Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Funeraliile părintelui Pavel Solomon Luizi-Călugăra: Funeraliile părintelui Pavel Solomon

Pr. Pavel Solomon, decedat în Austria, sâmbătă, 22 iunie 2019, la Bregenz, a fost condus pe ultimul drum, joi, 27 iunie 2019, în satul natal, Luizi-Călugăra. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Au participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, mama, frații și rudele părintelui răposat, peste 150 de preoți și numeroși credincioși.

Celebrarea sfintei Liturghii a început la 10.30 în biserica parohială. Înaintea recviemului, comunitatea îndoliată a ascultat necrologul, parcursul de formare și de slujire al părintelui decedat. Sfințit preot în anul 1988, a slujit ca vicar la catedrala din Iași și cancellarius în curia episcopală timp de 5 ani. Activitatea lui preoțească a continuat în Austria, în Dieceza de Feldkirch, unde a fost vicar, spiritual, paroh și decan, o slujire întreprinsă pe un arc de timp de 26 de ani. În ultima perioadă a vieții sale a găsit Dumnezeu de cuviință să-l pregătească pentru venirea în împărăția cerească, trecându-l prin cuptorul suferinței. A suferit de un cancer care l-a despărțit treptat de această lume, o boală pe care pr. Pavel a purtat-o cu o stare lăuntrică de seninătate și încredere în Domnul, pe care și-o doresc mulți în asemenea clipe.

În cuvântul său de salut, PS Petru Gherghel a preluat cuvintele Învățătorului divin: "Cine vrea să vină după mine, să se lepede de sine, să-și ia cruce și să mă urmeze!" (Mc 8,34). Pr. Pavel a întruchipat prin viața sa acest program trasat de Isus oricărui ucenic dispus să-l urmeze.

După lecturile proclamate de cei apropiați din familie a urmat predica rostită de pr. Ieronim Iacob, coleg al părintelui răposat. El a ținut să scoată în evidență chiar la-nceput că părintele Pavel este iarăși un primițiant, cu un curaj al senectuții de care nu a avut parte, fiind primul care a plecat din rândul colegilor preoți. Mai departe a spus: "Pentru a ști să trăim, trebuie să-nvățăm să murim". Omul de astăzi, dar și preotul uneori, în mirajul paradisului pământesc, uită de sora moarte. Mașinăria de distracție pe care o pregătește lumea modernă e menită să exorcizeze moartea.

Însă preotul este menit să învețe pe alții și cum se moare. El îi învață prin activitatea sa cum să se apropie de Dumnezeu, prin celebrarea sfintelor sacramente, prin convorbiri, prin exemplul de viață, dar și prin suferința sa. Au fost pentru seria celor 14 preoți sfințiți în Anul Marian 1988 până anul acesta 31 de întâlniri anuale. La sfânta Liturghie, la partea din canon rezervată pentru cei răposați, nu se făcea nicio pauză, deoarece seria era completă. De acum înainte va fi un moment prelung de tăcere, iar "gândul și rugăciunea noastră se va îndrepta către iubitul nostru coleg Paul, care nu ne-a părăsit, ci, cu stilul lui de lider, s-a dus pentru a ne aștepta". Pr. Pavel a fost un om al rugăciunii, iar rozariul a fost cel care l-a însoțit pe parcursul vieții. Preotul nu moare singur, a mai spus predicatorul, ci copleșit de ocrotirea Maicii Preacurate.

Sfânta Liturghie a continuat cu rugăciunea credincioșilor, în care au fost rostite intenții speciale pentru odihna sufletului părintelui Pavel, din partea familiei, a comunității parohiale din Luizi-Călugăra și din Bregenz.

După distribuirea sfintei Împărtășanii au urmat două cuvântări rostite de nepoatele părintelui Pavel, în numele întregii familii, redate integral mai jos.

PS Petru Gherghel s-a adresat comunității și mai ales familiei cu cuvinte de mângâiere și încurajare: "Mulțumim părintelui Pavel! Într-un mod deosebit aici, la Iași, și mai ales în Austria a știut să poarte mesajul preoției din Moldova. Cu felul lui i-a cucerit pe cei care l-au întâlnit acolo". Pentru preoții care i s-au adăugat în Dieceza de Feldkirch, părintele Paul a fost o forță de coeziune și de unitate, a mai exprimat păstorul Diecezei de Iași. Adresându-se în mod deosebit familiei, episcopul de Iași a spus că "părintele trăiește mai departe prin ceea ce a făcut".

A urmat procesiunea spre locul înmormântării, formată din episcopi, preoți și poporul credincios, cu rugăciune și cântare. Familia l-a plâns în hohote la despărțirea definitivă de trupul său neînsuflețit, evocând prin aceste sentimente de durere adâncă cuvântul evanghelic atât de potrivit stării lor sufletești: Iată cât de mult îl iubeau! (cf. In 11,36). Locul de unde trupul său așteaptă învierea de apoi se află în partea de sus a cimitirului, spre vest, în mormântul familiei, nu departe de mormântul unui alt preot, Gherghe Patrașcu.

Pentru tot ceea ce a săvârșit în numele lui Isus Cristos ca preot, pentru toate gesturile și faptele lui de iubire și slujire, pentru suferința lui de bună mireasmă, unită cu suferințele Mântuitorului nostru, să-l primească Dumnezeu în rândul aleșilor și drepților săi!

Odihna cea veșnică dă-o lui, Doamne! Și lumina fără de sfârșit să-i strălucească lui!

Să se odihnească în pace! Amin

Pr. Cristian Diac

*

Un gând de mulțumire din partea familiei

Dragă părinte Paul,

Cu multă durere în suflet ne luăm rămas bun de la tine.

Mult prea devreme.

Am fi dorit să te avem cu noi mulți ani.

Ne-am rugat pentru tine și împreună cu tine în ultimul an.

Ai fost un om capabil să te renaști în fiecare zi, chiar și atunci când sufereai...

Un preot fără teamă pentru ziua de mâine, fără teamă pentru ziua de azi, fără complexe față de trecut, un om căruia nu i-a fost teamă de a se schimba, care nu se schimba de dragul schimbării, care nu vorbea de dragul vorbirii.

De mic copil ai știut să trăiești împreună cu frații tăi, să muncești împreună, să plângi împreună, să râzi împreună, să iubești împreună, să visezi împreună.

Ai știut să pierzi fără să te simți distrus, să simți îndoiala fără a-ți pierde credința, să duci pacea acolo unde era neliniște și multă mângâiere acolo unde era tristețe.

Ai fost un om al lui Dumnezeu care ți-a folosit mâinile pentru a binecuvânta și a face bine, pentru a indica drumul de urmat pentru noi și pentru toți cei pe care i-ai întâlnit. Atât acasă, cât și în anii de seminar, și mai apoi ca preot, singura ta ocupație era cum să îți îndeplinești mai bine datoria ta, căutând mereu libertatea în a trăi și a sluji, și nu în a face voia ta, ci a Celui care te-a chemat. Așa ne-ai învățat să nu confundăm rugăciunea cu cuvintele spune din obișnuință, dragostea cu sentimentalismul, credința cu interesul, speranța cu planificarea.

Ai fost un preot capabil să trăiești pentru Biserică, pe care ai slujit-o cu devotament, să fii un alt Cristos, cu care te-ai străduit să te identifici, un profet al lui Dumnezeu ce a vestit Cuvântul său, un om care a vorbit prin viața sa, cât de frumos este să-l iubești pe Dumnezeu în semenii săi.

Ultima dorință a fost ca să-i vezi în ultimele zile pe cei dragi, pe mamaia, pe frații și surorile tale.

Suntem recunoscători lui Dumnezeu că ați putut să vă vedeți săptămâna trecută în casa parohială de la Bregenz.

Îi mulțumim lui Dumnezeu că te-am avut.

Suntem recunoscători sorei Alina care te-a îngrijit în zilele de suferință.

Noi, nepoții, ne aducem aminte cu drag de momentele în care am jucat fotbal împreună, am povestit împreună, am râs împreună, când mergeam împreună la pădure, și mai ales când știam că țineai la noi.

Dragă părinte, suntem mulți, poate toți cei prezenți acum în această biserică, care avem motive să vărsăm lacrimi izvorâte din tristețe, lacrimi provocate de pierderea ta fizică. Tu însă ești singurul îndreptățit să verși lacrimi izvorâte dintr-o imensă bucurie, pentru că tu îl vezi pe Dumnezeu, care este partea ta de moștenire! La revedere în paradis!

Tu, Doamne, ești partea mea de moștenire!

1. A răspuns cu drag chemării sfinte
Acum 31 de ani al nostru fiu, frate, unchi și preot nou sfințit Paul Solomon
Chemării Tatălui ceresc, el a răspuns umil: Primesc!
Să fiu în astă lume bun păstor și celor nevoiași de ajutor.

2. Încununat de Inima Preasfântă cu o coroană aleasă
A-mbrățișat cu drag Biserica-i mireasă
Nicicând uitând de-al său destin,
În suferința sa nu a văzut un chin,
Ci un strigăt al regelui Cristos
Ce a dorit ca slujitorul lui
Să fie acum la dreapta Tatălui
Al cărui soare veșnic n-a apus
Ci a luminat în zi și chiar în bune fapte.

3. O, mamă ce-acum ai sufletul îndurerat
Și poate te gândești: Cum Domnul s-a îndurat
din marele buchet de 10 flori
ce-mprăștia miresme dulci adeseori
trei flori cu sfinte haine preoțești
și șapte în culori lumești
vuiește în cadență și sună întristat
lăsând buchetul tău frumos mult mai sărac?!
Să știi că bunul Dumnezeu
Te va-ntări și te va veghea mereu
Și în ziua Judecății de apoi
Vei fi din nou printre ai tăi

4. Preotul Paul Solomon
A păstorit cu râvnă și cu drag
Turma primită pe acest meleag
Și a sădit chiar și prin țări străine,
Credința și iubirea-n speranța cea de mâine
Și ca un bun și inimos
A împărțit și slava lui Cristos
Cu har preasfinte sacramente
Și-a ajutat pe orice credincios
Când se afla în drastice momente

5. Timpul trecea... ceva-l neliniștea
Era și boala, chiar și suferința
Dar mai cumplit durerea-l sfâșia
Când dorul de cei dragi profund îl cuprindea
Privea spre ușa sa și aștepta
Să se deschidă și să-și răcorească dorul
Ce-ardea din ce în ce mai tare,
S-ofere celor dragi o caldă-mbrățisare
Și un imens ocean de binecuvântare.

6. Acum, ca pentru-al vieții sens
Suntem prezenți: frați și surori
Nepoți în lumea mare, călători
Să fim prezenți și să-mplinim dorința
Că a sădit mereu în noi credința
De a-l privi și a-l vedea ca-n ziua când
Cu Domnul a făcut un legământ
Să se îmbrace în acel veșmânt
Ce-avea gravat o mică cruce
Ce-l întărea în clipe de răscruce.

7. Va fi mereu o stea călăuzitoare
Și din buchetul mare cea mai mândră floare,
Iar în acest moment de grea-ncercare
La Dumnezeu găsim cea dulce alinare
Privind în urmă, vedem atâtea zile trăite-n dăruire
Și vrem să tot cântăm a Domnului mărire
Că și-a ales din locu-acesta sfânt,
Fiu vrednic să vestească al său Cuvânt
Spre-a ne aminti că suntem călători pe-acest pământ.
Va fi mereu cu noi, cum ne-a promis
Ca să reverse-n inimi lumini de Paradis

8. Te-ai dus, te-ai dus din lumea asta mare
Acolo-n cer unde te-așteaptă îngerii în cor
Ce toarnă tainic dulce a stelelor cântare
Și-ți împletesc ghirlande de-albe flori, cununi mirositoare
Te plânge-acum familia, te plânge-n voce tare
Te plânge-n tânguire și locul tău natal
Căci umbra ta măreață în falnica-i zburare
Va umezi și ochi-n trista lăcrimare.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 iunie: Luizi-Călugăra: Funeraliile părintelui Pavel Solomon

* * *

A trecut la Domnul pr. Pavel Solomon (22 iunie)

In memoriam pr. Pavel Solomon, coleg de Seminar, confrate întru Preoție


 

lecturi: 10197.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat