Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja "Sfântul Francisc": Adunați împreună de Isus la Prima sfântă Împărtășanie

"Suntem adunați împreună de Isus" a fost tema sfintei Liturghii din 19 mai 2019, în cadrul căreia 26 de copii din Parohia "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja au primit Prima sfântă Împărtășanie. Însoțiți de binecuvântarea lui Dumnezeu, de grija pr. decan Iosif Demeterc și de emoțiile părinților, duminica a V-a din Timpul Pascal a reprezentat pentru acești copii momentul sublim când Isus euharisticul a coborât în sufletul lor.

Ziua Primei sfinte Împărtașanii este unică în frumusețe, emoție și semnificație. În concordanță cu tema aleasă, s-a dorit simbolizarea acestui eveniment prin prezența unui năvod în fața altarului, de care a fost atașate figurile unor peștișori reprezentându-i pe fiecare copil în parte. În acest sens, în cuvântul de salut de la începutul sfintei Liturghii, copiii l-au invitat pe părintele decan, ca prin celebrarea sfintei jertfe, să-l roage pe Isus "să arunce năvodul". Dar până la ajunge la acest moment, micii candidați au avut o perioadă de pregătire în cunoașterea lui Dumnezeu și a adevărurilor mai importante ce stau la fundamentul credinței noastre. Iar pentru a-l primi pe Isus prezent în sfânta Împărtășanie cu sufletul curat, ei s-au apropiat pentru prima oară de sacramentul milostivirii divine, celebrând prima Spovadă din viața lor.

Celebrarea a început cu procesiunea din curtea parohiei. Părinții i-au așteptat la intrarea în biserică, trezindu-le preț de câteva clipe nostalgia momentului când i-au prezentat pe acești copii la taina sfântă a Botezului. În biserică îi așteptau frații, bunicii și nașii, dar și întreaga comunitate parohială care i-a însoțit cu rugăciune și dragoste pe micii protagoniști ai evenimentului.

Sfânta Liturghie a început cu salutul copiilor și mesajul lor de bucurie pentru faptul că mulți credincioși și-au făcut timp pentru a fi alături de ei. A urmat momentul stropirii cu apa sfințită, semnul vizibil al temei sfintei Liturghii. Apoi, în logica sărbătorii, copiii au fost implicați în citirea lecturilor sfinte, a rugăciunii credincioșilor, unde, alături de o mamă și un animator, l-au rugat pe Isus "să privească cu îndurare spre toți cei care înoată în apele învolburate ale necredinței, ca într-o zi să se întoarcă în năvodul Bisericii." Un alt moment deosebit de important pentru acești copii a fost mărturisirea de credință. După ce au fost chemați fiecare în mod personal, având lumânările aprinse, au reînnoit făgăduințele de la Botez.

Printre darurile oferite la altar, copiii au adus și un mic acvariu, simbol al vieții, împreună cu prezentarea: "Noi suntem precum acest peștișor. Doamne, avem nevoie ca apa binecuvântărilor tale să ne înconjoare mereu pentru a putea trăi".

La rugăciunea Tatăl nostru copiii s-au adunat în jurul altarului ca să fie mai aproape de Isus euharisticul și ca să se roage împreună cu preoții și cu tot poporul această minunată rugăciune. Momentul cel mai emoționant al celebrării a fost primirea sfintei Împărtășanii de către acești copii, care cu inima plină de bucurie l-au primit pe Isus în tabernacolul sfânt al sufletului lor. Au urmat meditația și cuvântul de mulțumire ale copiilor, în care i-au promis lui Isus, pescarul iscusit, că vor rămâne mereu în năvodul Bisericii.

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele decan ne-a invitat să-i sprijinim pe cei mici prin mărturia vieții, ca ei să rămână mereu prieteni ai lui Isus, iar pe copii i-a îndemnat de a-l iubi pe Isus, de a avea sufletul curat și de a-l primi cât mai des în Sfântă Împărtășanie.

Fiecare a primit un rozariu prin care pot cere ocrotirea și binecuvântarea mamei cerești, Maria. De asemenea, au primit o amintire pentru ca niciodată această zi minunată să nu fie dată uitării, iar după Sfânta Liturghie s-au întreținut într-o atmosferă de sărbătoare atât în casa parohială, cât și în curtea cu flori împreună cu cei dragi lor. Le mulțumim părinților pentru întreaga implicare, precum și tinerilor animatori care s-a aflat permanent lângă cei mici, îndrumându-i și încurajându-i.

Celor 26 de copii le dorim bucuria unei inimi curate și compania lui Isus pe drumul copilăriei, asigurându-i de rugăciunea întregii comunități.

Sr. Veronica Călugăru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 mai: Cleja "Sfântul Francisc": Adunați împreună de Isus la Prima sfântă Împărtășanie


 

lecturi: 1023.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat