Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Sfințirea capelei "Maicii Domnului a Încrederii"

În Parohia Traian (NT), a fost sfințită capela mortuară "Maicii Domnului a Încrederii" în cimitirul localității. Ceremonia, desfășurată în ziua de 12 mai 2019, a fost prezidată de PS Aurel Percă.

Ziua de 12 mai 2019 a devenit o zi istorică pentru comunitatea noastră, după alte câteva zile tot istorice pe care le-am trăit în acești aproape 6 ani de când îl avem în mijlocul nostru ca paroh al comunității noastre din Traian (Neamț) pe pr. Eduard Patrașcu. Capela, sfințită în ajunul sărbătorii aparițiilor sfintei Fecioare Maria la Fatima, poartă hramul "Maicii Domnului a Încrederii".

În această zi, mai sus menționată, a avut loc ceremonia de sfințire a capelei morturare din cimitirul localității noastre, eveniment marcat de prezența PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a altor preoți și a enoriașilor adunați în număr mare la acest eveniment. Așadar, încă o realizare pe lângă celelalte care au fost făcute în acești câțiva ani: renovarea și reamenajarea casei parohiale, lărgirea spațiului curții prin cumpărarea terenului din vecinătatea bisericii, asigurând astfel un cadru natural deosebit, așa cum e firesc și demn unei instituții, cum este parohia, dar mai ales renovarea și sfințirea bisericii parohiale, care s-a celebrat la 22 august 2015. Toate aceste realizări administrative se plasează pe îmbinarea armonioasă cu animarea spirituală a comunității, începând cu cei mici (de amintit aici corul "Sicut pueri"), cu tinerii și adulții (mai ales cât privește Acțiunea Catolică).

Construirea capelei din cimitir s-a impus pe fondul problemelor ridicate de pericolul eventualelor accidente cauzate de traficul de pe șoseaua europeană E85, idee care mocnea de mai mulți ani în mintea și inima credincioșilor, care nu s-au sfiit să i-o transmită actualului paroh. Acesta, luând prioritățile și urgențele - așa cum a exprimat în discursul de la începutul celebrării de duminica trecută - a demarat, spre finalul anului 2015 - procedurile tehnico-legale pentru construirea capelei. Utilitatea acesteia s-a văzut imediat după terminarea construcției, confirmând astfel efortul celor care au contribuit. Avem acum un lăcaș de cult destinat nu doar pentru înmormântări - așa cum preciza și PS Aurel, în cuvântul de la predică - și un loc unde credincioșii se pot aduna și ruga împreună pentru odihna celor dragi răposați.

Să dea bunul Dumnezeu să putem cinsti cum se cuvine an de an această zi binecuvântată, pomenindu-l în rugăciunile noastre și pe pr. paroh Edi, sufletul atâtor realizări, ca și pe toți cei care au susținut într-o formă sau alta sau au ajutat să se finalizeze acest sfânt lăcaș.

Comunitatea din Traian (Nt)

* * *

Mai jos, este redat - din înregistrarea făcută - discursul părintelui paroh rostit la începutul celebrării, precum și câteva fotografii de la sărbătoare.

"Preasfințite, din darul lui Dumnezeu și prin grija Maicii Domnului a încrederii, iată-ne ajunși în această zi în care putem proceda la binecuvântarea acestei capele mortuare din parohia și cimitirul nostru. E încununarea și concretizarea unei dorințe vechi a acestei comunități, dorință comunicată mie în multe rânduri și în multe feluri în primii mei ani ca paroh al acestei comunități. Sigur, obiectivele trasate mie din punct de vedere administrativ au avut un parcurs și o concretizare care a respectat urgența și prioritatea lucrurilor. Una peste alta, după ce acum aproape 4 ani am celebrat împreună sfințirea bisericii și consacrarea altarului ei, astăzi suntem în momentul bifării unui alt obiectiv. Vreau să aduc aminte încă o dată faptul că această capelă a fost dorită de întreaga comunitate: dovadă este acceptul scris al celor aproape 96% din familiile din Traian care, cu ocazia sfințirii caselor din ianuarie 2016, și-au manifestat nu doar acordul, ci și dorința realizării acestui obiectiv. Acest acord scris al fiecărei familii este în arhiva parohiei. Trebuie precizat că această dorință s-a intensificat odată cu incidentul din 14 noiembrie 2015, cu ocazia unui cortegiu funerar, intensificare ce a declanșat imediat - prin ședința comunitară din 15 noiembrie 2015 - procedurile de obținere a documentelor necesare. La procesul verbal întocmit în 15.11.2015, ca urmare a ședinței avute cu întreaga comunitate, face referință și procesul verbal din 29.11.2015, când împreună cu comitetul bisericesc au fost stabiliți pașii concreți de făcut, inclusiv cuantumul contribuției fiecărei familii, sumă - țin să menționez - stabilită nu de comitetul bisericesc, nici cu atât mai puțin de mine, ci de mulți credincioșii care au rămas în biserică la ședința mai sus menționată. În procesul verbal din 16.10.2016, ca urmare a unei alte ședințe comunitare, se pot vedea pașii făcuți până la acea dată. Tot aici se menționează explicit faptul că, după ce le-au fost prezentate credincioșilor în biserică, la proiector, mai multe modele de capele mortuare, comunitatea a ales acest model. Totodată cei care au rămas au decis și locul exact al amplasării capelei, acest lucru fiind posibil tot în urma vizualizării la proiector a planului cadastral al terenului din cimitir.

Cu toate că, așa cum se vede, totul a fost gândit împreună cu comunitatea, iar aceasta a fost informată periodic despre ce s-a făcut, au existat și probleme referitoare la faptul că, deși - așa cum am menționat deja - un procent aproape absolut s-a declarat în favoarea susținerii construirii capelei, destul de multe familii s-au făcut apoi că au uitat de acea promisiune, lucru care mi-a creat destul de multe bătăi de cap față de cei care, cu spirit de jertfă, au contribuit lună de lună. Dincolo de asta, nu pot să trec cu vederea și să nu amintesc problemele create de o familie - în mod total gratuit și imprudent - de aducerea în spațiul presei a unor presupuse nereguli sau ilegalități, toate aceste spulberate de documentele justificatoare ale transparenței, coerenței și legalității acestei construcții. Dincolo de astea, trebuie scoasă acum în evidență mai degrabă jertfa acelor familii care au contribuit lună de lună, peste așteptări, punând umărul, ba chiar și inima la zidirea acestei capele, care, de altfel, de un an încoace și-a dovedit nu doar utilitatea, ci și practicitatea și frumusețea ei. Începerea celebrării înmormântărilor în această capelă a produs deja - să le numim așa - câteva minuni: din cele 6 familii care inițial se pronunțaseră împotriva construirii, 4 au revenit asupra acelei poziții și au contribuit. Ca să nu mai spun că mi-au adus și aprecieri, zicându-mi că, într-adevăr, trebuia făcută capela. Așadar, Preasfințite, vă rog să procedați la celebrarea Sfintei Liturghii - pe care vă rog din suflet să o oferiți pentru această comunitate - și la sfințirea capelei".

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 mai: Traian: Sfințirea capelei "Maicii Domnului a Încrederii"


 

lecturi: 1538.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat