Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (26 mai 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această a VI-a duminică din timpul pascal ne prezintă un text din discursul pe care Isus l-a adresat apostolilor la Ultima Cină (cf. In 14,23-29). El vorbește despre lucrarea Duhului Sfântul și face o promisiune: "Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele meu, vă va învăța toate și vă va aminti toate câte vi le-am spus eu" (v. 26). În timp ce se apropie momentul crucii, Isus îi asigură pe apostoli că nu vor rămâne singuri: va fi mereu cu ei Duhul Sfânt, Mângâietorul, care îi va susține în misiunea de a duce Evanghelia în toată lumea. În limba originală greacă, termenul "Mângâietorul" înseamnă acela care este alături, pentru a susține și a consola. Isus se întoarce la Tatăl, dar continuă să-i instruiască și să-i însuflețească pe discipolii săi prin acțiunea Duhului Sfânt.

În ce anume constă misiunea Duhului Sfânt pe care Isus îl promite în dar? O spune el însuși: "vă va învăța toate și vă va aminti toate câte vi le-am spus eu". În decursul vieții sale pământești, Isus a transmis deja tot ceea ce voia să încredințeze apostolilor: a dus la împlinire Revelația divină, adică tot ceea ce Tatăl voia să spună omenirii cu întruparea Fiului. Misiunea Duhului Sfânt este aceea de a aminti, adică de a face să înțelegem în plinătate și să ne inducă să punem în practică în mod concret învățăturile lui Isus. Și tocmai aceasta este și misiunea Bisericii, care o realizează printr-un stil precis de viață, caracterizat de câteva exigențe: credința în Domnul și păzirea cuvântului său; docilitatea față de acțiunea Duhului, care îl face încontinuu viu și prezent pe Domnul Înviat; primirea păcii sale și mărturia adusă ei cu o atitudine de deschidere și de întâlnire cu celălalt.

Pentru a realiza toate acestea Biserica nu poate să rămână statică, ci, cu participarea activă a fiecărui botezat, este chemat să acționeze ca o comunitate în mișcare, însuflețită și susținută de lumina și de forța Duhului Sfânt care face noi toate lucrurile. Este vorba de a ne elibera de legăturile lumești reprezentate de vederile noastre, de strategiile noastre, de obiectivele noastre, care adesea îngreunează drumul de credință, și să ne pună în ascultare docilă a Cuvântului Domnului. Astfel Duhul lui Dumnezeu este cel care ne conduce și conduce Biserica, pentru ca să strălucească fața ei autentică, frumoasă și luminoasă, voită de Cristos.

Domnul ne invită astăzi să ne deschidem inima la darul Duhului Sfânt, pentru ca să ne conducă pe cărările istoriei. El, zi de zi, ne educă la logica Evangheliei, logica iubirii primitoare, "învățându-ne toate" și "amintindu-ne tot ceea ce ne-a spus Domnul". Maria, pe care în această lună mai o venerăm și o rugăm cu evlavie specială ca mamă cerească a noastră, să ocrotească mereu Biserica și întreaga omenire. Ea care, cu credință umilă și curajoasă, a cooperat pe deplin cu Duhul Sfânt pentru Întruparea Fiului lui Dumnezeu, să ne ajute și pe noi să ne lăsăm instruiți și conduși de Mângâietorul, pentru ca să putem primi Cuvântul lui Dumnezeu și să-l mărturisim cu viața noastră.

_______________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori!

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini: familiile, grupurile parohiale, asociațiile.

Îndeosebi, salut credincioșii din Malta și din Madrid, "Banda Juvenil 504" din Honduras, Opera Kolping din Germania.

Salut tinerii de la Mir din Genova - sunt mulți! -, elevii de la școala "Caterina di Santa Rosa" din Roma, copiii și tinerii din Torre Gaia și credincioșii din Berchiddeddu cu corul "Laudato sii".

Trimit un salut și binecuvântarea credincioșilor polonezi, care participă la marele pelerinaj la Sanctuarul marian din Piekari Slaskie. Cu ocazia "Zilei Alinării", îndrept un gând special spre cei care s-au adunat la Policlinica Gemelli pentru a promova inițiative de fraternitate cu bolnavii.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere! Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 344.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat