Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Conferința "Ioan Paul al II-lea, un papa care a schimbat istoria"

Academia "Petru Tocănel", centru de studii din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan, a organizat la Roman, joi, 16 mai 2019, conferința cu tema "Ioan Paul al II-lea, un papa care a schimbat istoria".

Academia "Petru Tocănel", centru de studii din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan, are drept scop să păstreze dialogul dintre credință și cultură, căutând să exprime în mod cât mai deplin vocația omului.

Creștini fiind, ne plângem de problemele lumii de astăzi, dar cât de ușor uităm că suntem chemați să o facem mai bună. Omul se raportează la descifrarea semnelor timpului, astfel încât să fie participant activ la făurirea propriei sale istorii și poate chiar a istoriei comunității din care face parte.

Anul acesta ne dorim să privim probleme cu care se confruntă societatea la lumina credinței. În acest demers, "Vrei să făurești istoria? Caută adevărul!" se dorește a fi o invitație adresată omul contemporan însetat de sens, o "pro-vocare" din partea lui Dumnezeu care ne interpelează prin istoria pe care o trăim. Bucuria acestei întâlnirii nu poate fi niciodată mediocră, timidă, simplistă, dar adevărată, exigentă... fascinantă.

Lună de lună ne propunem să dezbatem probleme precum căutarea dreptății, educația creștină și școala, tinerii și credința, la lumina acelor personalități care au schimbat istoria și care ne pot inspira să construim "astăzi" Împărăția lui Dumnezeu cu mai mult entuziasm.

În acest sens, joi, 16 mai 2019, cu două zile înainte de aniversarea a 99 de ani de la nașterea lui Karol Wojtila, în sala de conferințe a Hotelului Roman, s-a desfășurat conferința cu tema "Ioan Paul al II-lea, un papa care a schimbat istoria", o tema de actualitate, evenimentul având loc cu două săptămâni înainte de vizita papei Francisc în Romania.

Momentul omagial a început cu o scurtă biografie în imagini realizată de pr. prof. dr. Sebastian Diacu, prezentând câteva elemente fundamentale ale pontificatului papei Ioan Paul al II-lea.

Invitatul serii a fost pe măsura importantei subiectului, Senior jurnalist la Departamentul Casa de producție Televiziunea Romana, Titi Dincă, cunoscut ca realizatorul și redactorul TVR al emisiunii "Viața spirituală".

Pentru cei prezenți, a fost o bucurie să cunoaștem un romașcan, la care, dincolo de profesionalismul jurnalistic, am putut descoperi și o bogată formare teologică. Fost elev al Seminarului teologic de la mănăstirea Neamț, început în anul alegerii ca papă a lui Ioan Paul al-II-lea, absolvent al Facultății de Teologie din București, domnul Titi Dincă este doctor în teologie și mai apoi membru în Comisia pentru Dialog Inter-religios al Consiliului Ecumenic al Bisericilor - Geneva-Elveția. Aceasta i-a permis să însoțească munca desfășurată cu spiritul unui creștin care e martorului unor evenimente care au scris istoria lumii. Continuând, am avut parte de un interesant joc de memorie, să privim o fotografie veche, cu un personaj din trecut, în tandem cu o fotografie a papei Ioan Paul al II-lea. Putem observa cu ușurință că orice fotografie a papei ni se pare actuală, vie, că aparține prezentului, a unui personaj ce trece dincolo de timp.

Pe tonul ce te menținea atent, cu un discurs bine documentat și în stil prietenos, cu amintiri din viața personală, invitatul ne-a împărtășit bucuria întâlnirii cu distinsul și îndrăgitul papă, "simbol al perenității" cum îl mai numește pe papa Ioan Paul al II-lea, într-una din vizitele făcute în vederea unei filmări, la Castel Gandolfo, reședința de vară a papei. Gesturile spontane ale papei și dialogul scurt care a avut loc au imprimat în memoria invitatului umanitatea lui Ioan Paul al II-lea, stilul prietenesc al discuției, dar și dorința de a afla care este situația prin care trece țara noastră au fost amănunte care completat personalitatea unui papă atât de iubit de toți oamenii.

Firul evocării nu a putut omite deschiderea suveranului pontif față de dialogul inter-religios, fiind inițiatorul întâlnirii cu liderii marilor religii la Assisi 1986, într-un efort comun pentru construirea unei păci durabile în lume.

În spiritul reconcilierii, putem încadra și vizita papei Ioan Paul al II-lea în Romania, un moment cu totul deosebit și deloc întâmplător, dacă ținem cont de contextul războiului din Bosnia.

Dincolo de faptul că pentru câteva zile, întreaga lume urmărea vizita unui artizan al păcii la câțiva kilometri de un conflict deschis, pentru românii adunați în vederea slujbei din Parcul Izvor a fost un moment de înaltă trăire spirituală și de comuniune frățească, încununat de acel strigat de "unitate!" care va străbate istoria.

Întrebările nu puteau omite personalitatea și stilul papei Francisc, așa cum îl percep ambientele media, mesajul lui pentru întreba lume și nu în ultimul rând, pregătirile ce au loc în vederea vizitei papei Francisc în România.

În încheiere, părintele Ionuț Amărinei, directorul Seminarului Teologic Ortodox "Episcop Milchisedec Ștefănescu" din Roman, ne-a împărtășit câteva impresii despre papa Ioan Paul al II-lea.

Evenimentul a fost întregit de două momentele lirice.

Primul moment liric a fost din creația lui Ioan Paul II-lea, "Invocație. Chemarea către omul care a devenit trup al istoriei", de Daniel Mîrț, și "Cântec despre Dumnezeu ascuns", de Teodor Adrian Cârjă, elevi în clasa a XII-a, la Seminarul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman.

A doilea moment liric a fost realizat de Asociația culturală "Gong", coordonator Cătălina Bostan, care ne-au prezentat două momente de poezie religioasă: unul în interpretarea lui Stafi Karin, cu poezia "Ariciul", din volumul "Poezii cu iz de filocalii", cel de-al doilea Carina Mihăilă cu poezia "Christos a înviat".

Din împărtășirile care au dat culoare și frumusețe acestui eveniment, "pontifex" (om de legătură, al dialogului) și "fin observator al vieții" sunt două metafore care au caracterizat ministerul petrin al lui Ioan Paul al II-lea, surprinse de profesionalismul jurnalistic, dar și de trăirea spirituală a domnului Titi Dincă, metafore pe care Dumnezeu le poate transforma în principii călăuzitoare pentru a transforma istoria pe care o scriem.

Pr. prof. Dragoș-Paul Mîrț, OFMConv. și prof. Cristiana Lehner

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 mai: Roman: Conferința "Ioan Paul al II-lea, un papa care a schimbat istoria"


 

lecturi: 617.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat