Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Grupul "Samuel", "un punct stabil"

Uneori, ne imaginăm că știm totul despre tineri și asta doar pentru că am fost cândva la vârsta lor și astfel nimic nu pare să ne surprindă atunci când vine vorba despre aceștia. Le oferim tot timpul sfaturi, încercând a-i convinge că noi, adulții, suntem deținătorii adevărului absolut și că avem tot timpul răspunsuri la orice întrebare.

În contextul lumii în care trăim, confuzia, descurajarea, frica de a fi respins sau marginalizat și singurătatea sunt cuvinte pe care tinerii noștri le rostesc deseori, atunci când sunt întrebați despre ceea ce vor să facă, despre prezentul și viitorul lor. Și oare de ce se află în inimile lor, atât de multă confuzie și descurajare?

Cardinalul Carol Maria Martini a fost inițiatorul grupului "Samuel", care a conceput un itinerar vocațional, un îndreptar spiritual pentru tineri, ce se bazează pe două instrumente fundamentale: Evanghelia și discernământul spiritual al sfântului Ignațiu de Loyola. În acest sens, cardinalul îi invită pe tineri să simtă bucuria libertății, izvorâtă din meditarea Evangheliei, invitație întărită prin exemplul său propriu.

În această direcție, la 9 decembrie 2018, a avut loc prima întâlnire a grupului "Samuel", un drum spiritual desfășurat cu binecuvântarea episcopului de Iași, PS Petru Gherghel și încheiat la 2 iunie 2019. Acest itinerar a cuprins 7 întâlniri lunare în casa Surorilor Providenței din Iași, la care au răspuns invitației 13 tineri, cu diferite vârste, în mare parte studenți. Timizi și din curiozitate, aceștia și-au exprimat angajamentul de a lua parte la întâlnirile grupului "Samuel", bucurându-se, în același timp, de prezența îndrumătorilor spirituali, care i-au călăuzit și le-au fost alături pe tot parcursul acestui drum. Fiecare întâlnire a avut o tematică specială, tinerii având ocazia să asculte și mărturiile unor invitați speciali: laici, preoți, persoane consacrate.

La finalul acestui proiect îndrăzneț, tinerii și-au manifestat cu bucurie impresiile, afirmând cu toți faptul că, fără a li se oferi rezolvarea și soluțiile la toate situațiile și dificultățile pe care le experimentează zilnic, grupul "Samuel" le-a oferit șansa de a redescoperi frumusețea credinței în Cristos, căutarea unei vieți spirituale mai intense pentru descoperirea voinței lui Dumnezeu și a rolului pe care ei îl au în această lume. Cum s-a întâmplat acest lucru? Cu pași concreți: cunoașterea de sine, rugăciune, însoțire spirituală. Astfel, am dus-o până la capăt.

Papa Francisc, în mesajul rostit la Iași, ne-a invitat să ne ascultăm unii pe alții cu răbdare pentru a ne apropia, pentru a dialoga, pentru a merge împreună cu tinerii, pentru a fi de partea lor și a-i încuraja să viseze.

Ceea ce ne-a reamintit, a fost că înainte de a ști trebuie să aflăm, că înainte de a răspunde trebuie să ascultăm și că înainte de a cere trebuie să oferim ceea ce ne dorim cel mai mult de la ceilalți: încrederea. Grupul "Samuel" a fost un exercițiu al încrederii, iar tinerii care și-au asumat angajamentul pentru acest drum, ne-au oferit o lecție provocatoare de curaj.

Sperăm ca pe viitor, semințele puse în inima lor, să-i ajute să pătrundă cu încredere straturile de ignoranță ale acestei lumi și să privească plin de speranță la planul lui Dumnezeu pregătit pentru fiecare dintre ei.

"Personal, grupul Samuel a fost un punct stabil în care lună de lună mă întorceam la întrebarea esențială «Încotro mă îndrept? Care este misiunea mea?». A fost un drum unde m-am simțit însoțită, atât de grupul de tineri cât și de animatori, în particular spiritualul meu. Simt multă recunoștință și mai multă încredere în proiectul Domnului asupra vieții mele".

Oana Vacaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Grupul "Samuel", "un punct stabil"


 

lecturi: 990.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat