Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tesalonic (Grecia): Hirotonirea unui preot lazarist originar din România

Duminică, 16 iunie 2019, în catedrala romano-catolică "Neprihănita Zămislire" din Tesalonic, Grecia, a fost sfințit preotul lazarist Andrei Maximilian Adrian, născut la Faraoani.

Catolicismul francez a ajuns în Orient în anul 1583, iar în anul 1707 a fost înființată de către regele Ludovic al XIV-lea capela consulară la Tesalonic. Congregația Misiunii este în acest oraș din anul 1783, în timpul regelui Ludovic al XVI-lea. Singura prezență catolică din nordul Greciei, Lazariștii, sunt activi în toate lucrările catolice din zonă. În colaborare cu Fiicele Carității și Frații Școlilor Creștine fac multe opere de caritate, sunt prezenți acolo unde este nevoie de ei.

Părintele Adrian de la vârsta de 14 ani a cunoscut activitatea lazariștilor și a rămas profund impresionat de carisma lor. La 20 de ani s-a format în Provincia lazaristă de la Toulouse, a urmat cursuri de filozofie la Avignon. Timp de 9 ani a activat în diferite domenii, în diferite țări, a căutat foarte mult, a studiat, a încercat să construiască ceva stabil, dar nu s-a regăsit. Duhul Sfânt a lucrat și a îndreptat pașii părintelui spre o viață plină de iubire și dăruire. Sfântul Vincențiu de Paul i-a insuflat dragostea față de Isus, față de aproapele.

După aproximativ 50 de ani creștinii romano-catolici din Tesalonic au avut bucuria de a participa la celebrarea sfințirii unui preot. Biserica a fost vie, participarea la celebrarea sfintei Liturghii a fost încărcată de emoții, multă credință și curiozitate.

România a fost reprezentată de rudele părintelui sfințit și un grup de credincioși însoțit de părintele Alexandru Roca, vicar în Faraoani. Familia vincențiană a fost prezentă prin vincențieni din Asociația "Sfântul Vincențiu de Paul" din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași.

Provincia Lazaristă din Franța a fost prezentă prin părintele Christian Mauvais, provincialul Provinciei, și patru confrați, preoți lazariști. Au fost aproape de el și lazariștii din Faraoani, părintele Andrei Cristinel și fratele Farcaș Celestin.

Felicitări, părinte Adrian!

"Să-i cerem Domnului să ne facă să experimentăm noi Rusalii, să dilate inimile noastre și să sincronizeze sentimentele noastre cu acelea ale lui Cristos, așa încât să vestim fără rușine cuvântul său transformator și să mărturisim puterea iubirii care recheamă la viață tot ceea ce întâlnește" (Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 19 iunie 2019).

Ana Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 iunie: Tesalonic (Grecia): Hirotonirea unui preot lazarist originar din România (16 iunie)


 

lecturi: 1935.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat