Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 26 iunie 2019

Salut adresat bolnavilor în Aula "Paul al VI" înainte de audiența generală

Astăzi ați venit aici pentru că afară este prea cald, prea cald... Aici este mai liniștit și puteți vedea bine audiența pe ecran. Vor fi două comunități: cea din piață și voi, împreună. Voi participați la audiență. Cu siguranță vă vor aranja bine pentru a putea vedea bine ecranul. Și acum, vă dau binecuvântarea, tuturor.

Binecuvântarea

Rugați-vă pentru mine. Și o zi bună!

_________________

Cateheze despre Faptele Apostolilor: 4. "Stăruitori în învățătura apostolilor și în comuniunea fraternă, la frângerea pâinii și la rugăciune" (Fap 2,42). Viața comunității primare între iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de frați

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Rodul Rusaliilor, revărsarea puternică a Duhului lui Dumnezeu asupra primei comunități creștine, a fost că multe persoane s-au simțit străpunși în inimă de vestea bună - kerygma - a mântuirii în Cristos și au aderat la El în mod liber, convertindu-se, primind botezul în numele său și primind la rândul lor darul Duhului Sfânt. Circa trei mii de persoane au intrat în acea fraternitate care este habitatul credincioșilor și este fermentul eclezial al operei de evanghelizare. Căldura credinței acestor frați și surori în Cristos face din viața lor scenariul lucrării lui Dumnezeu care se manifestă cu minuni și semne prin intermediul apostolilor. Neobișnuitul devine obișnuit și cotidianitatea devine spațiul manifestării lui Cristos viu.

Evanghelistul Luca ne relatează asta arătându-ne Biserica din Ierusalim ca paradigma fiecărei comunități creștine, ca icoana unei fraternități care fascinează și nu trebuie mitizată dar nici minimalizată. Relatarea din Fapte ne permite să privim printre zidurile acelei domus unde primii creștini se adună ca familie a lui Dumnezeu, spațiu al koinonia, adică al comuniunii de iubire între frați și surori în Cristos. Se poate vedea că ei trăiesc într-un mod foarte precis: sunt "stăruitori în învățătura apostolilor și în comuniunea fraternă, la frângerea pâinii și la rugăciune" (Fap 2,42). Creștinii ascultă cu asiduitate didahé adică învățătura apostolilor; practică o înaltă calitate de raporturi interpersonale și prin comuniunea bunurilor spirituale și materiale; îl comemorează pe Domnul prin "frângerea pâinii", adică Euharistia, și dialoghează cu Dumnezeu în rugăciune. Acestea sunt atitudinile creștinului, cele patru urme ale unui creștin bun.

Diferit de societatea umană, unde se tinde să se facă propriile interese făcând abstracție de alții sau chiar în defavoarea lor, comunitatea credincioșilor înlătură individualismul pentru a favoriza împărtășirea și solidaritatea. Nu este loc pentru egoism în sufletul unui creștin: dacă inima ta este egoistă tu nu ești creștin, ești un monden, care cauți numai avantajul tău, profitul tău. Și Luca ne spune că credincioșii stau împreună (cf. Fap 2,44). Proximitatea și unitatea sunt stilul credincioșilor: apropiați, preocupați unul față de altul, nu pentru a vorbi de rău despre celălalt, nu, pentru a ajuta, pentru a se apropia.

Harul botezului revelează deci legătura intimă între frații în Cristos care sunt chemați să împărtășească, să se întruchipeze în ceilalți și să dea "după cum avea nevoie fiecare" (Fap 2,45), adică generozitatea, pomana, preocuparea față de celălalt, vizitarea bolnavilor, vizitarea celor care sunt în nevoie, care au nevoie de mângâiere.

Și această fraternitate, tocmai pentru că alege calea comuniunii și a atenției față de cei nevoiași, această fraternitate care este Biserica poate trăi o viață liturgică adevărată și autentică. Spune Luca: "Și în fiecare zi stăruiau împreună în templu, frângeau pâinea în casele lor și primeau hrana cu bucurie și cu inimă curată. Îl lăudau pe Dumnezeu și aveau trecere în fața întregului popor" (Fap 2,46-47).

În sfârșit, relatarea din Fapte ne amintește că Domnul garantează creșterea comunității (cf. 2,47): stăruința credincioșilor în alianța genuină cu Dumnezeu și cu frații devine forța atractivă care fascinează și cucerește pe mulți (cf. Evangelii gaudium, 14), un principiu grație căruia trăiește comunitatea de credință din orice timp.

Să-l rugăm pe Duhul Sfânt pentru ca să facă din comunitățile noastre locuri în care se primește și se practică viața nouă, operele de solidaritate și de comuniune, locuri în care liturgiile să fie o întâlnire cu Dumnezeu, care devine comuniune cu frații și surorile, locuri care să fie uși deschise spre Ierusalimul ceresc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 

lecturi: 523.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat