Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat participanților la capitulul general al Institutului Pontifical Misiune Externe (PIME) (20 mai 2019)

Iubiți frați și surori,

Vă primesc cu bucurie cu ocazia adunării voastre. Îi mulțumesc superiorului general și vă salut cordial pe voi toți, misionari și misionare.

Împreună cu voi aduc mulțumire Domnului pentru drumul lung pe care a făcut să-l parcurgă Institutul vostru în cei aproape 170 de ani de la întemeierea sa, petrecută la Milano, ca Seminar al Misiunilor Externe. Să-l amintim pe protagonistul începuturilor: monseniorul Angelo Ramazzotti, pe atunci episcop de Pavia. El a preluat o dorință a papei Pius al IX-lea și a avut ideea fericită de a implica în fundație episcopii din Lombardia, pe baza principiului coresponsabilității tuturor diecezelor pentru răspândirea Evangheliei la popoarele care încă nu-l cunosc pe Isus Cristos. În acel timp era o noutate, precedată numai de fondarea Institutului Misiunilor Externe din Paris. Până atunci apostolatul misionar era totalmente în mâinile ordinelor și congregațiilor călugărești. Cu Institutele din Paris și din Milano el începe să fie asumat de Bisericile particulare, care se angajează să se deschidă spre toată lumea pentru a-i trimite pe preoții lor dincolo de granițele proprii.

Cu trecerea anilor, PIME a avut un parcurs autonom al său, și în parte s-a dezvoltat precum celelalte congregații călugărești, totuși fără să se identifice cu ele. De fapt, voi nu depuneți voturi precum călugării, ci vă consacrați pentru toată viața activității misionare cu o promisiune definitivă.

Primele voastre ținuturi de misiune au fost în Oceania, India, Bangladesh, Myanmar, Hong Kong și China. Sămânța ascunsă sub pământ a produs atâtea roade de noi comunități, de dieceze născute din nimic, de vocații sacerdotale și călugărești germinate pentru slujirea Bisericii locale. După al doilea război mondial ați lărgit prezența voastră în Brazilia și în Amazonia, în Statele Unite, în Japonia, Guineea-Bissau, Filipine, Camerun, Coasta de Fildeș, Thailanda, Cambodgia, Papua Noua Guinee, Mexic, Algeria și Ciad.

Istoria voastră este marcată de o urmă luminoasă de sfințenie în atâția membri ai săi, în unii recunoscută oficial de Biserică: amintim martirii sfântul Alberico Crescitelli, fericitul Giovanni Battista Mazzucconi, fericitul Mario Vergara; și mărturisitorii fericitul Paolo Manna și fericitul Clemente Vismara. Printre misionarii voștri sunt 19 martiri, care și-au dat viața pentru Isus în favoarea poporului lor, fără rezerve și fără calcule personale. Sunteți o "familie de apostoli", o comunitate internațională de preoți și laici care trăiesc în comuniune de viață și de activitate.

Cuvintele pe care sfântul Paul al VI-lea a rostit-o la Manila în 1970 au pentru voi un ecou deosebit și rezumă bine sensul vieții voastre și al vocației voastre. El a spus: "Da, eu simt necesitatea de a-l vesti pe Isus Cristos, nu pot să reduc asta la tăcere [...]. Eu trebuie să mărturisesc numele său: Isus este Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu [...]. Eu n-aș mai termina să vorbesc despre El: El este lumina, este adevărul, [...]; El este Păstorul, călăuza noastră, exemplul nostru, întărirea noastră, fratele nostru". Așa spunea Paul al VI-lea. de fapt, numai de la Cristos iau sens viața noastră și misiunea noastră, pentru că "nu există adevărată evanghelizare dacă numele, învățătura, viața, promisiunile, Împărăția, misterul lui Isus din Nazaret, Fiul lui Dumnezeu, nu sunt proclamate" (Exortația apostolică Evangelii nuntiandi, 22).

A evangheliza este harul și vocația proprie a Institutului vostru, identitatea sa profundă (cf. ibid., 14). Însă această misiune - e bine de subliniat mereu - nu vă aparține, pentru că ea provine din harul lui Dumnezeu. Nu există o școală pentru a deveni evanghelizatori; există ajutoare, dar este un alt lucru. Este o vocație pe care o aveți de la Dumnezeu. Ori ești evanghelizator ori nu ești evanghelizator, și dacă tu n-ai primit acest har, această vocație, rămâi acasă. Este un lucru mare, care te duce înainte. "Primul cuvânt, adevărata inițiativă, adevărata activitate vine de la Dumnezeu și numai inserându-ne în această inițiativă divină, numai implorând această inițiativă divină, putem deveni și noi - cu El și în El - evanghelizatori" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 112).

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Scrisoarea apostolică Maximum illud a papei Benedict al XV-lea. Așa cum știți, pentru a celebra această aniversare am convocat Luna Misionară Extraordinară, în octombrie, cu această temă: "Botezați și trimiși: Biserica lui Cristos în misiune în lume". Scopul acestei inițiative este "de a trezi mai mult conștiința lui missio ad gentes și de a relua cu nou elan transformarea misionară a vieții și a pastorației" (Scrisoare de convocare, 22 octombrie 2017). Și voi misionarii sunteți protagoniștii acestei aniversări, pentru ca să fie ocazie de a reînnoi elanul misionar ad gentes, așa încât toată viața voastră, programele voastre, munca voastră, înseși structurile voastre să scoată din misiune și din proclamarea Evanghelie limfă vitală și criterii de reînnoire. Există un pericol care apare din nou - părea depășit dar apare din nou -: a confunda evanghelizarea cu prozelitismul. Nu. Evanghelizarea este mărturie despre Isus Cristos, mort și înviat. El este cel care atrage. Pentru aceasta Biserica crește prin atracție nu prin prozelitism, așa cum a spus Benedict al XVI-lea. dar această confuzie s-a născut un pic dintr-o concepție politico-economistă despre "evanghelizare", care nu mai este evanghelizare. Apoi prezența, prezența concretă, motiv pentru care te întreabă pentru ce ești așa. Și atunci tu îl vestești pe Isus Cristos. Nu înseamnă a căuta noi adepți pentru această "societate catolică", nu, înseamnă a-l arăta pe Isus: El să se facă văzut în persoana mea, în comportamentul meu; și a deschide cu viața mea spații lui Isus. Asta înseamnă a evangheliza. Și asta e ceea ce au avut în inimă fondatorii voștri.

Tocmai în contextul pregătirii pentru Luna Misionară Extraordinară, v-ați reunit aici la Roma pentru a XV-a Adunare Generală a voastră, cu tema "Vai mie dacă nu vestesc Evanghelia: persoane, locuri și moduri ale misiunii pentru PIME de astăzi și de mâine". Încercați, pe cât posibil, să puneți misiunea în centru, pentru că tocmai urgența misionară a întemeiat Institutul vostru și continuă să-l formeze. Sunteți convinși de acest lucru și ați ales expresia sfântului Paul: "Vai mie dacă nu aș predica evanghelia" (1Cor 9,16), drept călăuză și inspirație. Pasiunea și urgența pentru misiune, pe care sfântul Paul o simte ca vocație proprie, este ceea ce doriți pentru voi toți. De aceea, în lumina acestui Cuvânt-cheie, ați lucrat pentru a înțelege din nou, în Institutul vostru și în lumea de astăzi, misiunea ad gentes, pentru a reafirma primatul unicei vocații misionare fie pentru laici fie pentru preoți; pentru a alege locurile misiunii; pentru a stabili animarea vocațională ca activitate de misiune; pentru a verifica modul vostru de a fi comunitate și regândirea organizării PIME de astăzi și de mâine.

Pentru aceasta vă spun: "Să nu ne temem să întreprindem, cu încredere în Dumnezeu și mult curaj, o alegere misionară capabilă să transforme orice lucru, deoarece cutumele, stilurile, orarele, limbajul și orice structură eclezială devin un canal adecvat pentru evanghelizarea lumii actuale" (Scrisoare de convocare a Lunii Misionare Extraordinare 2019).

Iubiți frați și surori, vă mulțumesc pentru această întâlnire și mai ales pentru munca voastră în slujba Evangheliei. Domnul, prin mijlocirea Fecioarei Maria, să vă dea harul să faceți asta mereu cu bucurie, chiar și în oboseală. Și cu privire la asta îmi permit să vă recomand ultimele numere din Evangelii nuntiandi. Voi știți că Evangelii nuntiandi este documentul pastoral cel mai mare din perioada de după Conciliu: este încă recent, încă este în vigoare și nu și-a pierdut forța. În ultimele numere, când descrie cum trebuie să fie un evanghelizator, vorbește despre bucuria de a evangheliza. Când sfântul Paul al VI-lea vorbește despre păcatele evanghelizatorului: cele patru sau cinci ultime numere. Citiți-le bine, gândindu-vă la bucurie pe care el o recomandă.

Vă binecuvântez și mă rog pentru voi. Și ați promis, cel puțin superiorul general a promis că vă rugați pentru mine. Faceți asta, vă rog. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 303.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat