Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În slujba vieții umane

O amintire a cardinalului Elio Sgreccia

A murit miercuri, 5 iunie 2019, în ajunul împlinirii a 91 de ani, cardinalul Elio Sgreccia, președinte emerit al Academiei Pontificale pentru Viață. Teolog printre cei mai mari experți mondiali de bioetică, s-a născut la 6 iunie 1928 la Arcevia, în provincia de Ancona, în Dieceza de Fano-Frossombrone-Cagli-Pergola. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1952. Ales la Biserica titulară de Zama minoră la 5 noiembrie 1992 și numit secretar al Consiliului Pontifical pentru Familie, a primit hirotonirea episcopală la 6 ianuarie 1993, primind hirotonirea episcopală de Ioan Paul al II-lea la 6 ianuarie anul următor. A menținut funcția la dicasterul din Vatican până în primele luni din anul 1996, când a început să se dedice în mod deplin funcției de vicepreședinte al Academiei Pontificale pentru Viață. De fapt, în iunie 1994 a fost chemat la această funcție alături de primul președinte Jérôme Lejeune. După ce a fost alături și de succesorul acestuia, Juan de Dios Vial Correa, i-a urmat 3 ianuarie 2005. După ce a părăsit președinția Academiei Pontificale la 17 iunie 2008, în consistoriul din 20 noiembrie 2010 a fost creat și publicat cardinal diacon de "Sant'Angelo in Pescheria".

În ultimele zile, după o internarea la Policlinica Gemelli, cardinalul Sgreccia și-a exprimat dorința de a se întoarce în casa sa, la Roma, unde a murit la 5 iunie, ora 12.15. Nepoata, profesoara Palma Sgreccia, care l-a asistat și l-a însoțit cu afect, îl amintește ca "un om de credință, caracterizat de mare sobrietate de viață, care a încercat mereu să promoveze binele tuturor. Era condus de inspirația credinței și de forța rațiunii, în fiecare alegere și decizie a sa".

Un stil format încă de mic în familia sa de agricultori. Ultimul din cei șase copii, după ce a frecventat școala primară a trebuit să amâne intrarea în seminarul mic din Fossombrone din cauza începutului războiului. În afară de a-l ajuta pe tatăl la munca de la câmp, a frecventat o școală de îndeletnicire profesională. După aceea seminarul, la Fano. În sfârșit, hirotonirea preoțească la 29 iunie 1952. Prima sa ocupație a fost cu tinerii, ca asistent spiritual al tinerilor din Acțiunea Catolică, după care a urmat aceea de vice-rector în același seminar regional unde a studiat.

După ce a absolvit Universitatea din Bologna în litere clasice, a fost numit rector al Seminarului Pontifical Marchigian din Fano, transferat după aceea la Ancona. În 1972 a cerut și a obținut întoarcerea în dieceza de Fossombrone pentru a lucra alături de episcopul său, monseniorul Vittorio Cecchi.

În noiembrie 1973, cotitura vieții sale: Facultatea de Medicină și Chirurgie din sediul roman al Universității Catolice "Sacro Cuore" intenționa să potențeze slujirea pastorală pentru comunitatea profesorilor și studenților și astfel a fost amintit numele său. Ajutat de monseniorul Cecchi pentru a decide, a acceptat funcția și din acel moment a devenit un punct de referință pentru comunitatea universitară. Și nu numai atât. Rectorul Giuseppe Lazzati îl chemase să colaboreze - mai întâi ca redactor, apoi ca vice-director și co-director - la revista "Medicină și Morală".

În 1983, la expirarea funcției pastorale la Facultatea romană din Universitatea Catolică, i-a fost încredințată, de același ateneu, și studiul și predarea problemelor etice ale biomedicinei. Din 1985 a fost director al Centrului de Bioetică și din 1992 director al Institutului de Bioetică creat în cadrul Facultății de medicină și chirurgie din Universitatea Catolică din Roma.

Studios al problemelor etice ale medicinii, la indicația Secretariatului de Stat a fost trimis să colaboreze cu diferite organisme europene. A avut o parte importantă în redactarea unei opere colective despre tema Drepturile omului și medicina îngrijită de Consiliul Europei. În anii optzeci a fost observator al Sfântului Scaun în sânul Comitetului etic al aceluiași Consiliu al Europei. Din 1990 până în 2006 a fost membru al Comitetului național italian pentru bioetică.

Printre diferitele sale opere, trebuie amintit Manual de bioetică pentru medici și biologi, în două volume, care a avut patru ediții și multe retipăriri, și a fost tradus și în franceză, spaniolă, portugheză, engleză, rusă, română, bulgară, ucraineană, arabă și coreeană.

La 5 noiembrie 1992, a fost ales episcop și numit secretar al Consiliului Pontifical pentru Familie. A primit hirotonirea episcopală de la Ioan Paul al II-lea la 6 noiembrie anul următor.

Încă de la constituirea Academiei Pontificale pentru Viață, la 11 februarie 1994, Sgreccia a fost protagonist și suflet curajos și înțelept al Instituției, susținând și promovând activitățile de studiu și ocrotire a vieții umane în fața provocărilor aduse de tehnica și de progresul biomedical. Și astfel a menținut funcția la Consiliul Pontifical pentru Familie până în primele luni din 1996, când a început să se dedice pe deplin funcției de vicepreședinte al Academiei Pontificale pentru Viață. De fapt, în iunie 1994, a fost chemat la această funcție alături de Jérôme Lejeune, primul președinte al organismului vatican. A fost alături și de succesorul lui Lejeune, Juan de Dios Vial Correa, până când a fost numit el însuși președinte al Academiei Pontificale, la 3 ianuarie 2005.

În această funcție, activitatea sa a fost caracterizată mai ales de publicarea unei serii de documente într-o colecție în care au fost adunate actele congreselor anuale celebrate concomitent cu adunările generale ale Academiei. A fost însemnată contribuția dată la clarificarea unor teme de actualitate usturătoare: între acestea, donarea de organe, celulele staminale, obiecția de conștiință, starea vegetativă permanentă.

A renunțat la funcția de președinte al Academiei Pontificale pentru Viață la 17 iunie 2008. Continuând să facă parte din ea ca membru ad honorem. I se datorează lui nașterea fundației "Ut vitan habeant" pentru promovarea pastorației în cadrul comunității catolice. În afară de asta, a ținut un curs special în materie ca visiting professor la Institutul "Ioan Paul al II-lea" de la Universitatea din Lateran. S-a îngrijit ca împreună director și de publicarea primei Enciclopedii de bioetică și știință juridică, împreună cu Facultatea de drept de la Universitatea din Lecce și cu Institutul de Bioetică de la Universitatea Catolică. Și n-a încetat, până la sfârșit, să relanseze pasionata sa slujire adusă vieții, conform antropologiei creștine, oriunde ar fi amintită, în Italia și în toată lumea, prin întâlniri și prin studii. Au fost numeroase recunoașterile acestei lungi lucrări științifice și pastorale.

Benedict al XVI-lea l-a creat și publicat cardinal în consistoriul din 20 noiembrie 2010, încredințându-i diaconia "Sant'Angelo in Pescheria". Prin numire pontificală a papei Francisc, a participat la a treia Adunare Generală Extraordinară a Sinodului Episcopilor despre "Provocările pastorale cu privire la familie în contextul evanghelizării" (octombrie 2014) și la a paisprezecea Adunare Generală Ordinară despre tema "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană" (octombrie 2015).

(După L'Osservatore Romano, 8 iunie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 363.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat