Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Dublă sărbătoare a Familiei Guanelliene în România

În ziua de 22 iunie 2019, în cadrul sfintei Liturghii din Capela Căminului de Bătrâni "Sfântul Iosif", a avut loc deschiderea jubileului de 25 de ani de la venirea surorilor din Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" la Iași. Liturghia a fost celebrată de PS Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Eduard Ferenț, care a avut un rol deosebit de important în construirea Casei Providenței și în începerea misiunii surorilor la Iași.

La sărbătoare au fost prezenți preoții guanellieni, Slujitorii Carității, pr. Bakthis Walagan și Antony Kalai Selvan, alături de seminariștii pe care aceștia îi formează, cât și alți preoți invitați. Au fost prezente, de asemenea, și tinerele care se află în grija surorilor la Casa Providenței și care, alături de acestea, au însuflețit prin cântări deosebit de frumoase sfânta Liturghie. Totodată ne-am bucurat și de prezența surorilor de la Sagna și de la Șcheia, care, împreună cu părinții parohi, au însoțit grupul de laici. Au fost prezente și surori din alte congregații, dar și un călugăr al Fraților Școlilor Creștine. Încă o dată, iată, am fost toți împreună, așa cum Sfântul Părinte papa s-a bucurat să ne vadă în timpul vizitei sale la Iași.

Dumnezeu, părintele milostivirii, după cum spunea fondatorul nostru, sfântul Alois Guanella, este cel care face și iată că a făcut ca opera sa să fie prezentă și în România.

În cadrul sfintei Liturghii care a marcat deschiderea acestui jubileu de argint, a avut loc și depunerea primei promisiuni personale și publice a celor 16 laici, membri ai primului grup de guanellieni cooperatori români.

Asociația Cooperatorilor Guanellieni este a treia ramură a Familiei Guanelliene, pe lângă Institutele religioase "Slujitorii Carității" și "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe". Este o asociație de credincioși laici care doresc să împărtășească carisma transmisă de sfântul Alois Guanella, precum și spiritul și misiunea apostolică a celor două institute. Deci, putem spune că în această zi a luat naștere în România a treia ramură a Familiei Guanelliene.

Cei 16 membri din Șcheia, Sagna și Iași au făcut promisiunea lor personală și publică de a urma exemplele pline de bunătate ale sfântului Alois Guanella față de cei săraci și de a trăi o viața autentic creștină în familie și la locul de muncă. Motoul acestora este "Caritas Christi urget nos" ("Dragostea lui Cristos ne constrânge") Redăm promisiunea pe care aceștia au făcut-o în fața lui Dumnezeu și a Bisericii:

"Eu, (N.), călăuzit de Duhul Sfânt, mulțumesc Tatălui ceresc pentru bunătatea sa, care prin Isus Cristos m-a făcut să devin fiul său și membru al Bisericii și m-a chemat să urmez exemplele pline de bunătate față de cei săraci ale sfântului Alois Guanella. Acum, voind să răsplătesc acest dar atât de sublim, după ce am aprofundat și experimentat spiritul guanellian, promit să mă angajez, printr-o viață autentic creștină, în familie și la locul de muncă; să am o atenție deosebită față de persoanele care se află în dificultate; să aprofundez din ce în ce mai mult spiritul sfântului Alois Guanella; să colaborez după disponibilitatea mea cu familia guanelliană. Sfânta Fecioara Maria, Maica Providenței Divine, sfântul fondator și fericita Clara să mijlocească pentru mine la Tatăl ceresc ca să fiu credincios acestor angajamente. Amin".

Familia guanelliană este deschisă tuturor acelora care împărtășesc aceste valori și care simt această dorință de caritate și de milostivire față de cei în nevoie. Cei interesați să afle mai multe despre opera guaneliană sau care vor să ni se alăture îi pot contacta fie pe sr. Victoria Pop, fie pe pr. Bakthis.

Îi mulțumim Domnului și ne bucurăm pentru cei 25 de ani de prezență a surorilor la Iași și ne rugăm ca Dumnezeu, în Providența lui, să se îngrijească de noi și de cei pe care dorim să îi slujim, să fim plini de milostivire și "în toate să fie iubire", așa cum spunea sfântul nostru fondator, părintele Guanella.

Simona Iosub,
cooperator guanellian

* * *

Albumul de fotografii de la acest eveniment va fi publicat în zilele următoare.


 

lecturi: 2719.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat