Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Preot și tată a patru fii preoți, istoria părintelui Probo Vaccarini care împlinește 100 de ani

De Salvatore Cernuzio

Are o sută de ani, este preot și are șapte copii. Dintre aceștia patru băieți, toți preoți. Omul recordurilor se numește Probo Vaccarini și este un preot din Rimini unde, mâine, 4 iunie, în catedrală episcopul Francesco Lambiasi va celebra o Liturghie pentru a sărbători secolul său de viață.

O viață pe care nici el însuși nu se aștepta să fie așa de bogată în evenimente. Născut la 4 iunie 1919 ca atâția alții de vârsta sa a cunoscut oroarea războiului care l-a determinat să se mute în Rusia unde a lucrat la câmp. Întors în Italia timp de mai mulți ani a exercitat meseria de topograf la căile ferate.

În acea perioadă o cunoaște pe Anna Maria - "adorata" sa Anna Maria - cu care întemeiază o familie. O familie numeroasă: șapte copii, patru băieți și trei fete. Probo a ajuns în situația de a-i crește singur atunci când soția a murit și l-a lăsat văduv la 51 de ani.

El, deși a menținut angajamentele familiale, a decis atunci să-și găsească o altă "soție", acea Biserică pe care deja a slujit-o timp de mulți ani. Atunci a devenit acolit, apoi diacon și a primit conducerea Parohiei "San Martino in Venti", în orașul "său" Rimini de unde nu s-a mutat niciodată. În afară de numeroasele pelerinaje la San Giovanni Rotondo unde îi însoțea pe credincioșii riminezi pentru a-l întâlni pe Padre Pio. Părintele Probo a fost mereu profund cinstitor al fratelui din Pietrelcina, despre care a auzit vorbindu-se de la un prieten, deși prima lor întâlnire n-a fost desigur fericită. "Merg să mă spovedesc la el și imediat ce am ajuns m-a alungat, fără să spună nimic. Urla: pleacă", relata într-un interviu în urmă cu câțiva ani la TV2000. Preotul, pe atunci un tânăr, s-a întors la viitorul sfânt și de acolo s-a născut o cunoaștere personală și o frecventare obișnuită. Padre Pio i-a spus lui Vaccarini: "Formează o familie sfântă și numeroasă".

Și tot la San Giovanni Rotondo, în timpul unei Liturghii la câțiva ani după moartea soției, bărbatul spune că a simțit a doua vocație, chemarea la preoție. Hirotonirea a venit în 1988, în ajunul celor 70 de ani. Mai înainte, Vaccarini a trebuit să primească nihil obstat din partea Vaticanului, dar mai ales placet-ul fiilor, care l-au încurajat în această alegere pe care după aceea ei înșiși - nu prin emulație, ci urmând "drumuri diferite", așa cum relatează - au imitat-o. Deci astăzi, Francesco este preot al Diecezei de Terni, Giovanni este paroh la Miramare, Gioacchino la Montetauro, tot în regiunea Rimini, Giuseppe este paroh la Borghi.

Chiar acesta din urmă la Il Resto del Carlino relatează câteva detalii ale vocației tatălui: "Mereu a fost un om foarte religios și când a devenit diacon ne așteptam la asta. Dar când a spus că vrea să devină preot, am rămas surprinși. I-am spus: tată, ești de acum de pensie, și el ne-a răspuns că voia să fie preot pentru restul vieții sale".

Părintele Probo trăiește actualmente cu una dintre fiice în vechea casă de familie, unde bătrânul preot petrece timpul liber pentru a citi și a scrie. Până acum a publicat peste cincisprezece cărți precum și o autobiografie cu titlul "Soț, văduv și preot".

Toți copiii vor sta mâine alături de tatăl lor pentru a sărbători aniversarea zilei sale de naștere. În jurul preotului va fi întreaga comunitate din "San Martino in Venti", parohie unde Vaccarini este activ de 31 de ani spovedindu-i pe credincioși și celebrând liturghii, căsătorii, botezuri și înmormântări. În acești ani n-a neglijat "datoria" sa nici măcar o zi. Și continuă și acum când are o sută de ani: "În pofida vârstei - relatează fiul Giuseppe - în fiecare zi merge în parohie pentru a celebra liturghia. Trăiește credința cu o pasiune incredibilă". Slujirea sa va continua cu siguranță. De altfel, părintele Probo repetă asta încontinuu: "Mă simt ca un preot proaspăt hirotonit".

(După Vatican Insider, 3 iunie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1389.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat