Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Parma (Italia): Români la evenimentul "Popoare în sărbătoare"

Duminică, 2 iunie 2019, în capela misionarilor xaverieni din Parma, Italia, s-a celebrat sfânta Liturghie la care au participat comunitățile catolice străine prezente în acest teritoriu. Motoul acestei zile a fost: "Popoare în sărbătoare". Este al doilea an de când s-a înființat sărbătoarea.

Comunitățile străine participante au fost: română, franceză, engleză, poloneză, comunitatea din Sri Lanka.

Sfânta Liturghie a fost concelebrată și de pr. Vincențiu Bejan, asistentul nostru spiritual.

Liturghia a fost animată de fiecare comunitate contribuind în acest fel la cunoașterea reciprocă și la mărturisirea credinței prin propriile obiceiuri.

Sanctuarul Misionarilor Xaverieni din Parma este dedicat sfântului Guido Maria Conforti, un misionar care ne-a lăsat mesajul de "a face din omenirea întreagă o singură comunitate de fii ai lui Dumnezeu".

Misiune înseamnă a uni popoare și culturi diferite, popoare care pot celebra împreună aceeași Euharistie.

Multiculturalitatea reprezintă valori și identități diferite, dar interculturalitatea creează coexistență constructivă în măsură de a cunoaște alte identități culturale. Aceasta conduce la armonie între diferențe, la respect reciproc între popoare de culturi diferite.

După sfânta Liturghie a urmat prânzul, un moment de împărtășire comună unde fiecare comunitate a participat cu produse și mâncăruri tradiționale.

Sărbătoarea a continuat cu un moment recreativ, un program pregătit de fiecare comunitate, program alcătuit din cântece sau dansuri tradiționale.

Noi am ales să prezentăm dansurile populare întrucât dansul unește "imediat", generează bucurie, dărâmă bariere, creează unitate acolo unde există diversitate.

Cu mare entuziasm am dansat hora alături de reprezentanții celorlalte comunități, un moment emoționant când toți am dat mână cu mână și am învățat să ne bucurăm împreună.

Ca o concluzie a acestei zile petrecute împreună parafrazăm cântecul: "Bucuria se naște împreună, iar sărbătoarea ne unește tot mai mult".

E frumos când vedem persoane de culturi și tradiții diferite care se unesc pentru a-l lăuda pe Dumnezeu.

Am trăit un moment de rugăciune, împărtășire și conviețuire interculturală. Diversitatea a fost punctul central al zilei pentru a realiza că este posibil să construim relații de solidaritate, de ascultare și înțelegere reciprocă, plecând de la faptul că toți suntem creștini.

Așa ar trebui să participăm la sfânta Liturghie: mărturisind credința cu același entuziasm ca atunci când participăm la o mare sărbătoare, iar sărbătoritul este unicul și același Dumnezeu.

Maximiliana Balint

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 iunie: Parma (Italia): Români la evenimentul "Popoare în sărbătoare"


 

lecturi: 924.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat