Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Padova: Finalul încoronează opera

Duminică, 19 mai 2019, comunitatea catolică română din Padova s-a bucurat de un moment deosebit de sărbătoare prin celebrarea sfintei Liturghii cu ocazia hramului dedicat Sfintei Fecioare Maria, Maica și Regina Unității. La sărbătoare au luat parte, pe lângă preoții invitați și consulul general al României la Trieste, Cosmin Victor Lotreanu, și Francesca Benciolini, reprezentat al Primăriei din Padova, responsabil cu drepturile omului.

Se spune că suntem suma sufletelor pe care le iubim și am vrut să vedem cât este de adevărat.

La finalul unui an pastoral intens, bogat în evenimente care ne-au determinat să trăim experiențe de neuitat, sub privirea blândă a Maicii Domnului, comunitatea catolică română din Padova și-a dorit să încoroneze opera începută în luna septembrie a anului trecut printr-o sărbătoare unică, care a adus împreună creștini nu doar din Padova, ci și din alte comunități catolice române.

Procesiunea a fost deschisă de copiii care, duminică, 5 mai, au primit Prima Sfântă Împărtășanie. În urma lor au ajuns la altar, pr. Claudiu Iștoc, parohul misiunii române din Kenya, care a prezidat celebrarea, pr. Petru Mogda, parohul comunității catolice române din Schio, care a ținut cuvântul de învățătură, pr. Alexandru Șuteu, parohul comunității greco-catolice din Padova, pr. Elia Ferro, delegat episcopal pentru Pastorația Migranților în Dieceza de Padova, pr. Ștefan Ciubotaru, paroh de Bârlad, pr. Marius Gabriel Catrințașu, parohul comunității catolice din Padova, și pr. Emanuel Imbrea, colaborator.

La începutul celebrării euharistice, vicepreședintele Consiliului Pastoral al comunității catolice române din Padova, Irina Gherguț, a prezentat salutul de bun venit tuturor oaspeților.

Consulul General al României la Trieste, Cosmin Victor Lotreanu, printr-un discurs erudit și emoționant, a amintit de eminenta vizită a papei Francisc în Româna la 20 de ani distanță de la vizita primului suveran pontif în România, Ioan Paul al-II-lea, mulțumind comunității din Padova pentru oportunitatea oferită de a participa la sărbătoare. Cităm mai jos din articolul apărut pe situl Ministerului Afacerilor Externe:

"Manifestarea, una de înaltă ținută cultural-religioasă, a cuprins, pe lângă momentul liturgic propriu-zis și interpretarea, în limba română, de către copiii prezenți, a unor cântece închinate sfintei Fecioare Maria. Cuvântul consulului general român s-a concentrat asupra însemnătății sărbătorii, a semnificației acesteia pentru românitate și românism. În contextul istoric-comunitar a fost elogiată figura și amintit martiriul episcopului catolic Anton Durcovici, beatificat în urmă cu cinci ani (2014)". (http://trieste.mae.ro/local-news/1869 )

Francesca Benciolini, reprezentat al Primăriei din Padova, a transmis tuturor celor prezenți salutul primarului Padovei, Sergio Giordani, asigurându-ne de simpatia și suportul uman ori de câte ori este nevoie și datorită faptului că prezența cetățenilor români în teritoriu este cea mai numeroasă, raportat la celelalte prezențe străine, ridicându-se la 33.000 de români.

La cuvântul de învățătură, pr. Petru Mogda, pornind de la psalmul 23 (22), Domnul e păstorul meu și de la fragmentul evanghelic al Bunei-Vestiri, a punctat cu autoritate și blândețe pe încrederea în Providență asemenea Sfintei Fecioare, îmbinând elemente de teologie, dezvoltare spirituală și umană.

La final, pr. Marius Gabriel Catrințașu a ținut să le mulțumească oaspeților și tuturor celor prezenți pentru participarea numeroasă, invitându-i la a continua sărbătoarea în stil românesc.

Pentru prestanța de înaltă clasă, membrii corului comunității au primit la final aplauze generoase.

Ca o extensie nu mai puțin importantă a sărbătorii, invitații s-au bucurat de un aperitiv bogat și au savurat cu poftă din cele aproximativ 3.000 de sarmale pregătite de femeile gospodine ale comunității.

Bunul Dumnezeu și Fecioara Maria, Maica și Regina unității, să îi răsplătească pe toți cei care au făcut posibilă această frumoasă sărbătoare: membrii consiliului pastoral, corul, feciorii de biserică, grupul de lectori și multe alte suflete generoase care au reușit să creeze unitate atât între noi, cât și cu alte comunități catolice.

Comunitatea catolică română din Padova

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 mai: Padova: Finalul încoronează opera


 

lecturi: 1573.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat