Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Timizi, spre un nou început...

Sâmbătă, 18 mai 2019, la Bacău, în aula "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", din cadrul Decanatului de Bacău, a avut loc cursul de formare umană pentru logodnici.

Așa cum se știe, cursul este parte din inițiativele Oficiului pentru Pastorația Familiei și îi are ca protagoniști atât pe cei care îl coordonează, cât și pe tinerii logodnici care aleg să "știe" în ce intră prin căsătorie.

Cursul a început prin tema prezentată de către pr. Felician Tiba, coordonator al Oficiului pentru Familii și un "încăpățânat" al organizării unor astfel de întâlniri cu logodnicii.

"Nu meniul de la nuntă, rochia miresei sau costumul mirelui, vor fi cele care vă vor însoți în viața de familie, spunea părintele, ci dialogul, deschiderea unul față de celălalt, intensitatea iubirii, concretizarea ei în gesturi simple, dar profunde, cunoașterea reciprocă și mai ales maturizarea drumul de pregătire în vederea căsătoriei. Va trebui să evitați rutina, instinctul de dominare, comoditatea, indiferența și tot ceea ce ar putea să dăuneze viitoarei voastre vieți de familie și să salvați adevăratul proiect pe care Creatorul îl are cu un bărbat și o femeie, acela de a-i chema la comuniunea de iubire, la deschiderea spre viață, la continuarea cu responsabilitate a planului său creator".

Următoarea etapă a fost constituită de cele două ore în care doamna Maria Gherghel ne-a introdus în tainele procreării responsabile. "Voi ca soți sunteți chemați să vă deschideți vieții, spunea doamna Maria. Sigur că voi decideți când și de câte ori să vină, dar trebuie să evitați tot ceea ce ține de folosirea celuilalt în scopuri egoiste. Actul conjugal nu este și nu trebuie să fie groparul familiei, din contra, momentul de sărbătoare al ei, locul întâlnirii soților cu viața și cu iubirea profundă".

În încheiere, doamna Eugenia Dămătăr, cu foarte mult profesionalism, dar și cu experiența concretă a vieții de familie, ne-a introdus în concret. "Nu există familia de nota 10, spunea dânsa. Nu există bărbatul perfect, așa cum nu există femeia perfectă. Dar nu uitați că chiar diferențele dintre voi au rolul de a vă uni, de a vă aduce unul lângă celălalt într-o comuniune profundă de iubire și de dăruire. Nu-l tratați pe celălalt în funcție de ce poate să dea, ci doar în funcție de ceea ce este, un fiu sau o fiică a lui Dumnezeu. Dar pe care Dumnezeu vi-l face în căsătorie este unic și irepetabil, îngrijiți-l, prețuiți-l, așa încât Creatorul să nu fie dezamăgit de încrederea pe care v-a oferit-o atunci când v-a oferit unul celuilalt".

Chiar dacă numărul, cel puțin din câte știm, nu contează pentru echipa formativă, ei venind chiar și pentru o singură pereche de tineri, e important să apreciem că inițiativa continuă, că Biserica locală vine în întâmpinarea tinerilor logodnici, arătând prin aceasta preocuparea pentru familie în general, ceea ce, cel puțin în contextul venirii papei Francisc în România, este un plus, un mare plus.

Mulțumim tuturor!

Cristina și Ovidiu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 mai: Bacău: Timizi, spre un nou început...


 

lecturi: 687.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat