Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (23 iunie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, în Italia și în alte națiuni, se celebrează solemnitatea Trupului și Sângelui lui Cristos, Corpus Domini. Evanghelia ne prezintă episodul minunii pâinilor (cf. Lc 9,11-17) care se desfășoară pe malul lacului din Galileea. Isus vrea să vorbească miilor de persoane, făcând vindecări. La lăsatul serii, discipolii se apropie de Domnul și îi spun: "Dă drumul mulțimii pentru ca, mergând prin satele și ținuturile dimprejur, să-și găsească adăpost și de mâncare" (v. 12). Și discipolii erau obosiți. De fapt, erau într-un loc izolat și oamenii pentru a cumpăra mâncarea trebuiau să meargă în sate. Și Isus vede asta și răspunde: "Dați-le voi să mănânce!" (v. 13). Aceste cuvinte provoacă uimirea discipolilor. Nu înțelegeau, poate chiar s-au supărat, și răspund: "Nu avem mai mult de cinci pâini și doi pești. Doar dacă ne-am duce noi să cumpărăm de mâncare pentru tot poporul acesta!" (ibid.).

În schimb Isus îi invită pe discipolii săi să facă o adevărată convertire de la logica acelui "fiecare pentru sine" la aceea a împărtășirii, începând de la acel puțin pe care Providența ni-l pune la dispoziție. Și imediat arată că îi este foarte clar ceea ce vrea să facă. Le spune: "Puneți-i să se așeze în grupuri de câte cincizeci!" (v. 14). Apoi ia în mâinile sale cele cinci pâini și cei doi pești, se adresează Tatălui ceresc și rostește rugăciunea de binecuvântare. Apoi începe să frângă pâinile, să împartă peștii și să le dea discipolilor, care le împart mulțimii. Și acea mâncare nu se termină până când toți au primit pe săturate.

Această minune - foarte importantă, de fapt este adevărat că e relatată de toți evangheliștii - manifestă puterea lui Mesia și, în același timp, compasiunea sa: lui Isus îi este milă de oameni. Acel gest miraculos nu numai că rămâne unul din marile semne din viața publică a lui Isus, ci anticipă ceea ce va fi apoi, la sfârșit, memorialul jertfei sale, adică Euharistia, sacramentul Trupului său și al Sângelui său dăruite pentru mântuirea lumii.

Euharistia este sinteza întregii existențe a lui Isus, care a fost un unic act de iubire față de Tatăl și față de frați. Și acolo, ca la minunea înmulțirii pâinile, Isus a luat pâinea în mâinile sale, a înălțat către Tatăl rugăciunea de binecuvântare, a frânt pâinea și a dat-o discipolilor; și același lucru a făcut cu potirul cu vin. Însă în acel moment, în ajunul Pătimirii sale, El a voit să lase în acel gest Testamentul noului și veșnicului Legământ, memorial perpetuu al Paștelui său de moarte și înviere. Sărbătoarea Corpus Domini, ne invită în fiecare an să reînnoim uimirea și bucuria pentru acest dar minunat al Domnului, care este Euharistia. Să-l primim cu recunoștință, nu în mod pasiv, din obișnuință. Nu trebuie să ne obișnuim cu Euharistia și să mergem ca să ne împărtășim ca din obișnuință: nu! De fiecare dată când noi ne apropiem de altar pentru a primi Euharistia, trebuie să reînnoim cu adevărat "amin"-ul nostru spus Trupului lui Cristos. Când preotul ne spune "Trupul lui Cristos", noi spunem "amin": dar să fie un "amin" care vine din inimă, convins. Este Isus, este Isus care m-a mântuit, este Isus care vine ca să-mi dea forța pentru a trăi. Este Isus, Isus viu. Dar nu trebuie să ne obișnuim: de fiecare dată ca și cum ar fi prima împărtășanie.

Exprimarea credinței euharistice a poporului sfânt al lui Dumnezeu sunt procesiunile cu Preasfântul Sacrament, care în această solemnitate se desfășoară peste tot în Biserica catolică. Și eu în această seară, în cartierul roman Casal Bertone, voi celebra Liturghia, după care va urma procesiunea. Îi invit pe toți să participe, și spiritual, prin radio și televiziune. Sfânta Fecioară Maria să ne ajute să-l urmăm cu credință și iubire pe Isus pe care-l adorăm în Euharistie.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri, la Madrid, au fost proclamate fericite Maria Carmen Lacaba Andía și 13 surori din Ordinul franciscan al Neprihănitei Zămisliri, ucise din ură față de credință în timpul persecuției religioase care a avut loc între 1936 și 1939. Aceste călugărițe de claustrare, ca fecioarele înțelepte, au așteptat cu credință eroică sosirea Mirelui divin. Martiriul lor este o invitație pentru noi toți de a fi puternici și perseverenți în special în ora încercării. Să le salutăm pe aceste noi fericite cu aplauze!

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini. Îndeosebi celor veniți din Brazilia, din Insula Guam (Statele Unite ale Americii) și pelerinajului din Liverpool promovat de Surorile Stăpânei Noastre de Namur.

Îi salut pe credincioșii din Salerno, Crotone și Lanciano.

Vă urez vouă tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 451.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat