Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerația la duminica a 6-a Paștelui - Anul C - 2019

"Să te laude popoarele, Dumnezeule, să te laude toate popoarele!" (Ps 67,4)

Când Dumnezeu a făcut națiunea Israel, poporul său ales, el a rânduit ca această națiune să aibă un caracter misionar, urmând să fie deopotrivă martoră și mărturie pentru popoarele din jur a doua adevăruri importante: că există numai un singur Dumnezeu (cf. Ex 20,2-3; Dt 6,4; Is 43,10-12) și că orice popor care trăiește în ascultare față de Dumnezeul unic va fi un popor fericit (cf. Lev 26,3-12; Dt 33,26-29; 1Cr 17,20; Ier 33,9).

Deci, Dumnezeu nu a rânduit ca Israel să fie terminalul binecuvântării sale, ci canalul prin care el, Dumnezeu să se reverse binecuvântările sale și asupra celelalte popoare. Există numeroase indicii în Vechiul Testament potrivit cărora mântuirea lui Dumnezeu a fost destinată atât Neamurilor, cât și evreilor și că Israel, ca împărăție de preoți (cf. Ex 19,6), trebuia să îndeplinească rolul de mediator între Dumnezeu și popoarele pământului (cf. Gen 18,18; 22,18). Din nefericire, Israel fiind egoist a eșuat în acest aspect al misiunii sale, refuzând ca profetul Iona să împărtășească cu popoarele păgâne chemarea la convertire și la mântuire (cf. Iona 4,2). Ne împărtășind credința cu popoarele păgâne, au căzut ei înșiși în idolatrie, și astfel Israel a tăgăduit adevărurile pe care a fost chemat să Ie proclame. Dar planurile lui Dumnezeu nu pot fi înfrânte, dimpotrivă ele rămân în picioare și se împlinesc.

Atunci, "la împlinirea vremii" (Gal 4,4), Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul său Isus, care dintr-un "rest sfânt" al lui Israel, cei 12 apostoli și cei 72 de ucenici, oameni deschiși față de divinul plan universal de mântuire, să formeze un nou popor ales, un popor format din evrei și păgâni, un popor misionar care să aducă la credința într-un singur Dumnezeu și la fericirea împărăției sale toate popoarele lumii. Pentru acest nou popor universal, Isus, Fiul unic al lui Dumnezeu, după ce s-a întrupat prin puterea Duhului Sfânt din sânul curat al Fecioarei Maria, întrupare prin care și-a asumat natura noastră coruptă de păcat, la Botezul său în Iordan, în prezența Tatălui și a Duhului Sfânt, a luat asupra sa păcatele lumii (cf. In 1,29) și apoi ca "un miel divin" (Is 53,7), s-a jertfit pe "lemnul de ocară al crucii" (cf. Dt 21,23) și a înviat pentru toți fiii și fiicele lui Adam și ai Evei care au căzut prin "lemnul pomului oprit" (cf. Gen 3,3-6), care vor crede în el și care sprijiniți de puterea lui și a Duhului Sfânt, un alt apărător, se vor putea întoarce la Tatăl ceresc, de care i-a îndepărtat diavolul.

Despre Duhul Sfânt, Isus ne spune astăzi: "Duhul Sfânt vă va învăța totul și vă va aminti toate câte vi le-am spus eu" (In 14,26). Isus îl numește pe Duhul Sfânt "un alt mângâietor" (cf. In 14,16), pentru că el însuși rămâne primul mângâietor ceresc și mijlocitorul înaintea Tatălui (cf. 1In 2,1). Ba mai mult, Isus, ne mai spune astăzi: "Dacă cineva mă iubește, va păzi cuvântul meu, Tatăl meu îl va iubi și vom veni la el și ne vom face locuință la el. Cine nu mă iubește nu păzește cuvintele mele, iar cuvântul pe care îl ascultați nu este al meu, ci al Tatălui care m-a trimis" (In 14,23-24). Dumnezeu vrea să locuiască în noi cu toate darurile sale, nu numai să ne dea câteva daruri ca un oaspete în vizită și apoi să plece. Rebeca când a văzut bogăția lui Isaac, fiul lui Abraham, a lăsat totul în urmă și călăuzită de Eleazar, s-a dus să fie mireasa lui Isaac (cf. Gen 24,53-61). Noi, văzând bogățiile și veșnicia fericită a lui Isus, Fiul lui Dumnezeu, să lăsăm totul în urmă și călăuziți de Duhul Sfânt, să devenim "mireasa lui Isus".

El vine să locuiască în inima celor care îl primesc, cred în el, îl iubesc și îi păzesc poruncile. El este recunoscut numai de aceștia. Prezența celui "absent" este dată numai celor care cred, îl iubesc și îi păzesc poruncile. Așa se explică faptul că chiar din Vechiul Testament, Dumnezeu care umple întreg universul era văzut numai de oamenii care îl iubeau, credeau și îi păzeau poruncile: Abraham, Moise, profeții, Daniel. Așa se explică faptul că chiar după întruparea lui Isus, numai Ioan Botezătorul l-a văzut pe Isus ca "Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii" (In 1,29) și numai el l-a văzut pe Duhul Sfânt sub chip de porumbel coborând asupra lui Isus în apele Iordanului și l-a auzit pe Tatăl ceresc mărturisind despre Isus că este "Fiul său preaiubit" (cf. In 1,32). Așa se explică și faptul că după înviere Isus s-a lăsat văzut numai de femeile apostolii și ucenicii care îl iubeau mult, îl căutau și îi vesteau cuvântul (cf. Fap 10,41), dar și de unii care aveau disponibilitatea convertirii, cum a fost sfântul Paul (cf. Fap 9,17). Aceasta este și explicația că mulți oamenii, deși aud predici, citesc cărți sfinte și au experiențe de tot felul, nu-l văd și nu-l aud pe Isus, pentru că nu cred din toată inima, nu-l iubesc și nu-l mărturisesc cu viața și faptele lor.

Trebuia să spun că în pericopa evanghelică din această duminică continuăm să medităm "discursul de adio" al lui Isus din Joia Sfântă. Când cuiva i se apropie sfârșitul, de obicei își întocmește testamentul, hotărând cui îi va lăsa bunurile sale, așa cum face Domnul Isus aici. Dar Isus nu a lăsat moștenire lucruri materiale, ci pacea sa, o pace a conștiinței, o pace care decurge din conștiința păcatului iertat și a împăcării cu Dumnezeu. Cristos singur poate dărui această pace, întrucât el a dobândit-o cu sângele lui vărsat pe cruce. Această pace nu e dată cum o dă lumea, adică pentru o scurtă perioadă de timp cum sunt bunurile materiale, ci Domnul dăruiește pacea sa pe veci și în orice circumstanță a vieții.

Paul și Sila erau la Filipi, un oraș din Macedonia antică, prima localitate din Europa unde a ajuns Evanghelia. După ce au predicat și au adus o vânzătoare de purpură, Lidia, și pe casa ei la credința în Isus, apoi au scos un diavol dintr-o sclavă posedată ce aducea câștig stăpânilor ei, dar sclavă care deranja activitatea lor de apostoli, Paul și Sila au experimentat întemnițarea, bătaia și suferința. Cu toate acestea ei cântau. Aveau cu adevărat pacea lui Cristos, o pace netulburată, o pace care l-a convertit pe temnicer și casa lui (cf. Fap 16,14-33).

Lui Nicolo Paganini (1782-1840), un mare violonist și compozitor italian, i s-a furat vioara chiar înaintea unui mare concert și i s-a lăsat în loc o alta. Publicul a aflat asta, dar Nicolo Paganini a spus: "Doamnelor și domnilor, acum vă voi demonstra că muzica nu ține de instrument, ci de suflet". Apoi a cântat ca niciodată înainte și frumoasa muzică a curs din acel instrument inferior până când audiența a fost atât de încântată, încât aplauzele aproape că au ridicat tavanul sălii de concerte. Misiunea creștinului este de a umbla pe scena acestei lumi arătând tuturor că muzica vieții lui nu stă în împrejurările sau în lucrurile exterioare, ci în sufletul său. Dacă pacea este în inima noastră, cea mai sălbatică furtună este plină de o frumusețe, întunericul nopții se împrăștie și mulți vor fi ajutați să se ridice din căderile lor.

Câtă vreme a fost cu ei, Isus i-a instruit pe ucenici până la un punct. Dar el nu le-a dezvăluit mai mult adevăr, întrucât nu ar fi fost în stare să-l asimileze: "Mai am multe să vă spun, dar acum nu le puteți purta. Însă, când va veni el, Duhul adevărului, vă va călăuzi în tot adevărul, căci nu va vorbi de la sine, ci va spune ceea ce va auzi și vă va vesti lucrurile care vor veni. El mă va glorifica pe mine pentru că dintr-al meu va lua și vă va vesti vouă. Toate câte le are Tatăl sunt ale mele; de aceea v-am spus că ia dintr-al meu și vă va vesti" (In 16,12-15).

Deci, Duhul Sfânt le va dezvălui mai mult adevăr. Duhul Sfânt a fost trimis de Tatăl în numele lui Cristos în ziua Rusaliilor. Duhul a venit în numele lui Cristos, adică a venit să reprezinte interesele lui Cristos pe pământ. El nu a venit să se glorifice pe sine, ci să-i atragă pe oameni la Isus. "El vă va învăța toate lucrurile", a spus Isus. Duhul Sfânt a făcut acest lucru pe tot parcursul lucrării de vestire a Cuvântului desfășurată de apostoli și apoi de Magisterul Bisericii, așa cum ne este transmis nouă celor de azi. Duhul Sfânt le reamintește credincioșilor de toate lucrurile pe care Mântuitorul le-a predat. De fapt, Domnul Isus pare să fi prezentat la modul "embrionar" întreaga învățătură pe care o găsim apoi dezvoltată de Duhul Sfânt în paginile Noului Testament și în Magisterul Bisericii.

Luminat de Duhul Sfânt, sfântul apostol Ioan, în lectura a doua, ne prezintă Biserica sfântă, Ierusalimul ceresc, "Mireasa Mielului". Toată această descriere este una simbolică. Simțurile noastre de acum nu pot percepe, nici mințile noastre nu pot concepe cele care aparțin noii creații (cf. 1Cor 13,12). De exemplu, cum să-i explici unui orb din naștere ce sunt culorile sau cum să-i explici unui surd din naștere ce sunt acordurile muzicale? Duhul Sfânt a luat lucrurile cele mai frumoase și cele mai rare de pe pământ, aurul și pietrele prețioase, pentru a ne face o idee despre ceea ce ne este pregătit în cer. Este ceea ce spunea Isus: "Eu le-am dat gloria pe care mi-ai dat-o tu" (In 17,22). Și cum ar putea intra vreun lucru "întinat" acolo unde locuiește Domnul (cf. Ap 21,27; 2Cor 6,16-17)?

Prima lectură ne arată cum membrii noului popor al lui Dumnezeu format din evrei și păgâni sunt răspândiți în lume și predică mântuirea la toate popoarele. Însă apare o problemă, credincioșii de origine iudaică care compuneau adunările de la Ierusalim și din Iudeea, deși s-au arătat bucuroși când au aflat de convertirea păgânilor, unii dintre ei "frați falși" strecurați în Biserică, ca satana în rai la început (cf. Gen 3,1-7), și spuneau că, pentru a deveni cineva creștin, mai întâi trebuia să se facă iudeu, adică să fie circumcis și să se supună Legii vechi. Dar întoarcerea la Legea veche însemna căderea din har (cf. Gal 5,1-6). Dar Dumnezeu, care conducea totul, a făcut ca problema aceasta să fie dezbătută la Ierusalim, unde apostolii luminați de Duhul Sfânt au hotărât să nu le impună creștinilor proveniți dintre păgâni decât cele care sunt necesare: "Să vă feriți de carnea jertfită idolilor, de sânge, de animale sufocate și de desfrânare" (Fap 15,29). Aceste porunci erau anterioare poporului Israel și ca atare sunt valabile pentru toate timpurile și pentru toate creaturile. Astfel, abținerea de la sânge datează de la potop (cf. Gen 9,4), iar respectarea căsătoriei datează de la creație (cf. Mt 19,4-8).

Toate aceste bunuri spirituale care pentru cei care îl iubesc pe Isus încep încă de aici și se continuă desăvârșit în împărăția cerurilor. După învierea și înălțarea lui Isus, o rămășiță de evrei credincioși va vesti evanghelia împărăției întregii lumi (Mt 24,14; 28,19; Mc 16,20) și vor deveni canalul prin care Dumnezeu va revărsa binecuvântarea sa divină și peste Neamuri (Is 61,6; Zah 8,23), așa cum Dumnezeu dorise de la început. Ba mai mult, aceste Neamuri vor deveni la rândul lor alte canale de revărsare peste lume a harului mântuirii și a binecuvântărilor divine.

De aceea psalmistul spune astăzi: "Să se veselească și să strige de bucurie neamurile, pentru că judeci popoarele cu dreptate și călăuzești neamurile pe fața pământului! Să te laude popoarele, Dumnezeule, toate popoarele să te laude" (Ps 67,5-7)!

Pr. Ioan Lungu

* * *

Duminica a VI-a Paștelui. Predici la Radio Iași (26 mai)


 

lecturi: 575.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat