Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Sărbătoarea Primei Împărtășanii a 10 copii

Duminică, 19 mai 2019, comunitatea catolică din Ladispoli (Italia) s-a bucurat să celebreze sărbătoarea Primei Împărtășanii a 10 copii.

A fost o perioadă îndelungată în care acești copii au participat la întâlnirile de pregătire pentru primirea tainei Spovezii și a tainei Euharistiei. Încurajați întotdeauna de părinți și susținuți mereu de părintele paroh Isidor Mîrț și de cateheții noștri, Tatiana și Claudiu, au învățat rugăciunile cele mai importante, răspunsurile la întrebările despre Dumnezeu, despre Biserică, despre adevărurile credinței și despre sacramente; dar mai ales au căutat ca să înțeleagă ce înseamnă a întâlni milostivirea lui Dumnezeu în taina Spovezii și a se hrăni cu trupul și sângele lui Cristos în taina Euharistiei. Cu entuziasm și bucurie în suflet, pentru a se pregăti cum se cuvine, au participat duminică de duminică la sfânta Liturghie și la toate momentele de pregătire așteptând cu nerăbdare ziua în care să îl primească pe Isus în inima lor.

Duminică, 12 mai, în fața părinților și a cateheților, s-a făcut o evaluare a drumului de pregătire parcurs, în care copiii au demonstrat că sunt pregătiți pentru a celebra sacramentele. Astfel, vineri 17 mai, au celebrat pentru prima dată sacramentul Spovezii, întâlnind iubirea milostivă a lui Dumnezeu care depășește limitele și păcatele noastre și ne invită a trăi ca adevărați fii ai lui Dumnezeu. Părinții împreună cu nașii s-au spovedit și ei dând copiilor mărturie despre credința lor și îndeplinindu-și datoria promisă în momentul celebrării sacramentului Botezului al acestor copii.

Ziua mult așteptată a primirii Primei Sfinte Împărtășanii a sosit. Pe chipul tuturor se putea citi bucuria de a însoții acești copii în acest moment important pentru viața lor. Celebrarea a început cu o procesiune solemnă în care copiii îmbrăcați în alb, simbol al purității și al nevinovăției, cu mâinile împreunate tremurând de emoție au fost purtați la altar. La începutul sfintei Liturghii, părintele paroh, rostind cuvintele lui Isus: "Lăsați copiii să vină la mine și nu-i opriți căci a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu!", a îndemnat toată comunitatea să îi însoțească pe acești copii cu exemplul și rugăciunea lor.

La cuvântul de învățătură, părintele paroh le-a reamintit copiilor că primirea lui Isus în Euharistie îi face responsabili de a trăi ca adevărați creștini. El i-a îndemnat pe copii să își păstreze mereu sufletul curat ca să îl poată primi pe Isus. De asemenea, i-a îndemnat ca să păstreze bucuria și pacea acestei zile minunate în inima lor și să rămână perseverenți pe mai departe în a participa la sfânta Liturghie duminicală și la întâlnirile de cateheză.

După predică, toți copiii împreună cu toată comunitatea, pentru prima dată, și-au mărturisit credința în Dumnezeu și s-au lepădat de satana, așa cum au făcut părinții împreună cu nașii, în locul lor, la Botez.

Momentul primirii sfintei Împărtășanii a fost divin. Copiii l-au primit pentru prima dată pe Isus în inima lor, sub chipul pâinii și al vinului. După un moment de reculegere, au cântat un cântec atât de drag nouă celor din Moldova, și care exprimă o profundă relație între noi și Isus: Sunt copil, Isuse! Glasurile angelice ale copiilor s-au unit cu glasurile tuturor celor prezenți care la unison au adus laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru acest dar atât de minunat.

La sfârșitul sfintei Liturghii, copii au adus mulțumire bunului Dumnezeu care i-a chemat la o mai strânsă legătură cu el oferindu-le posibilitatea de a-l primi în inima lor pe însuși Fiul său Isus Cristos în taina sfintei Împărtășanii. Au mulțumit și părinților pentru că le-au transmis credința prin cuvânt și exemplu și că i-au educat în credință cu multă iubire. O mulțumire specială i-au adus bunului și răbdătorului nostru paroh, care i-a îndrumat și i-a pregătit sufletește pentru acest așteptat moment. Nu puteau uita de cateheiți Tatiana și Claudiu care duminică de duminică, cu multă dăruire și răbdare, i-au ajutat nu doar să cunoască mai multe lucruri despre Dumnezeu și despre credință, ci și cum să își trăiască credința într-o relație de iubire față de Dumnezeu și față de aproapele.

În același spirit de mulțumire, părintele paroh le-a mulțumit copiilor pentru modul în care s-au pregătit și i-a îndemnat din nou să rămână perseverenți în practicarea credinței lor și să îl primească cu credință și iubire pe Isus Cristos în Taina Sfintei Împărtășanii cât mai des posibil. Le-a mulțumit și părinților și cateheților, dar și celor care au împodobit Biserica și celor care au animat cântecele din cadrul sfintei Liturghii.

Celebrarea s-a încheiat cu o procesiune până la statuia Maicii Domnului di curtea bisericii unde copii au cerut mijlocirea Preacuratei prin intermediul rugăciunii Bucură-te, Marie. În mod simbolic au lansat spre cer câte un balon alb care să poarte la Dumnezeu rugăciunea și mulțumirea lor, dar și dorința de a rămâne mereu uniți cu Cristos. Au urmat fotografiile de grup și cele individuale care să imortalizeze acest moment atât de important.

O fetiță pe nume Otilia, în vârstă de 9 ani, când a fost întrebată de părintele paroh ce i-a spus Isus din sfânta Împărtășanie când a venit pentru prima oară în sufletul ei, ea a răspuns imediat: "Isus mi-a spus că de acum suntem prieteni!"

Să rămânem pentru totdeauna prieteni cu Isus!

Adriana Dâscă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 mai: Ladispoli: Sărbătoarea Primei Împărtășanii a 10 copii


 

lecturi: 1140.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat