Papa Francisc: Angelus (23 iunie 2019)
Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!
Astăzi, în Italia şi în alte naţiuni, se celebrează solemnitatea Trupului şi Sângelui lui Cristos, Corpus Domini. Evanghelia ne prezintă episodul minunii pâinilor (cf. Lc 9,11-17) care se desfăşoară pe malul lacului din Galileea. Isus vrea să vorbească miilor de persoane, făcând vindecări. La lăsatul serii, discipolii se apropie de Domnul şi îi spun: "Dă drumul mulţimii pentru ca, mergând prin satele şi ţinuturile dimprejur, să-şi găsească adăpost şi de mâncare" (v. 12). Şi discipolii erau obosiţi. De fapt, erau într-un loc izolat şi oamenii pentru a cumpăra mâncarea trebuiau să meargă în sate. Şi Isus vede asta şi răspunde: "Daţi-le voi să mănânce!" (v. 13). Aceste cuvinte provoacă uimirea discipolilor. Nu înţelegeau, poate chiar s-au supărat, şi răspund: "Nu avem mai mult de cinci pâini şi doi peşti. Doar dacă ne-am duce noi să cumpărăm de mâncare pentru tot poporul acesta!" (ibid.).
În schimb Isus îi invită pe discipolii săi să facă o adevărată convertire de la logica acelui "fiecare pentru sine" la aceea a împărtăşirii, începând de la acel puţin pe care Providenţa ni-l pune la dispoziţie. Şi imediat arată că îi este foarte clar ceea ce vrea să facă. Le spune: "Puneţi-i să se aşeze în grupuri de câte cincizeci!" (v. 14). Apoi ia în mâinile sale cele cinci pâini şi cei doi peşti, se adresează Tatălui ceresc şi rosteşte rugăciunea de binecuvântare. Apoi începe să frângă pâinile, să împartă peştii şi să le dea discipolilor, care le împart mulţimii. Şi acea mâncare nu se termină până când toţi au primit pe săturate.
Această minune - foarte importantă, de fapt este adevărat că e relatată de toţi evangheliştii - manifestă puterea lui Mesia şi, în acelaşi timp, compasiunea sa: lui Isus îi este milă de oameni. Acel gest miraculos nu numai că rămâne unul din marile semne din viaţa publică a lui Isus, ci anticipă ceea ce va fi apoi, la sfârşit, memorialul jertfei sale, adică Euharistia, sacramentul Trupului său şi al Sângelui său dăruite pentru mântuirea lumii.
Euharistia este sinteza întregii existenţe a lui Isus, care a fost un unic act de iubire faţă de Tatăl şi faţă de fraţi. Şi acolo, ca la minunea înmulţirii pâinile, Isus a luat pâinea în mâinile sale, a înălţat către Tatăl rugăciunea de binecuvântare, a frânt pâinea şi a dat-o discipolilor; şi acelaşi lucru a făcut cu potirul cu vin. Însă în acel moment, în ajunul Pătimirii sale, El a voit să lase în acel gest Testamentul noului şi veşnicului Legământ, memorial perpetuu al Paştelui său de moarte şi înviere. Sărbătoarea Corpus Domini, ne invită în fiecare an să reînnoim uimirea şi bucuria pentru acest dar minunat al Domnului, care este Euharistia. Să-l primim cu recunoştinţă, nu în mod pasiv, din obişnuinţă. Nu trebuie să ne obişnuim cu Euharistia şi să mergem ca să ne împărtăşim ca din obişnuinţă: nu! De fiecare dată când noi ne apropiem de altar pentru a primi Euharistia, trebuie să reînnoim cu adevărat "amin"-ul nostru spus Trupului lui Cristos. Când preotul ne spune "Trupul lui Cristos", noi spunem "amin": dar să fie un "amin" care vine din inimă, convins. Este Isus, este Isus care m-a mântuit, este Isus care vine ca să-mi dea forţa pentru a trăi. Este Isus, Isus viu. Dar nu trebuie să ne obişnuim: de fiecare dată ca şi cum ar fi prima împărtăşanie.
Exprimarea credinţei euharistice a poporului sfânt al lui Dumnezeu sunt procesiunile cu Preasfântul Sacrament, care în această solemnitate se desfăşoară peste tot în Biserica catolică. Şi eu în această seară, în cartierul roman Casal Bertone, voi celebra Liturghia, după care va urma procesiunea. Îi invit pe toţi să participe, şi spiritual, prin radio şi televiziune. Sfânta Fecioară Maria să ne ajute să-l urmăm cu credinţă şi iubire pe Isus pe care-l adorăm în Euharistie.
_______________
După Angelus
Iubiţi fraţi şi surori!
Ieri, la Madrid, au fost proclamate fericite Maria Carmen Lacaba Andía şi 13 surori din Ordinul franciscan al Neprihănitei Zămisliri, ucise din ură faţă de credinţă în timpul persecuţiei religioase care a avut loc între 1936 şi 1939. Aceste călugăriţe de claustrare, ca fecioarele înţelepte, au aşteptat cu credinţă eroică sosirea Mirelui divin. Martiriul lor este o invitaţie pentru noi toţi de a fi puternici şi perseverenţi în special în ora încercării. Să le salutăm pe aceste noi fericite cu aplauze!
Adresez salutul meu vouă tuturor, romani şi pelerini. Îndeosebi celor veniţi din Brazilia, din Insula Guam (Statele Unite ale Americii) şi pelerinajului din Liverpool promovat de Surorile Stăpânei Noastre de Namur.
Îi salut pe credincioşii din Salerno, Crotone şi Lanciano.
Vă urez vouă tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu
lecturi: 451.