Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Întâlnirea promovată de Caritas Internationalis (27 mai 2019)

Domnilor cardinali,

Venerați frați întru episcopat și întru preoție,

Iubiți frați și surori,

Sunt bucuros că am această oportunitate să vă întâlnesc cu ocazia celei de-a XXI-a Adunări Generale. Îi mulțumesc cardinalului Tagle pentru cuvintele pe care mi le-a adresat și îndrept un salut cordial spre voi toți, spre marea familie Caritas și spre cei care în țările voastre se angajează în slujba carității.

În aceste zile, provenind din orice parte a lumii, ați trăit un moment semnificativ în viața Confederației, care a avut ca scop nu numai să îndeplinească obligațiile statutare, ci și să întărească legăturile de comuniune reciprocă în adeziunea la Succesorul lui Petru, din cauza legăturii speciale existente între organizația voastră și Scaunul Apostolic. De fapt, sfântul Ioan Paul al II-lea a voit să-i confere lui Caritas Internationalis personalitatea juridică publică, chemându-vă să împărtășiți însăși misiunea Bisericii în slujba carității.

Astăzi aș vrea să mă opresc ca să reflectez pe scurt cu voi asupra a trei cuvinte-cheie: caritate, dezvoltare integrală și comuniune.

Luând în considerare misiunea pe care Caritas este chemată să o desfășoare în Biserică, este important mereu să reflectăm din nou împreună asupra semnificației cuvântului însuși caritate. Caritatea nu este o prestație sterilă sau un simplu obol care trebuie dat pentru a reduce la tăcere conștiința noastră. Ceea ce nu trebuie să uităm niciodată este că această caritate își are originea și esența în Dumnezeu însuși (cf. In 4,8); caritatea este îmbrățișarea lui Dumnezeu Tatăl nostru dată fiecărui om, în special celor din urmă și celor suferinzi, care ocupă în inima sa un loc preferențial. Dacă am privi la caritatea ca o prestație, Biserica ar deveni o agenție umanitară și slujirea carității un "departament logistic" al său. Însă Biserica nu este nimic din toate acestea, este ceva diferit și mult mai mare: este, în Cristos, semnul și instrumentul iubirii lui Dumnezeu față de omenire și față de toată creație, casa noastră comună.

Al doilea cuvânt este dezvoltare integrală. În slujirea carității este în joc viziunea despre om, care nu se poate reduce numai la un aspect ci implică toată ființa umană ca fiu al lui Dumnezeu, creat după imaginea sa. Săracii sunt înainte de toate persoane și pe fețele lor se ascunde fața lui Cristos însuși. Ei sunt trupul său, semne ale trupului său răstignit, și noi avem obligația de a ajunge la ei și în periferiile cele mai extreme și în subsolurile istoriei cu delicatețea și duioșia Maicii Biserici. Trebuie să tindem spre promovarea întregului om și a tuturor oamenilor pentru că să fie autori și protagoniști ai propriului progres (cf. Sfântul Paul al VI-lea, Enciclica Populorum progressio, 34). De aceea, slujirea carității trebuie să aleagă logica dezvoltării integrale ca antidot la cultura rebutului și a indiferenței. Și adresându-mă vouă, care sunteți Caritas, vreau să reafirm că "discriminarea cea mai rea de care suferă săracii este lipsa de atenție spirituală" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 200). Voi știți bine asta: cea mai mare parte a săracilor "are o specială deschidere la credință; au nevoie de Dumnezeu și nu putem neglija să le oferim prietenia sa, binecuvântarea sa, Cuvântul său, celebrarea Sacramentelor și propunerea unui drum de creștere și de maturizare în credință" (ibid.). De aceea, așa cum ne învață și exemplul sfinților și sfintelor carității, "opțiunea preferențială față de cei săraci trebuie să se traducă îndeosebi într-o atenție religioasă privilegiată și prioritară" (ibid.).

Al treilea cuvânt este comuniune, care este central în Biserică, definește esența sa. Comuniunea eclezială se naște din întâlnirea cu Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos, care, prin vestirea Bisericii, ajunge la oameni și creează comuniune cu El însuși și cu Tatăl și Duhul Sfânt (cf. 1In 1,3). Este comuniunea în Cristos și în Biserică aceea care însuflețește, însoțește, susține slujirea carității fie în comunitățile înseși fie în situațiile de urgență din toată lumea. În acest mod, diakonia carității devine instrument vizibil de comuniune în Biserică (cf. Compendiul de Doctrină Socială a Bisericii, 4). Pentru aceasta, fiind Confederație sunteți însoțiți de Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, căruia îi mulțumesc pentru munca pe care o desfășoară în mod obișnuit și, îndeosebi, pentru sprijinul dat misiunii ecleziale a Caritas Internationalis. Am spus că sunteți însoțiți: nu sunteți "sub".

Reluând aceste trei aspecte fundamentale pentru a trăi în Caritas, caritatea, dezvoltarea integrală și comuniunea, aș vrea să vă îndemn să le trăiți cu stil de sărăcie, de gratuitate și de umilință.

Nu se poate trăi caritatea fără a avea relații interpersonale cu săracii: a trăi cu săracii și pentru săraci. Săracii nu sunt numere, ci persoane. Pentru că trăind cu săracii învățăm să practicăm caritatea cu spiritul de sărăcie, învățăm că este împărtășire caritatea. În realitate, nu numai caritatea care nu ajunge la buzunar este o falsă caritate, ci caritatea care nu implică inima, sufletul și toată ființa noastră este o idee de caritate încă nerealizată.

Trebuie să fim atenți mereu să nu cădem în ispita de a trăi o caritate ipocrită sau înșelătoare, o caritate identificată cu pomana, cu binefacerea, sau ca "pilulă calmantă" pentru conștiințele noastre neliniștite. Iată pentru ce trebuie evitat să se asemene lucrarea carității cu eficacitatea filantropică sau cu eficiența planificatoare sau cu organizarea exagerată și efervescentă.

Caritatea fiind cea mai râvnită dintre virtuți la care omul poate să aspire pentru a-l putea imita pe Dumnezeu, este scandalos a vedea lucrători de caritate care o transformă în business: vorbesc mult despre caritate dar trăiesc în lux sau în risipă sau organizează Forumuri despre caritate irosind în mod inutil mulți bani. Face mult rău a constata că unii lucrători de caritate se transformă în funcționari și birocrați.

Iată pentru ce aș vrea să reafirm că această caritate nu este o idee sau un sentiment pios, ci este întâlnirea experiențială cu Cristos; este voința de a trăi cu inima lui Dumnezeu care nu ne cere să avem față de săraci o iubire generică, afect, solidaritate, etc., ci de a-l întâlni în ei pe El însuși (cf. Mt 25,31-46), cu stilul de sărăcie.

Dragi prieteni, vă mulțumesc, în numele întregii Biserici, pentru ceea ce faceți cu și pentru atâția frați și surori cărora le este greu, care sunt lăsați la margini, care sunt oprimați de sclaviile din zilele noastre, și vă încurajez să mergeți înainte! Fie ca voi toți, în comuniune cu comunitățile ecleziale de care aparțineți și a căror exprimare sunteți, să continuați să dați cu bucurie contribuția voastră pentru ca să crească în lume Împărăția lui Dumnezeu, Împărăția dreptății, a iubirii și a păcii. Să vă hrănească și să vă lumineze mereu Evanghelia și să vă conducă învățătura și îngrijirea pastorală a Maicii Biserici.

Domnul să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară Maria să vă păzească. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Papa Francisc: Sfânta Liturghie pentru deschiderea celei de-a XXI-a Adunări Generale a Caritas Internationalis (23 mai 2019)


 

lecturi: 484.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat