopol și trimit un salut cordial și fratern fratelui meu Sanctitatea Sa Bartolomeu I.

Salut cu afect pelerinii veniți pentru a-i sărbători pe arhiepiscopii mitropoliți pentru care astăzi dimineață am binecuvântat pallium-urile.

Mulțumesc din inimă maeștrilor florari și tuturor colaboratorilor care au realizat istoricul aranjament floral promovat de Pro Loco romană.

Vă salut pe voi toți, dragi pelerini, îndeosebi pe cei veniți din Vietnam, din Slovacia, din El Paso (Texas), Kansas City și din Germania. Salut "Yago School" din Sevilla, cu marele cor al copiilor, și Colegiul "Ahlzahir" din Cordoba; grupul de la Radio "Vois de la Charité" din Liban și pe cel din Movimiento Eucaristico Juvenil de España; și pe preoții resurecționiști.

Salut credincioșii din Donori, Forlì, Lanciano, Brindisi și Castelfranco Veneto, și Micul Cor Francisc de Assisi din Mesagne.

Urez tuturor o sărbătoare frumoasă și cer, cu rugăminte, o rugăciune pentru mine prin mijlocirea sfinților Petru și Paul. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 252.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat