Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Administrarea sfântului Mir la Lleida, în Spania

Duminică, 26 mai 2019, a fost o zi importantă în viața comunității catolice române din Lleida (Spania). Îndeosebi pentru cei douăzeci de tineri care, prin primirea sfântului Mir, s-au adăugat comunității de noi apostoli ai credinței, purtători de lumină în comunitate și în societate.

Alături de Preasfințitul Aurel Percă, venit special din țară pentru administrarea Mirului, însoțit de preoții Iulian Tancău și Romeo Neculai, a fost și Preasfințitul Salvador Giménez, precum și preoții români aflați în Spania: pr. Leonard Diac de la Madrid, părintele Ovidiu-Gabriel Bejenaru de la Zaragoza, părintele Adrian Bulai și părintele Paul Fechetă din provincia de Lleida și, bineînțeles, părintele Adrian Burcă, responsabilul comunității noastre și formatorul candidaților.

Multe au fost emoțiile trăite, atât de tineri, cât și de părinți, de nași și de întreaga comunitate, dar ni se pare că discursul final al tinerilor reușește să le rezume... Îl redăm în continuare:

Dragi prieteni,

În numele tuturor tinerilor care am fost miruiți, vreau să vă mulțumesc și să exprim bucuria noastră de astăzi.

Îi mulțumim episcopului nostru de Iași, Aurel Percă, venit special pentru această ocazie, precum și episcopului de Lleida, Salvador Jimenez.

Le mulțumim preoților aici prezenți: preoților care îl însoțesc pe Preasfințitul, părintele Iulian Tancău și Romeo Neculai, părintele Leonard, părintele Adrian Bulai, părintele Paul, părintele Ovidiu și, îndeosebi, părintelui Adrian care ne-a fost alături în tot acest timp de pregătire pentru a-l cunoaște mai bine pe Isus, pentru a înțelege ce se întâmplă exact când primim Mirul: când îl primim pe Duhul Sfânt în inima noastră și îl lăsăm să acționeze, Cristos însuși se face prezent în viața noastră; va fi el însuși cel care se va ruga, va ierta, va revărsa speranță și consolare, va crea comuniune cu frații noștri...

Le mulțumim părinților care ne-au dat viață și care ne-au inițiat în credință, le mulțumim nașilor care s-au oferit să ne însoțească și să ne îndrume pe drumul credinței; prin gestul lor, ținând mâna pe umărul nostru în momentul primirii sacramentului, dau mărturie de continuitatea credinței prezente în Biserică- credința și mărturia- din ziua de Rusalii.

Le mulțumim tuturor celor care au pus umărul ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă, mulțumiri tuturor celor prezenți astăzi. Suntem fericiți că azi am avut ocazia de a ne deschide inimile pentru a primi darurile Duhului Sfânt. Fără sacramentul Mirului am fi rămas, într-un fel, la jumătatea drumului nostru de credință și nu l-am fi primit pe Duhul Sfânt, care ne dă forța să mergem înainte pe drumul credinței noastre.

Vino, Duhule Preasfânt,
Și trimite pe pământ,
A ta luminoasă rază.
 
Al săracilor părinte,
Dătător de cele sfinte,
Vino, și ne luminează!

Florentina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 mai: Administrarea Sfântului Mir la Lleida, în Spania

Fotografii din viața comunității catolice române din Lleida (Spania) sunt publicate pe pagina de Facebook a Corului "Miorița" din Lleida: @misericordialleida.


 

lecturi: 1428.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat