Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lourdes sub observație, papa trimite un delegat pentru sanctuar

De Salvatore Cernuzio

După Medjugorje și Lourdes ajunge sub observație din partea papei. În sanctuarul marian cufundat în Pirinei, loc al uneia din cele mai populare apariții mariane din istorie și destinație în fiecare an a 1,2 milioane de pelerini, Francisc a decis să-l trimită pe Monseniorul Antoine Hérouard, episcop auxiliar de Lille, ca delegat "ad nutum Sanctae Sedis" pentru "îngrijirea credincioșilor" care vin din toate părțile lumii.

În substanță, aceeași motivație din spatele trimiterii prelatului polonez Henryk Hoser la Medjugorje în 2017. Însă în timp ce pentru sătucul bosniac problematici intra-ecleziale făceau necesară prezența unui vizitator permanent, în cazul lui Lourdes papa Francisc vrea să trimită un delegat al său pentru ca să se accentueze din nou primatul spiritual în locul sacru fără a cădea în ispita de a sublinia prea mult aspectul financiar.

Un risc devenit evident în ultimii ani la Lourdes unde gestiunea episcopului tradiționalist Nicolas Jean René Brouwet, păstor de Tarbes și Lourdes, mergea aproape în același pas cu aceea a managerului Guillaume de Vulpian, chemat de același prelat în vara anului 2016 să conducă afacerile și să rezolve bilanțurile și în fața scăderii numărului de pelerini. Cu un an înainte, fie din cauza inundațiilor din Pirinei fie de frica atentatelor teroriste care au avut loc la Paris și în alte zone ale Franței, fluxul aproape că s-a înjumătățit. Și n-au fost puține zborurile charter pe care Opera Romana Pellegrinaggi, de mulți ani transportatoare de credincioși în orașul din Franța, a trebuit să le anuleze.

Fostul conducător de la Renault, de Vulpian a desfășurat cu mare competență munca sa - deși n-au lipsit diferite plângeri în rândul celor 330 de angajați și comercianții din jurul sanctuarului - ducând bugetul global, după circa un deceniu de conturi în pierdere, la o creștere de circa 30 de milioane de euro. Diferitele cheltuieli au fost recuperate prin măsuri precum mărirea taxelor de găzduire a pelerinilor de la 2 la 2,5 euro pe zi, reducerea costurilor de asigurare, faptul că nu i-a înlocuit pe angajații ieșiți la pensie (fără a concedia pe niciunul). La restabilirea situației a contribuit cu siguranță marea întoarcere a unui număr mare și constant de pelerini, care au venit și s-au rugat în anul în care papa a convocat Jubileul Milostivirii.

Însă în ultimele timpuri sanctuarul a riscat să devină aproape o firmă și să piardă natura sa de centru de spiritualitate impregnat de secole de tradiții și profundă evlavie populară. De aici decizia papei a unei figuri care să se îngrijească de pelerini, pentru ca - așa cum se citește în articolul publicat pe Vatican News de directorul editorial al mass-media vaticane Andrea Tornielli - Lourdes și toate centrele mariane din lume să poată răspunde la vocația lor de locuri de rugăciune și mărturie creștină.

Anunțul trimiterii lui a Hérouard a fost dat astăzi, la amiază, în sanctuarul francez de arhiepiscopul Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, dicaster care la 11 februarie 2017 cu motu proprio Sanctuarium in Ecclesia, a primit funcția de a valoriza pastorația din sanctuare. Monseniorul Fisichella a citit scrisoarea pontifului în fața capelanilor și responsabililor administrativi ai sanctuarului. În ea papa scrie: "Ca urmare a verificărilor doresc să înțeleg ce alte forme poate adopta sanctuarul de Lourdes, în afară de multiplele existente deja, pentru a deveni tot mai mult un loc de rugăciune și de mărturie creștină corespunzător exigențelor poporului lui Dumnezeu".

În afară de asta, în scrisoare specifică faptul că monseniorul Antoine Hérouard nu va lăsa funcția sa la Lille și că mandatul său va fi limitat numai la sanctuar. Deci dieceza de Tarbes și Lourdes va continua să fie încredințată episcopului Brouwet. Numirea delegatului, afirmă directorul Tornielli, nu este deci pe timp nedeterminat (așa cum este în schimb a lui Hoser la Medjugorje); prin urmare în intenții nu este vorba despre o funcție permanentă, ci pentru un timp, având ca scop îngrijirea pastorală și spirituală a pelerinilor.

Într-o notă difuzată astăzi, episcopul Brouwet subliniază că decizia de a trimite un delegat pontifical "este o mărturie a interesului papei față de sanctuarul nostru. Acest ajutor este binevenit pentru a ne ajuta să structurăm mai bine organizarea noastră internă și să ne punem tot mai mult în slujba pelerinilor". "În timpul mandatului pe lângă sanctuar - subliniază prelatul - episcopul Hérouard va prezida Consiliul de Administrație de la Lourdes și va lua toate deciziile pe care le va considera oportune pentru viața sanctuarului. Dar pentru dieceza noastră nu se schimbă nimic".

(După Vatican Insider, 6 iunie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1246.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat