Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vincent Lambert, Vaticanul: gravă încălcare a întrerupe îngrijirile

De Salvatore Cernuzio

O "gravă încălcare a demnității persoanei". O "formă de abandonare a bolnavului, întemeiată pe o evaluare nemiloasă cu privire la calitatea vieții sale". Cu o luare de poziție clară și aproape inedită, Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață și Academia Pontificală pentru Viață semnează o declarație comună în care condamnă ferm decizia medicilor de a întrerupe alimentarea și hidratarea lui Vincent Lambert, francez de 42 de ani tetraplegic aflat de peste zece ani în stare vegetativă.

Nota este semnată de prefectul Dicasterului, cardinalul Kevin Farrell, și de președintele Academiei, Vincenzo Paglia, și se datorează declarației difuzate în zilele trecute de Éric de Moulins-Beaufort, arhiepiscop de Reims, orașul din nord-estul Franței unde Lambert este internat, și de auxiliarul său, Bruno Feillet. "Este în joc onoarea unei societăți umane în a nu lăsa ca unul din membrii săi să moară de foame sau de sete și să facă tot posibilul pentru a menține până la sfârșit îngrijirile corespunzătoare", scriau cei doi prelați.

Afirmând că împărtășesc aceste afirmații, Farrell și Paglia reafirmă "încălcarea gravă a demnității persoanei, pe care întreruperea alimentării și a hidratării o comportă". "De fapt, «starea vegetativă» - se citește -, este stare patologică desigur grea, care nu compromite totuși în niciun mod demnitatea persoanelor care se află în această condiție, nici drepturile lor fundamentale la viață și la îngrijire, înțeleasă drept continuitate a asistenței umane de bază".

"Alimentarea și hidratarea constituie o formă de îngrijire esențială proporționată mereu cu menținerea în viață", mai afirmă comunicatul comun, "a alimenta un bolnav nu constituie niciodată o formă de îndârjire terapeutică irațională, atât timp cât organismul persoanei este în măsură să absoarbe hrană și hidratare, afară de cazul în care provoacă suferințe intolerabile sau este dăunătoare pentru pacient".

Pentru cardinal și pentru arhiepiscop suspendarea sprijinirilor vitale "reprezintă, mai degrabă, o formă de abandonare a bolnavului, întemeiată pe o evaluare nemiloasă cu privire la calitatea vieții sale, expresie a unei culturi a rebutului care selecționează persoanele mai fragile și lipsite de apărare, fără a le recunoaște unicitatea și valoarea imensă".

"Continuitatea asistenței este o obligație inevitabilă", subliniază ei. Și conclud cu auspiciul că "pot să fie găsite cât mai curând soluții eficace pentru a ocroti viața domnului Lambert".

Nota celor două organisme ale Vaticanului - care urmează după un incontestabil tweet al papei Francisc - vine după ordinul emis pe neașteptate de Curtea de Apel din Paris medicilor de la spitalul Chi Sébastopol din Reims de a relua îngrijirile lui Vincent.

Știrea a venit seara după ce, toată ziua, au făcut înconjurul web-ului și al diferitelor mass-media imaginile bărbatului în lacrimi în timp ce mama îi comunica decizia medicilor. Femeia, Viviane, care împreună cu soțul se bate pentru a-l menține pe fiu conectat la aparate (în timp ce soția și alte rude sunt de acord cu întreruperea îngrijirilor), a făcut încă un recurs pentru reluarea tratamentelor. Presei a vorbit despre "asasinat" față de Vincent, dezlănțuindu-se împotriva medicilor: "Sunteți monștri".

(După Vatican Insider, 21 mai 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 778.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat