Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat delegației Patriarhiei ecumenice de Constantinopol (28 iunie 2019)

Iubiți frați în Cristos,

Vă spun bun-venit, bucuros să vă primesc, ca membri distinși ai delegației patriarhiei ecumenice pe care fratele meu iubit Bartolomeu I și Sfântul Sinod au trimis-o cu ocazia sărbătorii apostolilor Petru și Paul. Prezența voastră manifestă legăturile trainice existente între Bisericile de Roma și de Constantinopol și angajarea comună de a merge spre acea plinătate de comuniune la care tânjim, ascultă de voința fermă a lui Isus (cf. In 17,21). Sărbătoarea sfinților Petru și Paul, care este în aceeași zi în calendarele liturgice din Orient și din Occident, ne invită să reînnoim caritatea care generează unitate.

În același timp, ne recheamă la curajul apostolic al vestirii. Asta înseamnă și a ne angaja să răspundem la noile provocări ale timpului nostru. Și aceasta este fidelitate față de Evanghelie. Îmi place să amintesc, în privința atenției față de contextul de astăzi, angajarea patriarhului ecumenic pentru salvgardarea creației, care a fost pentru mine izvor de inspirație. În fața crizei ecologice îngrijorătoare prin care trecem, a promova îngrijirea casei comune pentru cei care cred nu este numai o urgență care nu mai poate fi amânată, ca pentru toți, ci un mod concret de a-l sluji pe aproapele, în spiritul Evangheliei. În mod asemănător, consider un semn frumos colaborarea dintre Biserica catolică și patriarhia ecumenică despre alte probleme actuale, cum ar fi lupta împotriva formelor moderne de sclavie, primirea și integrarea migranților, evacuaților și refugiaților și promovarea păcii la diferite niveluri.

Luna trecută, în timpul călătoriilor mele pastorale în Bulgaria și România, am avut bucuria de a-i întâlni pe patrarhii Neofit și Daniel și Sinoadele lor și de a admira credința și înțelepciunea acelor păstori. Cu aceste ocazii, ca și în diferitele întâlniri cu fratele Bartolomeu și cu alți conducători de Biserici, am avut posibilitatea de a aprecia bogăția spirituală prezentă în ortodoxie. Vreau să vă destăinui că am plecat din acele țări cu mai mare dorință de comuniune. Sunt tot mai convins că restabilirea unității depline între catolici și ortodocși trece prin respectarea identităților specifice și conviețuirea armonioasă în diversitățile legitime. De altfel, Duhul Sfânt este cel care ridică multiplicitatea darurilor cu creativitate și care armonizează, conduce din nou la unitate, o unitate autentică pentru că nu este uniformitate, ci simfonie a mai multor glasuri în caritate. Ca episcop de Roma doresc să reafirm că pentru noi catolicii scopul dialogului este comuniunea deplină în diversitățile legitime, nu aplatizarea omologatoare și cu atât mai puțin absorbirea.

Pentru aceasta mi se pare prețios, în întâlnirile noastre, să împărtășim rădăcinile noastre, să redescoperim binele pe care Domnul l-a semănat și l-a făcut să crească în celălalt și să ni-l dăruim reciproc, să învățăm reciproc, să ne ajutăm să nu ne fie frică de dialog și de colaborarea concretă. Scandalul diviziunilor încă nevindecate pe deplin va putea să fie înlăturat numai cu harul lui Dumnezeu în timp ce mergem împreună, însoțind cu rugăciunea pașii celuilalt, vestind Evanghelia înțelegerii, străduindu-ne în slujirea celor nevoiași, dialogând în adevăr, fără a ne lăsa condiționați de prejudecăți din trecut. Astfel, în acea transparență sinceră pe care Domnul o iubește, ne vom întâlni și vom ști să apreciem mai mult identitățile noastre. Vom crește în cunoașterea și în afectul reciproc. Vom experimenta că, dincolo de diferențe, este cu adevărat mult mai mult ceea ce ne unește și ceea ce ne determină să mergem înainte împreună.

Eminență, iubiți frați, vă mulțumesc pentru vizita voastră și pentru apropierea pe care ați voit să mi-o exprimați. Vă rog să transmiteți salutul meu fratern și cordial Sanctității Sale Bartolomeu I și membrilor Sfântului Sinod. Și vă cer, cu rugăminte, și să-mi rezervați un loc în rugăciunea voastră. Dumnezeu, atotputernic și milostiv, prin mijlocirea sfinților apostoli Petru și Paul și Andrei, fratele lui Petru, să binecuvânteze și să susțină angajarea noastră pe drumul spre comuniunea deplină. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 396.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat